Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 19 Cze, 2014 OBIEKTYW DO OLYMPUS OMD EM-1
Witam.
Jestem posiadaczem Olympusa OMD EM-1 samego korpusu.
Chciałbym dokupić jakiś uniwersalny obiektyw. Zastanawiam się nad:
1. Zuiko 12-60mm 2.8-4.0 na 3/4 trzeba by było dokupić adapter lub
2. Zuiko 12-40 2.8 na Micro 3/4.
Oba sa z wyższej polki cenowej o dobrych parametrach. Pierwszy,jak pisze olympus jest szerokokątny i ma trochę wieksza ogniskowa za to ten drugi ma stale swiatlo 2.8 na wszystkich ogniskowych no i według mnie jest bardziej zaawansowany. Co myślicie o tym wyborze? Który jest bardziej uniwersalny lub pod jakims względem lepszy. Mi cenowo wychodzi prawie tak samo. Proszę o pomoc [/b]
Bierz 12-40/2.8 jak masz kasę.
Tu nie ma się nad czym zastanawiać.
Nowsza konstrukcja, uszczelnienia, stałe światło.
Dokup stałeczki 20/1.7 Panasa i Olyego 45/1.8 i 75 i jesteś wypasiony.
Rozważ też stałkę 12/2.0. Ostrość żyletki.
Wlasnie nie mogę się zdecydować. Masz racje ze 12-40 to nowsza konstrukcja z 2013 roku a 12-60 już pare latek ma. No ale kusi mnie w 12-60 to ze jest szerokokątny i ma większy zoom a uszczelniany tez jest. A może to jest nie istotne w tym przypadku? Pozatym silnik ma SWD i podobno lepiej ostrzy pod swiatlo od 12-60. Na minus 12-60 przemawia to tez ze trzeba by do niego przejście na 3/4 no i jest większy i cięższy a 12-40 juz nie należy do malych obiektywow. Ale z kolei w sklepie tez mi mowil koles żeby barac 12-40.
Mowisz żeby jeszcze stalki dokupić te co wymieniles?
A jakiś tele zoom do tego? Olego 70-300 może być?
[ Dodano: Czw 19 Cze, 2014 19:36 ]
PS. Pytales gdzie kupiłem i ile dalem za korpus.
Jestem teraz na długo wyczekiwanych wakacjach w Kanadzie wiec tutaj kupiłem korpus Olyego dalem 1100dolarow kanadyjskich czyli jakies 2970zl po przeliczeniu,mysle ze to dobra cena.
TS [Usunięty]
Wysłany: Czw 19 Cze, 2014
sradzio napisał/a:
No ale kusi mnie w 12-60 to ze jest szerokokątny i ma większy zoom a uszczelniany tez jest.
12-40/2.8 jest tak samo szerokokątny i także uszczelniony. Nieco gorzej tylko ,,przybliża''.
sradzio napisał/a:
Pozatym silnik ma SWD i podobno lepiej ostrzy pod swiatlo od 12-60.
Ale to jest obiektyw do lustrzanek 4/3 i ta dobra prędkość AF siądzie po podpięciu do bezlusterkowców m4/3 przez adapter. W E-M1 będzie najlepsza z uwagi na czujniki detekcji fazy, ale mimo to wg testów - osobiście nie sprawdzałem - nadal jest gorzej niż z dobrą lustrzanką 4/3.
sradzio napisał/a:
korpus Olyego dalem 1100dolarow kanadyjskich czyli jakies 2970zl po przeliczeniu,mysle ze to dobra cena.
Masz racje TS ze 12-60 to obiektyw do lustrzanek ale ze to e-m1 i ma detekcje fazy i kontrastu to przestawil by się automatycznie na detekcje fazy i powinno być ok no ale ja tez nie sprawdzałem i nie wiem.
Myslisz ze to będzie znacznie lepszy obiektyw uniwerslany niż 12-60? Bedzi można 12-40 porobić zdjęcia zarówno krajobrazu jak i portetowe i wyjda nie gorzej a może lepiej niż z 12-60 ?
A jaki bys doradzil dokupić telezoom do tego? 70-300 ze standardowych z olyego chyba może być nie ?
[ Dodano: Czw 19 Cze, 2014 20:21 ]
a nie wielkie braki w 12-40 jeśli chodzi o zoom nie będą az tak znaczace prawda
Ja póki co jestem z 12-40 bardzo zadowolony i zakupu nie żałuję. Ale też nie płaciłem standardowej ceny z polskiego sklepu, tylko z Korei sprowadzałem w zestawie z E-M1 - z transportem i po opłatach (VAT) wyszło za całość około 6500zł, więc w miarę jeszcze rozsądna kwota za taki zestaw.
Co do uzupełniania zakresu jakimś tele, to na ten rok jest zapowiedziany ZD 40-150 F/2.8. Tani na pewno nie będzie (spodziewam się ceny w okolicy $1200), ale jak utrzyma poziom 12-40, to będzie warto.
Jeśli byś brał natomiast MMF-3 i 12-60, to uzupełnić byś potem mógł 50-200 F/2.8-3.5 SWD. Generalnie więc decyzja między trochę lepsze optycznie i nieco jaśniejsze, ale i droższe konstrukcje vs poprzednia generacja za wyraźnie mniejszą cenę. Podsumowując: zdanie mam podobne jak fatman, czyli jak możesz sobie pozwolić, to wskakuj w 12-40 i za jakiś czas dostaw 40-150 F/2.8 - ale jak nie chcesz tyle wydawać, to z 12-60 i 50-200 też można być zadowolonym.
Co do pracy AF w E-M1 ze szkłami z 4/3, to możesz rzucić okiem na ten filmik - testują w połączeniu z 14-35 F/2, 50 F/2, 50-200 F/2.8-3.5 SWD i 14-54 F/2.8-3.5:
http://www.youtube.com/watch?v=y2k8flFM9xE
Bierz 12-40/2.8 jak masz kasę.
Tu nie ma się nad czym zastanawiać.
Nowsza konstrukcja, uszczelnienia, stałe światło.
Dokup stałeczki 20/1.7 Panasa i Olyego 45/1.8 i 75 i jesteś wypasiony.
Rozważ też stałkę 12/2.0. Ostrość żyletki.
To ja już bym same te stałki zanabył ale bez 12-40 2.8
12, 20, 45 75 - wszystkie potrzebne ogniskowe.
Względnie krócej: Sigma 60 2.8 DN - tania jak barszcz w porównaniu do 75, ciemniejsza od 75, ale ostra jak brzytwa.
Na jasne, 12-40 jest praktyczny, ale... kasa za stałki i za ten zoom
Na jasne, 12-40 jest praktyczny, ale... kasa za stałki i za ten zoom
Nie zapominaj jeszcze o ZD 60 F/2.8 macro i Samyangu 7.5 F/3.5 fish-eye - też dwie fajne żylety do wzięcia, jeśli kogoś klimaty macro lub szerokie kręcą .
Ja póki co jestem z 12-40 bardzo zadowolony i zakupu nie żałuję. Ale też nie płaciłem standardowej ceny z polskiego sklepu, tylko z Korei sprowadzałem w zestawie z E-M1 - z transportem i po opłatach (VAT) wyszło za całość około 6500zł, więc w miarę jeszcze rozsądna kwota za taki zestaw.
Co do uzupełniania zakresu jakimś tele, to na ten rok jest zapowiedziany ZD 40-150 F/2.8. Tani na pewno nie będzie (spodziewam się ceny w okolicy $1200), ale jak utrzyma poziom 12-40, to będzie warto.
Jeśli byś brał natomiast MMF-3 i 12-60, to uzupełnić byś potem mógł 50-200 F/2.8-3.5 SWD. Generalnie więc decyzja między trochę lepsze optycznie i nieco jaśniejsze, ale i droższe konstrukcje vs poprzednia generacja za wyraźnie mniejszą cenę. Podsumowując: zdanie mam podobne jak fatman, czyli jak możesz sobie pozwolić, to wskakuj w 12-40 i za jakiś czas dostaw 40-150 F/2.8 - ale jak nie chcesz tyle wydawać, to z 12-60 i 50-200 też można być zadowolonym.
Co do pracy AF w E-M1 ze szkłami z 4/3, to możesz rzucić okiem na ten filmik - testują w połączeniu z 14-35 F/2, 50 F/2, 50-200 F/2.8-3.5 SWD i 14-54 F/2.8-3.5:
http://www.youtube.com/watch?v=y2k8flFM9xE
Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Testy już czytałem,oba szkiełka wychodzą poztywnie ale jeśli przyjrzeć się szczegółom to 12-40 bierze góre nad 12-60. Jego test jest też tutaj:
Widze żę większość z Was jest za 12-40 i wcale mnie to nie dziwi. Myśle że to dobry wybór a póżniejsze dokupienie 40-150 2.8 powinno uzupełnić ten zestaw zwłaszcza jeśli ten zoom będzie tej jakości co 12-40 to warto będzie zainwestować.
W dobrej cenie kupiłeś EM-1 ja też nie kupuje w Polsce tylko w Kanadzie,za taka cene to z pewnością warto. Ogólnie co możesz powiedzieć o EM-1 jesteś z niego zadowolony w polaczeniu z tym szkiełkiem 12-40?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Cze, 2014
lcf napisał/a:
40-150 F/2.8. Tani na pewno nie będzie (spodziewam się ceny w okolicy $1200)
raczej 2000$, bo Panas 35-100/2.8 1400
Ostatnio zmieniony przez dcs Pią 20 Cze, 2014, w całości zmieniany 1 raz
A jakby chcieć dorzucić jakiś obiektyw szerokokątny do mojego E-M1 to lepiej wybrać jakąś stałke czy z zoomem?
I jeszcze jedno, siostra ma szkiełko Canona EFS 55-250mm f/4-5.6 IS ale go nie używa czy dało by rade dopasować go do mojego EM-1 poprzez jakiś adapter na micro4/3 czy taka zabawa nie ma sensu i lepiej dać sobie spokój,jak myślicie?
[ Dodano: Pią 20 Cze, 2014 16:37 ]
dcs napisał/a:
lcf napisał/a:
40-150 F/2.8. Tani na pewno nie będzie (spodziewam się ceny w okolicy $1200)
raczej 2000$, bo Panas 1400
Tak może być ze gdzieś w tej okolicy może kosztować,więc trzeba będzie znowu szukać zagranicą
dcs panasonic 35-100 jest ze stabilizacją, co też trochę koszty podbija. Poza tym na optykę powyżej $1500 już nie ma za dużo chętnych, więc nie sądzę żeby aż tak z ceną odjechali. Jak się będą wygłupiać za bardzo na starcie to ich rynek po prostu zweryfikuje, i cenę z kwartał czy dwa po premierze by musieli obniżyć, jak chętnych nie będzie. Na optyce leżącej w magazynie za dużo nie zarobią, po prostu, i popularności systemowi też nie przydadzą.
sradzio 12-40 jest już w miarę szeroki i bardzo ostry od pełnego otwarcia przy 12mm, więc nie widzę sensu brania 12mm F/2 jeśli byś 12-40 miał. Jeśli byś natomiast potrzebował czegoś jeszcze szerszego asferycznego, to faktycznie na dzisiaj ten Panasonic 7-14 F/4 chyba najsensowniejszy wybór - bo ZD 7-14 F/2.8 w 2015 dopiero będzie, na pewno nie tańszy, i niekoniecznie dużo lepszy. A przy szerokim kącie do jakiejś architektury i innych statycznych widoczków światło F/4 powinno wystarczyć.
Z E-M1 jak i z 12-40 jestem bardzo zadowolony, póki co moje oczekiwania w 100% spełniają. Do portretów sobie jeszcze 45 F/1.8 dobrałem, i do makro ZD 60 F/2.8. W planach jeszcze mam tą rybkę Samyanga 7.5 F/3.5, i jak w sensownej cenie będzie i dobre recenzje zbierze to tego 40-150 F/2.8 - i pełnia szczęścia, jak dla mnie . Potem już co najwyżej migawkę w E-M1 wymieniać .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9