Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Nie 15 Cze, 2014
"Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec czy
Autor Wiadomość
Intimate 
Bywalec

Wysłany: Nie 15 Cze, 2014   "Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec czy

Cześć.
Jako, żę jakiś czas temu sam kupowałem aparat poproszono mnie o poradę przy zakupie. Aparat rodzinny- na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport (jeździectwo konne). W cenie ok. 3500 zł. Samemu kupującemu wpadł w oko taki aparat
Leica V-LUX 4 . Aparat całkiem nieźle trafia w potrzeby kupującego ale ja jakoś nie ufam małym matrycom. Zacząłem więc szukać pozycji bezlusterkowców i pogubiłem się już w samej ofercie SONY

NEX (5N, 5R, 6,6Y,7,3C, 3N). A do tego dochodzą jeszcze Panasonic, Olympus, FujiFilm. Masakra ! Może jednak ta Leica ? Może inny superzoom ? Sam bym się skłaniał ku któremuś NEXowi z dwoma obiektywami ale biorąc pod uwagę moje braki w znajomości tego segmentu proszę o poradę forumowiczów.
Kwotę w razie ewidentnej potrzeby można rozciągnąć do 4 tys. ale docelowy pułap to 3500
Jakieś pomysły ?

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 15 Cze, 2014   

Ta Leica to nie jest najlepszy wybór na świecie.
To dokładnie to samo, co Panasonic FZ200, tylko z czerwoną kropką i dwa razy droższe.

Co do bezlusterkowców: najlepiej wybierać pod kątem obiektywów.
Dla mnie prawa wygląda tak:
-Jeśli Fuji, to X-A1 + 16-50 (+ ewentualnie 50-230, jeśli chcesz tele). Body + podstawowy obiektyw to mniej, niż 2k. Jedna z najlepszych matryc w segmencie, ale podobno AF nie rozpieszcza (do sportu). Brak też wizjera.

-Jeśli mikro 4/3, to chyba Olympus E-M10. W tej cenie chyba tylko z podstawowym obiektywem. Można też teńsze body bez wizjera i lepszy zestaw szkieł.

-Jeśli Sony, to pojęcia nie mam, nie ogarniam już ich oferty.

-Canon, Nikon, Pentax - nie warto.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Jeśli samemu kupującemu wpadła w oko ta Leica, to niech ją kupuje - będzie zadowolony.
Niby drogo jak na kompakt, ale to w końcu Leica. A do tego superzoom, równo jasny na całej długości (!), szybkie zdjęcia seryjne (sport), guzikologia - oceniam na podstawie zdjęć - wygląda na więcej niż dobrą.
Cytat:
na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport
Do czego tu nie pasuje mała matryca?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

T.B. napisał/a:
Jeśli samemu kupującemu wpadła w oko ta Leica, to niech ją kupuje - będzie zadowolony.
Niby drogo jak na kompakt, ale to w końcu Leica. A do tego superzoom, równo jasny na całej długości (!), szybkie zdjęcia seryjne (sport), guzikologia - oceniam na podstawie zdjęć - wygląda na więcej niż dobrą.

Naprawdę uważasz, że warto zapłacić dwa razy więcej, za ten sam aparat z logiem Leica?
Nawet jeśli do ceny Panasa doliczymy akcesoria, które Leica daje w zestawie (oprogramowanie itp.) to wyjdzie dużo taniej.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Rzeczywiście, jest to prawie bliźniak Panasonica FZ200. Prawie, bo jeśli dane w serwisie optyczne.pl są dokładne, to Panasonic ma stabilizację Power O.I.S., a Leica być może inną (brak danych), no i do Panasonica dodawane jest oprogramowanie Panasonica, a do Leiki Adobe Photoshop Lightroom 4.

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2014 14:18 ]
ryszardo napisał/a:
Naprawdę uważasz, że warto zapłacić dwa razy więcej, za ten sam aparat z logiem Leica?
Naprawdę wyczytałeś coś takiego w mojej wypowiedzi?
Mogę tylko dodać, że jeśli kogoś na coś stać, to pytanie "czy warto?" nie istnieje.

panmarecq 
Rozmowny

może poczekaj na Panasonica FZ 1000? Z kompaktów to jeszcze pochlebne opinie zbiera Olympus XZ-2 , Sony RX 100. Jeżeli chcesz bezlusterkowca i chcesz mieć jeden obiektyw do wszystkiego to zestaw Panasonic G5 plus 14-140 powinien wystarczyć spokojnie do Twoich zainteresowań :)

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Pon 16 Cze, 2014   Re: "Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec

Intimate napisał/a:
Cześć.
Jako, żę jakiś czas temu sam kupowałem aparat poproszono mnie o poradę przy zakupie. Aparat rodzinny- na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport (jeździectwo konne). W cenie ok. 3500 zł. Samemu kupującemu wpadł w oko taki aparat
Leica V-LUX 4 . Aparat całkiem nieźle trafia w potrzeby kupującego ale ja jakoś nie ufam małym matrycom. Zacząłem więc szukać pozycji bezlusterkowców i pogubiłem się już w samej ofercie SONY

NEX (5N, 5R, 6,6Y,7,3C, 3N). A do tego dochodzą jeszcze Panasonic, Olympus, FujiFilm. Masakra ! Może jednak ta Leica ? Może inny superzoom ? Sam bym się skłaniał ku któremuś NEXowi z dwoma obiektywami ale biorąc pod uwagę moje braki w znajomości tego segmentu proszę o poradę forumowiczów.
Kwotę w razie ewidentnej potrzeby można rozciągnąć do 4 tys. ale docelowy pułap to 3500
Jakieś pomysły ?

Ja polecam Samsunga NX. W tej cenie kupisz NX300 z 3 obiektywami, w tym dobrym do portretow i z uniwersalnym z wysoka jasnoscia. Sam aparat ma szybki autofocus, wysokiej jakosci matryce APS-C, odchylany ekran i swietny interfejs, w tym dotykowy. Ale z wypowiedzi wnioskuje, ze moze lepiej zakupic cos bez potrzeby wymiany obiektywow:
- Panasonic LX7 - maly i swietny. Matryca nie za duza (ale dobra) za to jasny obiektyw i stabilizacja
- Panasonic LZ1000 - nowosc, zapowiada sie swietnie. Dosc duza matrcya, dosc sany obiektyw i wszystko, czego dusza zapragnie z wysokiej jakosci filmami i szybkim AF na czele
- SONY RX100 vIII - do sklepow wejdzie niedlugo ale warto poczekac, bo w stosunku do obecnej wersji bardzie mial jasniejszy obiektyw i szerszy kat + wizjer.

[ Dodano: Pon 16 Cze, 2014 12:38 ]
panmarecq napisał/a:
może poczekaj na Panasonica FZ 1000? Z kompaktów to jeszcze pochlebne opinie zbiera Olympus XZ-2 , Sony RX 100. Jeżeli chcesz bezlusterkowca i chcesz mieć jeden obiektyw do wszystkiego to zestaw Panasonic G5 plus 14-140 powinien wystarczyć spokojnie do Twoich zainteresowań :)

3 aparaty a zadnen bez porzadnego szerokiego kata. Jak ma byc wycieczkowy to 24mm duzo bardziej przydatne niz 28mm.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Cze, 2014   

Olympus E-M10
Panasonic GX-7

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Panasonic GX1, czy G5 do tego szkła.

OMD5

zbig75 
Rozmowny

Wydaje mi się , że jeżeli już Leica to model T . Gdyby jednak rozejrzeć się za czymś bardziej efektywnym cenowo , to wybór jest rzeczywiście spory .
Kompakty - zwróciłbym uwagę na trzy : Olympus Stylus 1 , Sony RX 10 i nowiutki Panasonic FZ1000 , z całego "tłumu" kompaktów najbardziej się wyróżniają ( ceną niestety też i sprawą dyskusyjną jest czy są warte tych cen ) .
Bezlusterkowce - Fuji są fajne , fajnie wyglądają , dają piękny obraz ale do sportu się raczej nie nadają ( mam X E1) , stawiałbym raczej na Sony (NEX6 ze względu na wizjer i ogólny balans - cena/jakość/możliwości ) ewentualnie Olympus (OM-D E-M10) . Jakość zdjęć ze współczesnych aparatów jest porównywalna , więc może brać pod uwagę koszt dodatkowego obiektywu i wybrać najkorzystniejszą ofertę ? Równie dobrze może być to Samsung , ma dobrą matrycę tej samej wielkości co w lustrzankach i tanie obiektywy systemowe lub Panasonic ( wraz z Olympusem mają największy wybór obiektywów).

RB 

Wysłany: Wto 17 Cze, 2014   

co wy wszyscy z tą dobrą matrycą Samsunga? Przecież one Samsungi maja zupełnie przeciętne matryce jak na APS-C (OK, o cudowności lekko leciutko może lepszej od nowych matryc mikro 4/3 a i to zależy od tego czy wierzymy tym czy tamtym raportującym). Żadnych cudów... .
Taka zbitka słowna (nie śmiem sugerować nawet pochodzenia...) czy co?
No chyba, że dobra znaczy po prostu że nie jest za. Ale wtedy to powiedzmy sobie jasno, że dobre matryce to ma każdy proponowany tu aparat.
ew - takie słynne polskie... jest dobrze. ale nie beznadziejnie

TS
[Usunięty]

Jako rodzinny warto wziąć pod uwagę E-M5 + 12-50:
http://www.ceneo.pl/24764447
Obiektyw jest ciemny, ale poza tym bardzo uniwersalny (zakres ogniskowych, zbliżenia, płynna zmiana ogniskowej) i uszczelniony (co z uszczelnionym korpusem daje fajny zestaw na wycieczki).
Ewentualnie E-M10 z kitowym szkłem - tańszy, mniejszy, ale mniej uniwersalne szkło i bez uszczelek.

Nie polecam na początku stałek, bo w warunkach rodzinnych wycieczek zmienianie obiektywów jest utrudnione.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Leica to bardzo przyzwoity wybór , jednak wolałbym wybrać Fuji X1 PRO. Niezła optyka, wizjer optyczny lub elektroniczny do wyboru. Jeśli za drogo - do wyboru - x-e/a/m z matrycami symulującymi strukturę filmu analogowego z modelu pro. Miałem okazję robić nimi zdjęcia i nie ustępowały jakością tym z lustrzanki Pentax k-5 . Nawet na wyższych wartościach ISO (6400 całkiem do przyjęcia).

komisarz_ryba 
Bywalec

RB napisał/a:
co wy wszyscy z tą dobrą matrycą Samsunga? Przecież one Samsungi maja zupełnie przeciętne matryce jak na APS-C (OK, o cudowności lekko leciutko może lepszej od nowych matryc mikro 4/3 a i to zależy od tego czy wierzymy tym czy tamtym raportującym). Żadnych cudów... .
Taka zbitka słowna (nie śmiem sugerować nawet pochodzenia...) czy co?
No chyba, że dobra znaczy po prostu że nie jest za. Ale wtedy to powiedzmy sobie jasno, że dobre matryce to ma każdy proponowany tu aparat.
ew - takie słynne polskie... jest dobrze. ale nie beznadziejnie

Po pierwsze Samsung jest wyraznie lepszy na ISO100-200 od u4/3. Szumy na czystym niebie nie wystepuja. Na wyzszych czulosciach jest powiedzmy taki sam jak najnowsze u4/3. Pytanie, czy najnowsze u4/3 maja dobra czy slaba matryce?

Po drugie jak samsung ma slaba matryce to jak skomentowac wyraznie gorsze matrce Canona, Panasonika G5 czy GX1, nie wspominajac juz o kompaktach typu RX10 czy FZ1000? Albo w czym takie Sony przed A6000 jest lepsze?

Masz jakis problem to uzasadnij a nie produkuj tekst bez tresci.

RB 

komisarz_ryba napisał/a:

Po drugie jak samsung ma slaba matryce

Nie. Przeciętną w tej całej grupie ogólnie mówiąc "bezlusterkowców".
G5 i GX1 odstaje w dół. Pod względem dynamiki tonalnej, głównie. Reszta parametrów to już całkiem blisko.

A fotki testowe z takiego nx30 na dpreview w porównaniu z takim OMD10 to jakoś słabo mnie zachwycaja... na wyższych ISO szczególnie.

BTW- A propos ostatniego akapitu Twego postu - Ty masz jakieś problemy z ustawianiem wszystkich do pionu? Towariszcz Kommisar?

Odpowiedz do tematu