Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 Ma być mały mieszczący się kieszeni koszuli
Jestem na etapie kupna małego kompaktu cena do 2500.
Moje wymagania aparat foto na spacer z wnuczkiem taki którym można zrobić dobre zdjęcie w plenerze w sposób zdalny WI FI, nagrać film w dobrej jakości. Zrobić zdjęcia na imprezie rodzinnej tak w domu przy dobrym oświetleniu oraz na przyjęciu weselnym przy gorszym oświetleniu z tzw wolnej ręki.
Nie będę się bawił w fotografa "raw iso itp" bo jestem AMATOREM
Taka "małpka " tylko w lepszej jakości
Zdjęcia i filmy w formacie 16/9 do wyświetlenia na 55'' telewizorze żadnego drukowania korygowania itp.
Z takim budżetem masz spory wybór (np. Panasonic LX-7, Sony RX100, Canon g15, Fujifilm X20) ale...
- kwestia "mały" to indywidualna sprawa kieszeni koszuli
- chyba żaden z tych lepszych nie ma wi-fi
Może kompromisowy Canon PowerShot S120 spełni twoje wynagania?
Dział sensownych kompaktów podzieliłbym na dwie grupy . Wpólną cechą jest zastosowana nieco większa niż w przeciętnym kompakcie matryca .
Pierwsza grupa to aparaty z jasnym obiektywem (z przesłoną f1,4 do f2,0 na szerokim kącie i z przesłoną f2,3 do f2,8 przy tele ) . Do tej grupy zaliczyłbym Canon serii G , Panasonic LX (3,5,7) , Samsung EX (1,2) , Olympus XZ (1,2) , Fuji X (10,20) , Pentax MX1 . Kompakty te charakteryzują się wzorową ergonomią , ale ze względu na właśnie tą jasną optykę nie są już wcale takie kompaktowe . Oczywiście wciąż się mieszczą w kieszeni ale raczej płaszcza niż spodni czy koszuli . Jeżeli komuś zależy na wymiarach , a nadal chce się cieszyć dobrą jakością zdjęć to każdy z w/w producentów oferuje "mniejszych braci" . Nikon "odchudzając" serię P(7700,7800) stworzył P(330,340) , Canon ma serię S , Fuji (XF1 , XQ1) . Minusem mniejszych aparatów jest optyka , a właściwie fakt że "dobrym światłem" możemy cieszyć się tylko na szerokim kącie , przy tele dysponujemy przesłoną f5 - 6. Z pierwszej grupy poleciłbym Olympus XZ2 lub Panasonic LX7 . Jeżeli ma być naprawdę mały to oprócz Canona S(110 , 120) poleciłbym Panasonic LF1 . Na tle konkurencji wyróżnia się nieco większym zakresem ogniskowych (28 - 200mm) posiada WI FI , tą samą matrycę co chwalony LX7 i wizjer elektroniczny (niespotykane w tej klasie aparatów , a bardzo ułatwia kadrowanie w słoneczne dni gdy na wyświetlaczu niewiele widać) .
Dziękuję wszystkim za opinie, które w miarę wnikliwie rozważyłem.
TomPL2 - rzeczywiście z małych i dobrych które wymieniłeś Wifi ma tylko jeden RX 100 ale II
mieści się w cenie bo można go kupić ~za około 2,4kzł i poważnie go rozważam,choć na portalu optycznych jest dość mocno krytykowany, że ciemna optyka po co taka duża matryca 20M przecież tego nie widać itp. i CENA. TO przede wszystkim to na forum, że są tańsze i "lepsze".
Tyle tylko że bardzo często porównuje się aparaty w różnych klasach tzw. użytkowania.
Jedną z propozycji ma być Panasonic LX-7, nie przeczę to dobry aparat, jasny obiektyw ok. ale to nie jest "koszulowiec" próbowałem włożyć go do kieszeni i o mało kieszeń uległa by rozdarciu oraz brak Wifi a dla mnie to jeden z ważnych warunków zakupu. Każdy z fotografów chce być na pewnych zdjęciach uwieczniony szczególnie tych domowych, rodzinnych co innego plener czy świadczenie szeroko pojętych usług foto tu ten parametr nie ma w ogóle znaczenia i to nie ta półka.
Zbig75 - mocno sie zastanawiałem nad Panasonic LF-1 matryca w nim ponoć ta sama co w LX-7 Panas. LF-1 ma dobrą - niższą cenę od RX 100 i jest koszulowcem ma Wifi bardziej rozbudowane w możliwościach obsługowych od RX 100 II , szkoda tylko, że w wersji językowej angielskiej i o dziwo w sklepach specjalistycznych np. FOTO J... i to kilku z nich nie potrafią tego obsłużyć ?!!
Dużym plusem było jednak to, że można było zrobić zdjęcia w tych samych warunkach oświetleniowych i takie też zdjęcia zrobiłem.
(Dzięki dla ludzi z F..J.. w reszcie sklepów to amatorzy gorsi ode mnie po kilku godzinach czytania ale widocznie tak być musi jedni udają że płacą drudzy udają że się znają)
I tak zdjęcia:
w opcji powiększenia 1 x
3,6 x (max optycznie dla RX-100 i LF-1 zapas optyczny )
oraz 7,1x (max optycznie LF-1 i 7,1 powiększane cyfrowo dla RX-100)
wyglądały po wyświetleniu na telewizorze 55 ''
stwierdzam, że jeżeli chodzi o zdjęcia z bliska, zdjęcia są podobnej jakości wzrokowo trudno to ocenić, natomiast w przybliżeniu dalekim RX- 100 daje lepszy obraz
LF-1 patrząc z bliska na telewizor widać kaszę szczególnie na białym kolorze
Dodam,że w czasie wykonywania zdjęć LF -1 błyskał lampą na tele a RX -100 nawet jej nie wysunął.
Jakie z tego wyciągnąć wnioski ? ja ciągle szukam A WY co myślicie?
Nad SONY RX 100 mk2 to bym się zastanowił czy warto... bo już jest mk3 , firma bardzo szybko się uczy i przy trzeciej odsłonie tego modelu myślę że stworzyła naprawdę udaną wersję "setki" , różnic w stosunku do mk2 jest sporo , przede wszystkim optyka , zupełnie nowy obiektyw i wreszcie "jasny" w całym zakresie , tak więc odpadł główny powód do krytyki . Jest wizjer (chowany ! w obudowę) , ruchomy wyświetlacz . Tylko cena kosmiczna . Jest jeszcze jeden ciekawy aparat , może nie jako konkurencja dla Sony czy choćby Olympusa XZ2 lub Panasonika LX7 . Mam na myśli Olympus XZ10 , model z mniejszą matrycą ale jasnym zoomem w całym zakresie . Rozdzielczość utrzymana na rozsądnym poziomie 12mpix , ciekawy zakres ogniskowych (26 - 130mm przy świetle f1,8 - 2,7). Różnica między matrycą 1/2.3" a 1/1.7" nie jest aż tak duża , tak więc można ten model rozważyć jako alternatywę dla aparatów z większą matrycą ale ciemniejszym obiektywem . Na temat lampy w Sony nie jestem pewien , niektóre aparaty ( np: Olympus XZ1 , Fuji XF1 ) mechanizm podnoszenia lampy mają manualny , nawet w programach tematycznych trzeba ją wyciągnąć aby zadziałała .
Przyrost możliwości do ceny pomiędzy rx100 3 i 2 ponad 1,3kzł wg mnie na dzień dzisiejszy nie rekompensuje poniesionego kosztu, to że ma jaśniejszy obiektyw duży plus natomiast zoom spadł wizjer przy dobrym odchylanym wyświetlaczu nie jest dla amatora a nim jestem tak istotnym elementem.
Ponadto wyznaję pewną zasadę chcesz kupić dobry towar kupuj nie z najwyższej półki bo przepłacisz szczególnie gdy kupujesz elektronikę-komputer,telefon,tablet.
Zasada, że za nowości trzeba dużo płacić sprawdza się w tej kategorii sprzętu w 100 procentach.
Jeszcze dojrzewam a że "żniwa" coraz bliżej decyzja już prawie zapadła- chyba rx100 2
mjan0 - masz w zupełności rację . Z RX100 mk2 też będziesz zadowolony , podnosząc "poprzeczkę" do góry można w ten sposób dojść poprzez bezlusterkowce systemu m4/3 do lustrzanek z pełną klatką . Ja też jestem na etapie szukania aparatu ( dla córki ) , może XZ2 ( ze względu na sentyment - miałem XZ1 - świetna konstrukcja jak na kompakt ) ale ostatecznie zdecyduję się pewnie na LF1 bo jest mniejszy .
Z uwagi, że decyzja w sprawie zakupu RX 100 mk2już prawie zapadła, zadaję pytanie gdzie kupić?
Ofert jest dużo zawierają się w granicach od 2,3 kzł do 2,8 kzł różnica duża i jak ma to się do jakości towaru ?
Z wstępnego rozpoznania wynika, że niektóre oferty przedstawiają sprzęt reimportowany z Niemiec jaki jest jego "przebieg, jakość i historia" trudno przewidzieć .
Rodzi się pytanie w jaki sposób to sprawdzić aby zmniejszyć ryzyko wpuszczenia się w tzw. maliny?
A może nie ma to znaczenia lub ryzyko jest minimalne i należy kupić najtaniej?
A może kupić w dużym markecie gdzie cena jest wyższa a ryzyko może mniejsze?
Wiem że w przypadku aparatów-lustrzanek są "pewne" możliwości jak to się ma przy kompaktach informacji nie znalazłem.
A może z uwagi, że jestem "amator"- może nie umiem znaleźć rad w tym zakresie
Czy OPTYCZNI mają w tym temacie jakąś wiedzę i z nią się podzielą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11