Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Big stopper 2.4 vs 3.0
Autor Wiadomość
baca
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Cze, 2014   Big stopper 2.4 vs 3.0

Przede wszystkim, jako iż jest to mój pierwszy post to witam wszystkich.

A przechodząc do tematu... Przymierzam się do kupna big stoppera. Pytanie niby banalne: do fotek przy zachodzie słońca wygodniejszy będzie 2.4 czy 3.0? Chodzi o to, żeby poruszać się we w miarę wygodnym zakresie przysłon (4-16) i czasach 1/10-30s. Wiadomo, że można sobie policzyć ale napiszcie jak w praktyce bo skłaniam się ku 2.4:
czy są w sam raz na zachody?
czy ujdą też w jasny dzień?
czy przypadkiem nie dają lepszej jakości (mniejszy zafarb)?

z góry dzięki

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Cze, 2014   

Na zachody słońca to najlepszy jest połówkowy ND Reverse 0,9 lub 1,2. :mrgreen:

Ja używam 3.0 w dzień i wieczorami (Hitech).
Każdy 3.0 da Ci zafarb lekki - pytanie czy będziesz umiał zciągnąc potem ten cast w post.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

fatman napisał/a:
Na zachody słońca to najlepszy jest połówkowy ND Reverse 0,9 lub 1,2.

Ale to chyba nad morzem tylko...

baca
[Usunięty]

fatman, właśnie do reversa (hitech) tez sie przymierzam i oczywiście problem z kwotą jaką mogę na to przeznaczyć. Waham czy 0.6 czy 0.9 bo chciałbym, żeby zdjęcia były w miarę naturalne, tzn żeby nie było widać zbyt mocno użycia filtra.

Poglądowy filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=jzT1aetX9mU
Fajowsko ale sztucznie :(

mozer napisał/a:
Ale to chyba nad morzem tylko...

No właśnie ja głównie morze i zwykły grad jaki mam (0.6 daje zbyt ciemną górę a nie starcza na jasny horyzont). Przy szerokim kącie i do jakiejś większej rzeki myślę, że reverse też czasem będzie ok

Poniżej ostatnie fotki nad Wisłą: pierwsza bez żadnych filtrów (Canon5d2+24 1.4)
Druga 1.2 pełny i 0.6 zwykły grad (filtry chińskie po 20zł:), C5d2+mir20)
Na pierwszym dałoby rade użyć reverse wg mnie ale 0.9 to chyba przesada.
Na drugim widać, że zwykły grad zupełnie nie starcza tuż nad horyzontem.

Pytanie do was: kiedy będę sobie bardziej pluł w brodę - kupując reverse 0.6 czy 0.9?
fatman Jakbyś miał taki wybór, to który byś brał?

IMG_1031_1.jpg
Plik ściągnięto 6817 raz(y) 75,94 KB

IMG_0398.jpg
Plik ściągnięto 6817 raz(y) 75,69 KB

fatman 
Optyczny

baca,
Najpierw zacznę od zdjęć.
Foty robisz zacne ! Zwłaszcza ta druga mi się bardzo, bardzo... :mrgreen: (jeżeli chodzi i światło, bo to, że w prawo leci to sam widzisz - popraw :wink: )

Co do filtrów:
W takich okolicznościach przyrody (i niepowtarzalnej) jak słońce jest już za horyzontem to powinieneś całą dynamikę złapać na matrycę (bez użycia filtrów). Dlatego 0.6 wydało Ci się za duże.
Co ja bym brał?
Ja już mam! :razz:

Mam komplet Hi-Techa polówkowych ND z miękkim przejściem 0.3, 0.6 i 0.9 oraz reverse 0.9 i muszę Ci przyznać, że najczęściej używam 0.9, bardzo rzadko 0.6 a 0.3 to praktycznie czasem "na dół" (jak jest za jasny pierwszy plan a "na górę") mam założony 0.9.
Używam Z-Pro Hi-Techa z uchwytem Lee.
Pozostałości po czasach, kiedy miałem 5DmkII :mrgreen:

Polecam Ci książkę:
http://www.leefilters.com...professionals-2

Mam ją. Można się sporo nauczyć.

baca
[Usunięty]

Dzięki, właśnie takiej konkretnej odpowiedzi mi było trzeba.
Druga fota ma fajny kadr ale wspominam ją dobrze bo to majstersztyk jeśli chodzi o użycie filtrów. To akurat dałem dla przykładu i ma tylko grad 0.6 ale mam wersję gdzie zmierzyłem światło puszką w różnych miejscach, w głowie na wyczucie policzyłem co ile potrzebuje, ustawiłem bodajże 20 sek i... przesuwałem stoppera w trakcie naświetlania tak, żeby wycelować ze światłem, nie zostawić niewyraźnych linii itd. 3 próba była ok i dała ciut ciemniejszy środek :)
Mam kilka pozycji Cornisha i spółki i mocno polecam, a tę od ciebie jakoś przeoczyłem ale poszukam bo pewnie jest niezła.

Też bym celował w podobny zestaw jak twój, ale taki komplet z polarem to min 2000zł. Tak więc "na szybko" kupię chyba reverse 0.9 (tani, w wersji "p"), a potem będę sobie na spokojnie szukał może w części używanych z serii z-pro, bo serią p się da ale to jak kopać kanał wykałaczką.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tak czytając co piszesz zapytam: widziałeś filtry reversed grad? Tak jakos przez skore czuje ze przydałby Ci sie taki....

fatman 
Optyczny

baca,
He, he... Cornisha mam wszystko.
To mój pierwszy guru fotografii krajobrazowej :mrgreen:
Ta książka Lee o filtrach była dostępna tylko w dystrybucji w sklepach fotograficznych do niedawna.
Kupiłem ją (12£) jak byłem w sierpniu w Londynie.
Wtedy nawet na Amazon jej jeszcze nie było :cry:

Weź 0.9 reverse do zachodów.
Zobacz w mojej galerii zdjecie zrobione z takim filtrem:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=9336

A 3.0 planujesz wziąć z Lee czy Hitech?
A może już masz?

baca
[Usunięty]

Właśnie rozlewam łzy bo był na allegro 3.0 Lee za 300zł :( I zanim zrobiłem rozeznanie to już było po sprawie, a nowy ponad 700zł w polskich sklepach. Celowałbym w Lee bo jak szukałem pobieżnie informacji, to daje mniej odblasków, a jak porządnie to porządnie. Ale sprawa do przemyślenia. Wezmę 0.9 hitecha "na szybko" a jak będę kompletował docelowo już z-pro to będę wiedział co mi odpowiada.

Z twojego zdjęcia wygląda idealnie, kwestia czy dużo gradientami jeszcze poprawiałeś?

Odpowiedz do tematu