Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2013)
Autor Wiadomość
WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   

onemarshal Wyboru można ci pogratulować, ale przestałeś pasować do tego wątku, tylko do sąsiedniego.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   

Gratulacje!

onemarshal napisał/a:
Mile zaskoczony jestem jakością zdjęć.

a co się dziwisz? Matryce w aparatach Fuji są bardzo spoko oprogramowane.

fotolamer 
Nowy

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2014   

onemarshal napisał/a:
I stało się, kupiłem FujiFilm X-A1 w promocji z dodatkowym obiektywem Fujinon 50-230 za cale 1 złoty w zestawie dodatkowo przy każdym obiektywie jest osłona przeciwsłoneczna /tak na marginesie nigdzie o tym nie piszą oraz pasek na szyję/.

Hej,

widzę, że "udało nam się" zakupić to samo:-) Ja kupiłem w salonie Fuji za jakieś 2250 z dodatkową gwarancją.

A teraz ważna wiadomość.
Sprawdź sobie "mniejszy" obiektyw pod kątem tego czy ma wadę związaną z ustawianiem przesłony. W skrócie wygląda to tak, że po ustawieniu maksymalnej ogniskowej i próbie jej zmniejszenia przesłona pozostaje na największej wartości:-( Zauważyłem to dopiero, gdy zacząłem próbować ustawień manualnych...grrr!
Jest już na to poprawka na stronie fuji: kliknij mnie
Dla odmiany, poprawiony firmware do samego aparatu masz tutaj: kliknij mnie
Aktualizacja jest banalna.

Co do samego aparatu... zdjęcia za jego pomocą można robić prześliczne, ale równie łatwo i niespodziewanie aparat może spaprać Ci "najprostsze z nich", gdy za bardzo nastawiasz się na jego automatykę. Szkoda.

Artemida91 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Cze, 2014   

Witam, poszukuję aparatu do 1500 zł zależy mi na jasnym obiektywie raczej do amatorskich zdjęć typu "u cioci na imieninach" i na różnego rodzaju wakacje i wycieczki. Więc zdjęcia byłyby robione w pomieszczeniach jak również w plenerze.

Przez ostatnie 8 lat miałam nikona s 5 jednak po tylu latach już mi zaczął nie wystarczać a po za tym bateria wystarcza już na kilka zdjęć plus zepsuta lampa błyskowa.

osobiście chciałam kolejnego nikona lecz polecono mi aparaty panasonic. Także zastanawiam się nad dmc lx7 (widziałam że ma dość dobre opinie) lub trochę droższy na który musiałabym jeszcze dołożyć tz60.

Który polecacie?

Sunders 

Artemida91 napisał/a:
poszukuję aparatu do 1500 zł zależy mi na jasnym obiektywie raczej do amatorskich zdjęć typu "u cioci na imieninach" i na różnego rodzaju wakacje i wycieczki.

Panasonic DMC-LX7.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Oprócz fujifilm warto zwrócić uwagę na aparat Ricoh GR - z 16 Mpix matrycą APS-C (CMOS) i obiektywem stałoogniskowym 18mm/2,8 (odpowiednik 28mm).
Można go "użyć" jako obiektywu 35mm i wtedy aparat ma 10Mpix. Czyli ma taki mały cyfrowy zoom . Jakość zdjęć naprawdę dobra. Oczywiście kosztuje trochę więcej niż 2000zł , ale jak się chce mieć jakość porównywalną z Nikonem A czy Fuji X-100s ...

muzyk 

Wysłany: Czw 26 Cze, 2014   

Olympus XZ-2 lub Fuji x20 poleciłbym do 2000 zł.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2014   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Oprócz fujifilm warto zwrócić uwagę na aparat Ricoh GR - z 16 Mpix matrycą APS-C (CMOS) i obiektywem stałoogniskowym 18mm/2,8 (odpowiednik 28mm).
Można go "użyć" jako obiektywu 35mm i wtedy aparat ma 10Mpix. Czyli ma taki mały cyfrowy zoom . Jakość zdjęć naprawdę dobra. Oczywiście kosztuje trochę więcej niż 2000zł , ale jak się chce mieć jakość porównywalną z Nikonem A czy Fuji X-100s ...

To można kupić Samsunga 20 MP(najtańszy poniżej 1000 PLN) z 3 naleśnikami, które można wymieniać...
Można też dołożyć i kupić Sony NEX albo A6000 24 MP.

Kompletnie nie widzę wartości dodanej w zakupie "kompakta" z przyspawaną stałką.

martinezzg 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Paź, 2014   

koledzy i koleżanki - za miesiąc wylatuję na wczasy - więc tak - dwa aparaty LX7 czy TZ60 - ? i ew czemu ten lub ten cenowo nie ma to dla mnie znaczenia - proszę o w miarę szybkie info gdyż choć troszkę przed wczasami chciałbym się zaznajmoić z aparatem
soniacza 100II odpada pomimo pięknych kolorów :) boję się jak w każdym posiadanym małym sony mega dużych szumów

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Czw 09 Paź, 2014   

LX7, bo można (jak się umie) nim zrobić lepsze zdjęcia :cool:
Jeśli nie umiesz, albo sądzisz, że musisz mieć zoom x30 - to bierz TZ60.

martinezzg 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Paź, 2014   

rozumiem - ze dla typowego amatora tz60? czy same jpg które wupluje jeden i drugi będa na korzyść tz60?

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 15 Paź, 2014   

To nie kwestia JPG czy RAW. To kwestia umiejętności wykorzystania możliwości LX7.
Natomiast nie wiem, jak jest w trybach automatycznych - a to może być dla ciebie interesujące. Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto używał obu aparatów a przede wszystkim stwierdziłby, jak sobie radzi LX7 w trybach iA i P.

martinezzg 
Nowy

Wysłany: Sob 18 Paź, 2014   

dokładnie - może ktos uzywał ich w trybie auto i ma jakies porównanie?

bogdan1963 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Paź, 2014   Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2013)

Mam dylemat z wyborem aparatu proszę o pomoc
SONY DSC-HX300
NIKON P600
FUJIFILM SL1000
Panasonic DMC-FZ72EP-K
Nikon Coolpix P520
Fuji FinePix HS50 EXR
OLYMPUS SP-100 EE
NIKON COOLPIX P510
Sony Cyber-shot DSC-HX200V
Fuji FinePix S1
Canon PowerShot SX50 HS
Możecie mi pomóc w wyborze

Jar 
Maniak

Wysłany: Czw 23 Paź, 2014   

Bogdan, w ten sposób nikt Ci nie pomoże. To już w wątku o aparacie w góry napisałeś coś więcej o swoich wymaganiach, w sensie do czego to ma być. Sądzisz, że jak losowo wybierzesz 11 aparatów i stworzysz kolejny wątek, to ktokolwiek będzie Ci w stanie doradzić najlepszy? A co jeśli żaden z nich?
Z tego, co tu widzę i z Twoich poprzednich postów upierasz się przy tanich ultrazoomach (kilkadziesiąt x), tłumaczyłem Ci w innym Twoim wątku, że to może nie najlepszy wybór, chyba, że się zajmujesz paroma bardzo specyficznymi zajęciami i potrzebujesz specjalizowanego sprzętu do tych celów, kosztem ogólnej jakości i uniwersalności aparatu.
Jak chcesz dobrego aparatu do turystyki w górach, wybierz coś o dobrych parametrach:
-jasny obiektyw
-zakres ogniskowych od szerokiego kąta (24-28mm) do umiarkowanego tele (140-200mm, ew. 300mm jak ma być długie tele), czyli zoom tak do ok. 10x lub mniej
-w miarę możliwości (budżet) większa matryca (1/1.6-1.1.7" zamiast 1/1.2.3")
-dobrze, aby miał długo trzymającą baterię
Do dyspozycji masz specyfikacje aparatów oraz ich testy. Na tej podstawie wybierz kilka (2, 3 do maksymalnie 4 modeli) i wtedy proś o pomoc przy ostatecznym wyborze.
Pozdrawiam
-J.

Odpowiedz do tematu