Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fisheye Samyang 8 / nikkor 10,5/2,8
Autor Wiadomość
irmusiqa 
Uczestnik

Wysłany: Sro 25 Cze, 2014   Fisheye Samyang 8 / nikkor 10,5/2,8

Mam pytanie,
czy różnica między fiszajem Samyangiem 8mm/3,5 a Nikorrem 10,5/2,8 jest na tyle duża i znacząca aby było warto dopłacać ponad 1,5 tys do nikkora?

Oraz drugie pytanie, czy Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 PRO DX II na 11 mm da efekt chociaż zbliżony do takiego z fiszaja?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Cze, 2014   

Cytat:

czy różnica między fiszajem Samyangiem 8mm/3,5 a Nikorrem 10,5/2,8 jest na tyle duża i znacząca aby było warto dopłacać ponad 1,5 tys do nikkora?

MZ nie.
irmusiqa napisał/a:
Oraz drugie pytanie, czy Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 PRO DX II na 11 mm da efekt chociaż zbliżony do takiego z fiszaja?

Nie. http://www.tamron-usa.com...-comparison.php
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

irmusiqa 
Uczestnik

Dziękuję bardzo :)
jeszcze pytanie
Obiektyw Samyang 8 mm T3.8 Fish-eye VDSLR CS
Obiektyw Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye AE CSII

czym one się różnią?

dcs
[Usunięty]

http://www.optyczne.pl/po...d3=855&add4=963
Jak widać. 7.5mm jest z mocowaniami do bezlusterkowców, a 8mm/3.5 do lustrzanek, z tym że CS do follow focus -do filmowania.
Ostatnio zmieniony przez dcs Sro 25 Cze, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

irmusiqa 
Uczestnik

Dziękuje bardzo za pomoc

dcs
[Usunięty]

8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye z mocowaniem Nikon -to ten dla ciebie ;)

Stuku 
Rozmowny

dcs napisał/a:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=5&add0=1003&add1=1199&add2=1051&add3=855&add4=963
Jak widać. 7.5mm jest z mocowaniami do bezlusterkowców, a 8mm/3.5 do lustrzanek, z tym że CS do follow focus -do filmowania.

A i tym że Ciamjang wymyślił ściąganą osłonę PS ;)

irmusiqa 
Uczestnik

a kwestia ostrości między tymi dwoma obiektywami? Czy jak ustawię dobrze samyanga to ostrośc będzie chociaż zbliżona do zdjęc zrobionych nikorrem?
Po przeczytaniu wszystkich komentarzy o tym obiektywnie na optyczne.pl zaczynam mieć wątpliwości :(

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 26 Cze, 2014   

irmusiqa napisał/a:
kwestia ostrości między tymi dwoma obiektywami? Czy jak ustawię dobrze samyanga to ostrośc będzie chociaż zbliżona do zdjęc zrobionych nikorrem?

Jak dobrze ustawisz, to samyang będzie nawet ostrzejszy od nikkora.

irmusiqa 
Uczestnik

Dzięki :)
a często zdarzają się wadliwe modele w przypadku tego obiektywu ?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

irmusiqa napisał/a:
często zdarzają się wadliwe modele w przypadku tego obiektywu ?

Zdarzają się, ale chyba niezbyt często.

irmusiqa 
Uczestnik

Obiektyw już do mnie jedzie, powinien być jutro, mam nadzieję, że trafi mi się dobry egzemplarz :)
Dziękuje za pomoc

[ Dodano: Pią 27 Cze, 2014 10:51 ]
Obiektyw jest już u mnie i mam problem.
Jeżeli ustawie przysłonę inną niż f/22 to pokazuje mi się komunikat w aparacie "zablokuj pierścień przysłony na przysłonie maksymalnej (największa liczba f/) " co mam zrobić ?
I martwi mnie też fakt, ile siły trzeba włożyć we wkręcenie tego obiektywu w aparat, ale rozumiem że to jest normalne dla tego modelu?

[ Dodano: Pią 27 Cze, 2014 10:54 ]
Wypróbowywałam ten obiektyw z moim starym body d5000, dzisiaj odbieram nikona d7100 czy z nim będzie taki sam problem? Bo czytam że w tych starszych modelach to jest nie do przejścia..

Odpowiedz do tematu