Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Cze, 2014 24-70 f/2.8 Tamron VC USD vs Canon L vs Sigma EX
"Pozbyłem się" 28-70mm f/2.8 i stoję przed wyborem modelu delikatnie szerszego. Pod 6D korekcja systemowych szkieł jest niczego sobie, niestety na kundelkach nie działa - za to Tamron ma stabilizację. Miałem już kupić Canona f/4 IS, ale jednak wolę płytsze go. Dla uściślenia, w rozważaniach biorę pod uwagę zakup pierwszej wersji Canona. Co wybrać?
Jakość ma kluczowe znaczenie tudzież cena, więc przedstawia się ona tak:
Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM £700 test: Canon
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD £520 test: Tamron
Sigma EX 24-70mm f/2.8 DG HSM £310 test: Sigma
Ja bym poważnie pomyślał o Tamronie. Miałem starą L-kę, ostro testowałem tego Tamrona w domu przez kilka tygodni i w końcu został kupiony nowy Canon, ale w wersji II. Jak na to nie stać to ja obstawiam Tamrona. Optycznie. Bo mechanicznie i organoleptycznie to Canon zawsze wygra.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 28 Cze, 2014
Sunders napisał/a:
i w przeciwieństwie do tamrona podlega korekcji w 6D/.
widzę dołączyłeś do dżozefa
MM napisał/a:
Ja bym poważnie pomyślał o Tamronie. Miałem starą L-kę, ostro testowałem tego Tamrona w domu przez kilka tygodni i w końcu został kupiony nowy Canon, ale w wersji II. Jak na to nie stać to ja obstawiam Tamrona. Optycznie. Bo mechanicznie i organoleptycznie to Canon zawsze wygra.
egzemplarz tamrona, który mam był lepszy od mojego canona (starej wersji) pod względem optycznym, do tego canon nie zachwycił mnie niestety mechanicznie, nie mam jeszcze kasy na nową wersję( na razie) dlatego zdecydowałem się na tamrona. Jeżeli po dwóch latach uzytkowania będzie wygladał tak samo jak canon to pomyśle o wymianie.
Wojmistrz, jeżeli czyta się jako argument to, że tamrona nie ma w bazie 6D przy korekcji winiety i aberracji to można tylko współczuć autorowi inteligencji, zresztą to jest już druga osoba na tym forum po dżozefie, która traktuje to jako poważny argument.
do wszystkich fanów canona, dpp od canona tego profilu też nie ma, za to konkurencyjny produkt adobe ten profil posiada. Chyba nie znajdzie się tu as, który będzie próbował udowodnić wyższość dpp ponad wołarki ze stajni adobe
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sob 28 Cze, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Kozidron, ale to jest jakiś tam argument Sigma też nie ma, co nie przeszkadza w fotografowaniu. Generalnie Sigma wygrywa ceną, Tamron ma stabilizację - a Canon... czy tylko markę? Tego właśnie próbuję się od was dowiedzieć.
Teraz od ręki nie stać mnie już na żaden z nich, więc kupiłem wczoraj 28-135 na czas dozbierania funduszy. Możliwe też, że będę zbierał na Canona MKII.
kozidron [Usunięty]
Wojmistrz napisał/a:
Tamron ma stabilizację - a Canon... czy tylko markę?
Wojmistrz, w ostatnich 2 miesiącach były już dwa takie wątki, poszukaj.
Stabilizacja w tamronie nie była dla mnie argumentem przy podejmowaniu przeze mnie decyzji o jego zakupie. Raczej leciwość konstrukcji starej eLki, bardzo mnie ten obiektyw rozczarował pod względem mechanicznym a to że przypadkowo tamron wypadł odrobine lepiej pod względem optycznym to chyba tylko i wyłącznie kwestia egzemplarza.
Ja to szkło używam do reporterki, zdjęcia lądują w mniejszym formacie, zwracałem uwagę na troszkę inne aspekty niż przeciętny "uzytkownik tego foruma" (oczywiście poza Sundersem, bo dla niego baza korekcji obiektywów 6D ważniejsza). Chodziło mi raczej o 5 letnia gwarancję, lepszy serwis, konstrukcja wydaje się być solidniejsza(czas to najlepiej pokaże), af tego szkła jest taki sam jak starej eLi.
nowy Canon, ale w wersji II. Jak na to nie stać to ja obstawiam Tamrona. Optycznie. Bo mechanicznie i organoleptycznie to Canon zawsze wygra.
Tamron AF 24-70mm f/2.8 SP Di VC USD jest niewątpliwie lepszy optycznie od Canona EF 24-70mm f/2.8 USM L /pomijając dystorsję i winietowanie / i wydaje się być lepiej wykonany niż Tamron AF SP 17-50 f/2.8 /chociaż wydaje się że nie aż tak dobrze jak Canony L / . Jeśli chodzi o solidność wykonania, to czas dopiero pokaże, czy może się równać z eL-kami. Jednak jeśli komuś jak Wojmistrzowi zależy na funkcjonowaniu korekcji szkieł w 6D, to lepiej chyba wybrać Canona EF 24-70mm f/2.8 USM L . Biorąc pod uwagę obecne ceny i to, że brak możliwości korekcji w puszce można nadrobić w postprocesie, mi również ten Tamron wydaje się "najbardziej uzasadnionym ekonomicznie"
Wydaje się, że z jednej strony amatorowi "pancerność eLi" nie jest niezbędna, z drugiej jednak strony dla amatora wstawiającego zdjęcia w necie i nie robiącego dużych powiększeń lepszość optyczna Tamrona jakaś dramatyczna nie będzie
dcs [Usunięty]
Linkowałem kiedyś z lensrentals.com/blog porównanie wnętrzności L i L II podczas rozbiórki.
L II jest solidniej wykonana i daje większe możliwości późniejszej korekcji.
Linkowałem kiedyś z lensrentals.com/blog porównanie wnętrzności L i L II podczas rozbiórki.
L II jest solidniej wykonana i daje większe możliwości późniejszej korekcji.
Wojmistrz napisał/a:
Dla uściślenia, w rozważaniach biorę pod uwagę zakup pierwszej wersji Canona.
dcs wygląda na to, że L II jest bezkonkurencyjny, niestety również pod względem ceny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9