Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie.
Szukam dobrej lornetki typu, lornetka teatralna. Jestem nie obeznany w tym temacie, ale oczekuje by lornetka była dobrej jakości. Moze ktoś potrafi doradzić co kupić?
Dziękuje za propozycje, lornetki faktycznie bardzo stylowe. Dla mnie tutaj liczy się nie siła powiększenia a wielkość pola widzenia. W tetrze czy na kabarecie, raczej mało kiedy jest się dalej od sceny jak 100- 150 metrów. Istotne jest to, by widzieć w całości to co dzieje się na scenie, by nie przegapić istotnego dla np. skeczu w kabarecie szczegułu, który odgrywany jest na scenie.
np. Pole widzenia na 1.000m (m) 175
czy nie bedzie to za małe pole widzenia? Przy takich cenach za lornetki wolałbym kupic raz a dobrze.
Wysłany: Pią 27 Cze, 2014
Lornetki o takich polach to niebywała rzadkość. Z nowych Nikon 4x10 DCF ale z kolei mierna apertura choć na oświetloną scenę da radę. Propozycja Arka z używanych. Nowe Zeissy, Leiki nie robią już tak szerokich pól np. http://www.astroshop.pl/z...8x20-t/p,16567. Wydaje mi się, że pola rzędu 140m/1000m to już bardzo przyzwoity sprzęt, np. Monarch 7 8x30 czy bardziej w klimacie Nikon http://www.cyfrowe.pl/lor...6x15-m-cf.html.
Nikon 4x10 jest fajny. 10 stopni pola wygląda OK, ale tylko na pozór, bo pole okularów to przecież 40 stopni czyli dziurka od klucza. Mimo tego, to fajna zabaweczka.
Moim zdaniem w teatrze, na koncercie ważniejsze jest powiększenie a nie pole widzenia.
Zabierałem klasyczną lornetkę teatralną Galileusza SKALA 3x27, albo sowiecką 4x36 , ale takie powiększenia są za małe. Nie widać dobrze aktora, stroju, twarzy.
Lepiej mi się sprawdza Nikon Sportstar EX 8x25. http://www.e-fotojoker.pl...ue#.U62b15R_t2E
Ta 4x10 ma źrenicę wyjściową tylko 2,5 mm, to wymaga precyzyjnego nastawienia rozstawu źrenic. Jeśli się idzie na imprezę w kilka osób z jedną lornetką i każdy nastawia po swojemu, to "tragedia".
Do teatru zabieram często 8x30 (7x50 też mi się zdarzyło Typowo teatralne mają za małe powiększenie. IMHO podstawa to wielkość źrenicy. Prawdę powiedziawszy 7mm dla mnie brzmi najlepiej.
Witam
Byłem dziś przejazdem w Krakowie i znalazłem stacjonarny sklep z sprzętem optycznym. Miałem okazje zapoznać się z lormetkami. Widziałem tam Skala 3x27 i mam negatywne wrażenia. Dostałem jak by "zeza" i nie umiałem prawidłowo utrzymać wzroku, w jednym punkcie. Powiekszenie 3x, tez jak by za małe. Reszta z asortymentu miała juz powiększenie od 7x i tu było juz ok. Oj niby zwykłe kupno lornetki a jednak temat nie łatwy.
[ Dodano: Pią 27 Cze, 2014 22:36 ]
Nie wiem jak edytować swoj post.
leica 6x24 robi na mnie największe wrazenie. Ponad 200 metrów/1000 . Marka znana i pewna. Nie doczytałem czy to oferta krajowa, bo do poniedziałku jako kierowca cały czas jestem gdzieś w drodze i niestety cały czas pisze z smartphona. Jutro wszystkie polecane lornetki postaram się jeszvze rsz porónsć z m@łpki na dużym ekranie. Ale po zobaczeniu obrszu x7, raczej te powiększenie bęfzie bardziej odpowiednie. Chyba tez jedt większy wybór?
Jeśli masz budżet do 2000zł, to obejrzyj jeszcze fajną składaną lornetkę Docter 8x21. Kilka stron wcześniej ktoś ją opisywał i porównywał z Olympusem 8x25 i Meoptą.
http://www.dobraoptyka.pl...21-compact.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9