Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 03 Kwi, 2014
Uniwersalny obiektyw do Canon 6D
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 17 Cze, 2014   

nienietaktak napisał/a:
760g Pentax, 950g 5D III. To samo?

680g netto (czyli bez baterii i karty) ważą i 6D i K-5 - zatem to samo.
Tu NIKT prócz ciebie o 5DmkIII nie pisze. Co do uwag kol. Wojmistrz - są sensowne , bo o ile się nie mylę ma obydwa aparaty (6D i K-5). Co do używek - racja - chodzi o dofinansowanie czy coś - więc raczej odpadają.
Ach, jeszcze odnośnie wielkości - 6D jest niedużo ale jednak większy nawet od k-3. Poza tym wygodne trzymanie aparatu - to również kwestia wyważenia - to normalne że cięższy 5D lepiej się trzyma z ciężkim obiektywem niż 6D , podobnie jak k-5 z mniejszym i dużo lżejszym 50-135/2,8 ważącym 685g.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

komor napisał/a:
Panowie, dla ustalenia uwagi – chodzi o dotację unijną. Faktura VAT, żadne używki.
Czy polskie przepisy nie zezwalają na sprzęt z komisów lub odkupione od firm, które mogą wystawić fakturę? W "co niektórych" krajach można kupić nawet z portalu aukcyjnego, byle wykupić ubezpieczenie pokrywający minimalny czas gwarancji. I przy okazji, co z zakupem w innych krajach członkowskich?

Kageori 
Nowy

Wojmistrz,

Nie mam, zamierzam kupić. Na całość 10k czyli aparat + szkła.
Zakupjeśli dostane dotację mam nadzieję wykonać już w lipcu, ale mogę czekać do września, jeśli miałyby być jakieś promocje :)

A coś dziwnie Canon przecenia ciągle 6D i zaczynam się zastanawiać czy nie planują czegoś wprowadzić.

Mam małe dłonie, ale długie paznokcie więc może być większy, pojechałam sobie do Mediamarktu i chociaż samego 6d nie było to Pan pokazywał mi inne, które podobno są podobne rozmiarowo i nie było tak źle :) Jestem zupełnie nieprzyzwyczajona i jedyne co wiem, to, że kompakt jest za mały.

AndrzejM.Makuch,
K-3 jest ciekawy , ale nie przekonuje mnie, interesuje mnie możliwość robienia zdjęć w ciemnych pomieszczeniach, bo takie zdążało mi się robić najczęściej (dla siebie nawet astro chciałabym wejść), a w tym 6D jest lepsze.
Mimo to dziękuję Ci bardzo za sugestię:)

Edit.
W tym projekcie wolno - podobno nie w każdym, ale jest sporo zastrzeżeń co do tego. Główne to, umowa kupna sprzedaży, oświadczenie o tym, że sprzęt nie był kupony z żadnej dotacji w ciągu ostatnich 5 lat. Muszę to we wniosku zaznaczyć, że będzie to sprzęt używany, uzasadnić dlaczego nie nowy - bo może chcę wujka/ciocie/szwagra w ten sposób wesprzeć...

Nie wiem jak wygląda sprawa z zagranicznymi sprzedawcami, ale rachunek na sprzęt mam mieć w chwili sprawdzenia tego przez kontrolę, czyli najpóźniej we wrześniu.

Więc zwyczajnie najłatwiej i bez komplikacji jest zakupienie sprzętu w Polsce od osoby/firmy, która wystawi rachunek.
Później muszę udowodnić, że to była dobra oferta czyli wykazać kontr-oferty, pełno papierkowej roboty.

A najgorsze jest to, że jeszcze nie mam gwarancji dostania dotacji, a muszę ceny podać i później będę mogła je zmienić jedynie o 10% w sensie przesunąć z jednej pozycji na drugą, a jak się nie będą parametry zgadzać z tym co podałam to mogą mi to zakwestionować, a przecież ceny są zmienne :(
Strasznie dużo zachodu z tym jest.

zbig75 
Rozmowny

Kageori, - do portretu różnica między aps - c a FF jest spora , tak więc popieram 6D jest dobrym wyborem . Pytałaś o Tamron 28 - 75 - kupiłem używany w 2009 r i wraz innym (17 - 35 też tej firmy) stanowią duet "koni roboczych" . Co do trwałości , jeżeli chodzi o jakość optyki to nie mam zastrzeżeń , choć w tym pierwszym "padła" taśma elastyczna przysłony ( koszt naprawy 200zł ) - typowa usterka nie tylko Tamronów . To czego brakuje temu obiektywowi to szybkość AFu , czy polecam ? tak , szególnie że to najtańsza opcja za nowy obiektyw . Lampa Yongnuo o której pisał mozer też będzie dobrym wyborem - używam ( model YN565EX ) jakieś trzy , cztery lata bez problemów .

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Kageori napisał/a:

Tamron 28-75 mm f/2.8 SP Di XR LD ASL IF Macro

Wg. mnie to kiepska inwestycja ze względu na jakość konstrukcji - po paru latach zaczynają się robić luzy, spada ostrość obrazu, AF się zaciera itd. itd.

w sumie to wszystko prawda, mój ma już ponad 5 lata, przeżył 3 sztuki t17-50 i jedną canona 17-55IS i do tej pory ostry a luzów w czasie gdy po naprawie pozbywałem się canona 17-55IS miał mniej :P teraz też ich nie ma ale nie ukrywam był w serwisie po 3 latach uzytkowania.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A coś nie tak? Miałeś okazję ? Czy bazujesz na czasie przeszłym?

To nie jest tak AndrzejM.Makuch :P Najzwyczajniej ty nie miałeś okazji fotografować czymś innym dlatego nie masz punktu odniesienia :P co potęguje twoje dość mocno zakrzywione odbieranie rzeczywistości :P

Akurat w słabym oświetleniu począwszy od modelu k-5II - ani 6D ani tym bardziej 5DmkIII nie ma lepiej...

a to bzdura jest totalna :P Szkoda nawet czasu na argumenty przytaczane tu tyle razy, że klawikord już wytarty, ty nawet nie trzymałeś tych korpusów w rękach :P dlatego pojęcie masz o tym marne.
Pomijając już największą ułomność pentaxa, czyli wybitny brak szkieł z prawdziwym porządnym silnikiem, co kończy się wspieraniem się co najwyżej sigmą, bo nawet tamron nie produkuje tych kilku dobrych zumów które mają całkiem przyzwoity af pod mocowanie pentaxa i właśnie mówię o tych z zakresu reporterskiego :P jak np. 24-70

Co do wagi - mówię o szkłach mniejszych i lżejszych niż w 6D

o jakich konkretnie :P

Może 24-105/4 d... nie urywa, ale do takich celów powinien spokojnie ci wystarczyć.

Kageori, to odradzam, jest tu kilka wątków dlaczego, doświadczenie AndrzejM.Makucha w tym zakresie jest dokladnie takie jak konstrukcja tego szkła ;)

muzyk 

Wysłany: Sro 18 Cze, 2014   

kozidron napisał/a:
doświadczenie AndrzejM.Makucha w tym zakresie jest dokladnie takie jak konstrukcja tego szkła ;)

Kozi. :mrgreen:
Powinieneś kabaret założyć. :grin:
6D jest niedużo ale jednak większy nawet od k-3.

Raz ktoś ustalił, że Pentaxy są za małe, by być duże i za duże by być małe.
Kageori napisał/a:
K-3 jest ciekawy

Bo jest i też by się nadał (ma cichszą niż Canony migawkę), z tymże, Pentax to inny AF, paleta obiektywów taka jaka jest - w tym np. 50-135 2.8 bardzo dobry, ale też nie tani.

Owszem, można kupić K3 z Sigmą 18-35 1.8 do tego 55 1.4 czy Sigma 85 1.4, ale czy to zaspokoiłoby Twoje wymagania i zmieściłabyś się w cenie?
Akurat w słabym oświetleniu począwszy od modelu k-5II - ani 6D ani tym bardziej 5DmkIII nie ma lepiej...

Owszem, 5DIII nie, bo ma od -2 Ev dla f2.8, chociaż i tak warto by porównać z tym -3EV Pentaxów k5/3, które te -3 osiągają przy szkle f1.4... :!: Kumasz?
6d ma od -3 przy f2.8 plus szkło z USM... daje bardzo radę.

mozer 
bo Pentax

kozidron napisał/a:
w sumie to wszystko prawda, mój ma już ponad 5 lata, przeżył 3 sztuki t17-50 i jedną canona 17-55IS i do tej pory ostry a luzów w czasie gdy po naprawie pozbywałem się canona 17-55IS miał mniej :P teraz też ich nie ma ale nie ukrywam był w serwisie po 3 latach uzytkowania.

Zdecyduj się - prawda, czy nie? ;)
Kozi, ja oczywiście piszę ze swojego doświadczenia na tym jednym jedynym egzemplarzu, który posiadałem gdzieś przez 5 lat, no bo trudno się spodziewać, żebym pięciu sztuk naprzemiennie używał;)
Zgodzę się, że 17-50 jest gorzej wykonany i AF też jest w nim gorszy i dużo bardziej wkurzający głośnościowo.
Natomiast ja w swoim 28-75 zaobserwowałem spadek ostrości po paru latach, mimo że był znacznie rzadziej używany odkąd zakupiłem 17-50.

PS. W serwisie nie był, nie gryzły go psy.

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Zdecyduj się - prawda, czy nie? ;)

Prawda Panie czysta prawda, tylko ja napisałem o jednym aspekcie, który może ci umknął, czyli o serwisie. Co ważniejsze ja kalibracji czy jakiegoś justowania szkła nie nazywam serwisem. Przywyklismy mówić, że mamy auto bezawaryjne ale każdy doskonale wie, że są części które ulegają zużyciu muszą być wymieniane, to samo tyczy się optyki. Tu dobrze zauważył kolega zbig75.
mozeru w przypadku tego szkła trzeba niestety czesciej oddawać do kalibracji no i po dwóch trzech latach -serwis. Chociaż powiem uczciwie jak się kalibruje hurtowo kilka szkieł, to czas w plecy bez aparatu.

mozeru w długie wieczory zimowe po testowaniu systemowych szkieł dojdziesz do wniosku, że część trzeba by oddać do kalibracji, przynajmniej tą część, która kosztowała cię powyżej 3,5K ;)

mozer 
bo Pentax

kozidron, ale kalibracja nie pomoże na mydlenie - ja o tym głównie piszę. To że szkła i body się z czasem rozregulowują to sprawa oczywista...

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
kozidron, ale kalibracja nie pomoże na mydlenie - ja o tym głównie piszę. To że szkła i body się z czasem rozregulowują to sprawa oczywista...

i nikt tak nie twierdzi, na mydlenie to pomoże "justowanie" i przegląd bebechów, który nie zawsze musi wiązać się z wymianą jakiś elementów.

mozer 
bo Pentax

kozidron napisał/a:
na mydlenie to pomoże "justowanie" i przegląd bebechów

Zlecałeś kiedyś taką operację? Z jakim skutkiem? Opłaca się to w ogóle? Pytam poważnie.

PS. Za głupią wymianę flexa w 17-50 zawołali mi kiedyś w serwisie 600 zł. Zrobiłem to sam, co mnie kosztowało poniżej 100 zł...

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Zlecałeś kiedyś taką operację? Z jakim skutkiem? Opłaca się to w ogóle? Pytam poważnie.

tyle razy że już straciłem rachubę, w końcu byłem posiadaczem kilku "klekotów", kolega z którym robię zdjęcia robi to raz do roku z każdym szkłem, w przypadku tańszych tamronów to był koszt w przedziale 200 do 400 ziko, zależy jak zajechany i co uległo zużyciu.

mozer napisał/a:
PS. Za głupią wymianę flexa w 17-50 zawołali mi kiedyś w serwisie 600 zł. Zrobiłem to sam, co mnie kosztowało poniżej 100 zł...

nie wiem na czym polegała ta wycena ale ta część jest za około 70 ziko więc nie wiem czemu cię tak policzyli.
Nie wiem też czy ważne jest to, że ja się tam pojawiam osobiście, bo daleko nie mam ;)

Zdarza mi się też oddawać do zaprzyjaźnionego serwisu niezależnego, jeżeli terminy są "wyczesane", jest odrobinę drożej ale do przeżycia.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Czw 19 Cze, 2014   

Cytat:
nie wiem na czym polegała ta wycena ale ta część jest za około 70 ziko więc nie wiem czemu cię tak policzyli.
Nie wiem też czy ważne jest to, że ja się tam pojawiam osobiście, bo daleko nie mam

No wiem - ja właśnie za tyle tę część kupiłem na allegro.
A serwis wycenił mi "części" na 150 (!) i robociznę na 450. I jeszcze napisali, że 2 tyg oczekiwania na części :D
Obiektyw zawiozłem osobiście, wycenę mailem wysyłali.
Napisałem im, że to nieakceptowalna cena, ale nie chcieli widać negocjować ;)
Głupa z człowieka robią - liczą na frajerów i tyle.

400 zł za wyregulowanie tego Tamrona to taka średnia chyba opłacalność - to jest mniej więcej różnica ceny między nową sztuką a używaną.

PS. Żeby była jasność - to nie był autoryzowany serwis Tamrona tylko jakiś taki niby polecany gdzieś na forach w Wawie.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 19 Cze, 2014   

mozer napisał/a:
400 zł za wyregulowanie tego Tamrona to taka średnia chyba opłacalność - to jest mniej więcej różnica ceny między nową sztuką a używaną.

wole zapłacić 400 ziko, za renowację sztuki którą znam, niz kupować używkę po kimś.

Cytat:
PS. Żeby była jasność - to nie był autoryzowany serwis Tamrona tylko jakiś taki niby polecany gdzieś na forach w Wawie.

to może lepiej zapytać w fototechnice zamiast kombinować ;)

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 20 Cze, 2014   

kozidron napisał/a:
wole zapłacić 400 ziko, za renowację sztuki którą znam, niz kupować używkę po kimś.

Miałem na myśli: sprzedać używkę i kupić nówkę, ale ok ;)

kozidron napisał/a:
to może lepiej zapytać w fototechnice zamiast kombinować

Nie lubię przesyłać sprzętu pocztą/kurierem.

Odpowiedz do tematu