Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Próbuję dopiąć budżet jak najkorzystniej dla aparatu, ale muszę jakieś kwoty teraz przyjąć w budżecie, bo później mam tylko 15% żeby ceny zmieniać.
Targować się będę ile da radę bo mam same drogie rzeczy do kupna, co normalni ludzie nie kupują, to może się uda.
Panowie, dziękuję za pomoc, wpisze je do wniosku i pozostaje mi mieć nadzieję, że się uda dostać dotacje
Przepraszam, że tak zamilkłam, nie chcę, żebyście uważali, że po odpowiedzi zlałam, po prostu komunię siostry miałam wczoraj i nie było chwili przysiąść wcześniej:)
A czy moglibyście jeszcze mi podpowiedzieć, czy któryś ze zmiennoogniskowych tez jest przyzwoity?
Tamron 28-75 mm f/2.8 SP Di XR LD ASL IF Macro, chciałabym jeszcze zapyta czy ten mógłby być zamiast tej 85? Wiem, że światło dużo, dużo gorsze, ale trochę jeszcze boję się stalek, chciałabym mieć możliwość regulacji w razie czego, a w sumie ma niezłe opinie.
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD - ale to już tak do prywatnego użytku jakbym na spacerze chciała porobić zdjęcia i trochę później - nie jest w budżecie przewidywany.
Wg. mnie to kiepska inwestycja ze względu na jakość konstrukcji - po paru latach zaczynają się robić luzy, spada ostrość obrazu, AF się zaciera itd. itd.
Tamron 28-75 mm f/2.8 SP Di XR LD ASL IF Macro, chciałabym jeszcze zapyta czy ten mógłby być zamiast tej 85?
Uważam, że mimo, iż to zoom ... 85 1.8 USM - choć to stałka - jest o wiele lepszą inwestycją, ze względu na lepsze światło - w tym używalny maksymalnie otwarty przy f1.8 (choć aberracje powstają, które można jednak z powodzeniem w LR usunąć).
Portrety na pełnej klatce tym szkłem są naprawdę spoko.
Rozumiem, ale czasem chcialabym mieć możliwość złapania innego kadru bez chodzenia czy zmiany obiektywu, np w czasie przemówień kiedy miałam wyznaczony teren do chodzenia, żeby nie przeszkadzać konferującym i wtedy zoom się przydaje - organizator dał mi jakiś zaawansowany kompakt chyba nikona.
Rozumiem, że światło gorsze, ale w najbliższym czasie tak od razu nie kupię innego i chciałabym coś bardziej uniwersalnego mieć
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Cze, 2014
Może 24-105/4 d... nie urywa, ale do takich celów powinien spokojnie ci wystarczyć. Inna sprawa że Pentax k-3 albo k-5IIs też spokojnie dały by radę tyle że na optyke wiecej zostaje. Choć i tu przy 10k nie zaszalejesz. Na "fotozakupy" możesz kupić K-5IIs poniżej 4k, i Sigmę 18-35/1,8 za 3k - to zostaje 3k na hmmm... Tamrona 70-200/2,8
Chyba że Sigma 17-50/2,8 za 1550 to możesz zaszaleć i kupić Pentax DA*50-135/2,8 za 4655... ( ten 50-135 daje obrazek na k-5 podobny jak 70-200 na 6D) . Różnicy wielkiej w obrazku nie będzie , za to trochę mniej do noszenia.
Kageori, czytam ten temat i gdzieś mi umknęło ile ty na to wszystko chcesz wydać. Ty masz to 6D, czy dopiero zamierzasz kupić itd? Czasy i ceny się zmieniają, a dochodzą nowe szkła. Jeśli to ma być zakup za xxx czasu, to wszystko może wyglądać inaczej.
Dla mnie najbardziej uniwersalny zestaw pod 6D "na początek" to dwa szkła - 24-70/2.8 oraz 70-200/2.8 jak cie stać to IS. Używek jest sporo na rynku, a da się tym zrobić prawie wszystko.
Jeśli jeszcze nie masz 6D, to warto przemyśleć wypowiedź kolegi AndrzejM.Makuch. Nie wiem czy koniecznie trzeba się pchać aż w K-3, ale już K-5 daje świetny obrazek. Kolejna zaleta Pentaxa to to, że są malutkie i dobre do kobiecych dłoni (bez urazy oczywiście). Na Pentaxa ze szkłami i Metzem 50 AF-1 wystarcz mi mała torba, a do 6D z podobnym zakresem ogniskowych muszę brać plecak. Oczywiście też można było by to "skompresować" ale kosztem jakości zdjęć.
nienietaktak [Usunięty]
Docelowo do reporterki Pentax? OJP
Jeszcze napisz, że są dostępne tanie manualne szkła, które z tym systemem świetnie współpracują, bo na pewno jeszcze nie wszyscy to czytali.
[ Dodano: Wto 17 Cze, 2014 14:21 ]
Wojmistrz napisał/a:
Kolejna zaleta Pentaxa to to, że są malutkie i dobre do kobiecych dłoni (bez urazy oczywiście).
Wojmistrz, co to za argument? Moja żona ma drobne dłonie, a jak jedziemy "na robotę", to dla siebie bierze 5D III z 85/1.2, a mi zostawia 6D i nigdy nie narzekała. Nawet twierdzi, że 6D jest za lekki
nienietaktak, akurat wagowo samo body wychodzi na jedno.
nienietaktak [Usunięty]
Wojmistrz, 760g Pentax, 950g 5D III. To samo?
Chodzi o to, że wielkość ani waga body i preferencje co do tych wartości nie są zależne od płci i wielkości dłoni.
Andrzej.M. [Usunięty]
Cytat:
Docelowo do reporterki Pentax? OJP
A coś nie tak? Miałeś okazję ? Czy bazujesz na czasie przeszłym? Akurat w słabym oświetleniu począwszy od modelu k-5II - ani 6D ani tym bardziej 5DmkIII nie ma lepiej... i to nawet w centralnym punkcie detekcji. Co do wagi - mówię o szkłach mniejszych i lżejszych niż w 6D , bo o ile k-5 jest tej samej wagi , to K-3 jest o 35g cięższy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10