Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 22 Maj, 2014
Jeśli nie Viper to na pierwszym miejscu postawił bym:
M7, potem Olympus EXWP (mniejsze pole rekompensuje jakość wykonania).
O Vanguardzie słyszałem wiele dobrego. Steinera znam najmniej.
Vanguard jest taki sobie. Trudno sie do niego przyczepić ale tez nie jest jakiś bardzo podniecający. Jest bardzo duży. 1500 bym nie dał.
Moim faworytem tez Olympus exwp bardzo dobra lornetka za umiarkowana cenę. Zeiss Terra tez jest dobry. Ma większa dystorsja i aberracje chromatyczna ale tez większe pole widzenia. To dobra lornetka. Jeśli dolozysz pare groszy, a warto, to stawiam na Vortex Viper hd.
Nie widziałem M7 tylko M5. Nie widziałem skyhawke 3 tylko 1. Ale to tez bedą rozsądne propozycje.
kupiłem sobie vanguarda 10,5x44 , na alledrogo była po 999zł, ale odesłałem z powrotem, jakość wykonania, ostrość obrazu były niezłe ale to co mnie zraziło to aberracja,
dzień był bezchmurny, patrzyłem rano pod słońce i krawędzie latarni przy ulicy i dachów budynków dosłownie świeciły na fioletowo - porównywałem równocześnie obraz z vixenem new foresta 8x32 - tam aberracja praktycznie nie istniała!
widziałem że ta lornetka ostatnio wróciła po 666zł, ale już ktoś ją kupił
vixen to niezła lornetka, ale po ostatnim wypadzie w Biesy stwierdziłem że jednak przydałoby się większe powiększenie
ostatecznie dołożyłem trochę i kupiłem w polskim sklepie internetowym vortexa vipera HD 10x42, mam go kilka dni, obraz niezły, pomimo tego że pole widzenia teoretycznie jest mniejsze niż Vnf to ja tego subiektywnie wcale nie odczuwam? ciekawe dlaczego?
zastanawia mnie tylko jedno, oglądałem przed zakupem na youtube filmiki z vortexem np:
i zdziwiło mnie to, że po pierwsze moje pudełko jest inne niż to w filmiku (choć zawartość jest taka sama - sama lornetka też wygląda identycznie) a po drugie na mojej lornetce nie ma nadruku "made in japan" tylko samo "JAPAN" i nr: 0013570 który jest niższy niż nr z filmiku ( 0037979 ) nakręconego w 2012r !
Na pudełku ani w instrukcji nigdzie nie ma ani znaku CE ani określonego kraju produkcji
Czy to możliwe, że Vortex przeniósł cichaczem produkcję do Chin? I np przy tej okazji trochę im się pomieszała numeracja?
Dziękuje koledze że zwrócił tego endeavora, bo teraz jest umnie i to za smieszną cenę.
Mam go dopiero od wczoraj i jeszcze solidnie nie przetestowałem, ale na pierwszy rzut oka nie ma się do czego przyczepić w obrazie i jakości wykonania. Aberracja rzeczywiście jest, jak dla mnie bez problemu do zaakceptowania, wszystko zależy od wrażliwości na tą cechę. Mam Minoxa 10x42 BL i w nim aberracja jest nieco mniejsza pomimo braku szkieł ED, ale poza tym w vanguardzie obraz jest znacznie jaśniejszy i bogatszy w szczegóły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10