Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli chodzi o 15-85 to raczej kierowałabym się w stronę 17-55 albo 17-40L ale to tak jak mówiłam w przyszłości. Szerokiego kąta nie używam aż tak często i wolę aktualnie kupić coś tańszego, potem stałkę 85, a później zobaczymy
To jeszcze mam pytanie co do tego 18-55 o głebie ostrości, bo zazwyczaj potrzebuję małej głębi, a czy tym obiektywem da się ją uzyskać?
Wiem jak uzyskuje sie mała głębię, ale poprostu kiedy uzywalam 18-55 is nie była ona zbyt ładna że tak powiem
Jeśli miałby ktoś link do zdjęć z tego obiektywu to prosilabym o podanie, gdyż np. na pixel peeper nie ma podziału na poszczególne kity
18 - 55mm w końcowym zakresie trzeba przymknąć do f8 by uzyskać ostre zdjęcie , w rozmyciu tła to raczej nie pomoże . Jeżeli ma to być Canon i nie zależy ci na szerokim kącie to może jednak c17-85mm . Odradzałem go ze względu na szeroki kąt właśnie i ogólnie wolę T28-75 f2,8 , ale potwierdzam to co napisał adf1985 w średnim i końcowym zakresie ogniskowych spisuje się dobrze . Przy tele nie trzeba go przymykać , jest ostry od f5,6 .
Raczej nie , body też były w dwóch kolorach . Objektyw był produkowany na przestrzeni długiego okresu (1996 - 2009) nie wiem czy różnią się między sobą modele z początku a końca produkcji. Tutaj : https://emedia.leeward.hawaii.edu/frary/canon_ef24-85usm.htm znalazłem ciekawy artykuł na temat tego obiektywu .
nie powiem 28-135 troche mnie kusi ale nie wiem czy 28mm na aps-c nie bedzie za wąsko jesli chodzi o gorskie krajobrazy? będzie on wyraźnie lepszy od 24-85 pod wzgledem ostrości i szybkości?
kolejnym obiektywem który mnie zainteresował jest 20-35 ale tu znowu nie wiem czy nie bedzie za krótki
a 18-135 raczej odpada gdyż poza wyjazdami w góry, zazwyczaj potrzebuje szybkiego af, a wersja stm jest aktualnie troche za droga
[ Dodano: Sro 25 Cze, 2014 20:34 ]
zbig75 napisał/a:
18 - 55mm w końcowym zakresie trzeba przymknąć do f8 by uzyskać ostre zdjęcie , w rozmyciu tła to raczej nie pomoże . Jeżeli ma to być Canon i nie zależy ci na szerokim kącie to może jednak c17-85mm . Odradzałem go ze względu na szeroki kąt właśnie i ogólnie wolę T28-75 f2,8 , ale potwierdzam to co napisał adf1985 w średnim i końcowym zakresie ogniskowych spisuje się dobrze . Przy tele nie trzeba go przymykać , jest ostry od f5,6 .
A ten Tamron 28-75 to która wersja? bo szczerze mówiąc nigdy nie siedziałam w Tamronach i nie mam pojecia. Fotki widze bardzo ciekawe z niego i światło fajne.. A jak z af?
Ja od siebie mogę polecić Sigmę 17-70.
Jak spoglądnąłem na alle...drogo to pierwszą wersję można dostać w zakładanych 700zł
C50d ma mikroregulację więc nie powinno być problemów.
18-135 raczej odpada gdyż poza wyjazdami w góry, zazwyczaj potrzebuje szybkiego af, a wersja stm jest aktualnie troche za droga
Sądzisz, że 28-135 będzie miał szybszy autofocus niż poprzednia (nie-STM) wersja 18-135? To jest szkło o 10 lat starsze.
Nie sądzę tak ale jeśli miałabym wybierać miedzy wersja z stm a bez to wzielabym ta pierwsza. 28-135 jest poprostu kolejnym szkłem do przemyślenia, a im więcej człowiek myśli tym bardziej sie gubi.
Byłam już prawie zdecydowana na 24-85 ale ostatnio ciezko znaleźć go w dobrym stanie więc poszukuje alternatywy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9