Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 30 Cze, 2014 Lustrzanka czy kompakt ?
Witam mysle nad kupnem aparatu ktory bedzie mi potrzebny do uzytku codziennego. ja bede fotografowal ladne widoki ludzi i zwierzeta ( np owady itd to chyba nazywa sie makro ) a moja nazeczona fryzury i stylizacjie no i siebie bo jest fryzjerka .... Aparat planuje wziac na raty a wiec okreslonego budzetu nie mam ale mysle ze tak do 800 zl ... co do wielkosci aparatu nie ma chyba znaczenia czy to bedzie kompaktowa do kieszeni czy takie niby lustrzanki jak sa teraz w ofercie z duzym zoomem jezeli jest to przydane i potrzebne do np zblizen zwierzatek malych ... musi to byc taki aparat uniwersalny do tych roznych rodzajow zdjec aby ostrosc byla zawsze git ( obraz HD tak to nazwe ) no i lampa blyskowa tez jest przywidywana (wiadomo jakies foty w nocy ) no i oczywiscie nie moze to byc aparat typu ze ja ustawiam wszystko bo sie nie znam najlepiej jak by nadrabij za mnie niewiedze w fotografowaniu wogule jest cos takiego na rynku hehe
co proponujecie ?? moze ktos gdzies widzial odpowiedni aparat w promocjiach ?? z gory dzieki za rady licze na was bo sam nie mam o tym pojecia dopiero bede sie w to wtajemniczal
Jeżeli zależy Ci na zoomie to, droższe kompakty, nie będące wielkimi "klocami" (ultra zoomy) też mają go na poziomie około 20 razy np. Samsung WB 350F (800zł), Lumix TZ-55 (1200zł), Sony HX60 (1300zł) a jeżeli nie zależy Ci na zoomie optycznym polecam coś z jasnym światłem, Olympus XZ-10 (około 800 zł)
nie musi byc taki wielki ... np chcialbym zrobic ladne zdjecia kwiatka i na nim motylka hehe no i myslalem ze poprostu one robia wyrazniejsze i ostrzejsze foty niz standardowe kompakty
Przy wyborze aparatu zasada jest taka:
1 - jak największa matryca (bo to ona głównie jest wyznacznikiem jakości zdj.)
2 - "jasny" zoom (szczególnie w kompaktach , by było się czym "ratować" przed wysokim ISO )
Lustrzanka raczej odpada ze wzg. na koszty ( 1,5-2k na początek , a sam obiektyw do makro będzie kosztował więcej niż 800zł ). Skupmy się na kompaktach , ja proponowałbym "naciągnąć" trochę budżet ( do około 1150zł ) i w tej cenie proponowałbym Olympus XZ2 . Dlaczego kompakt z jasnym obiektywem opisałem tutaj http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25059 , a dlaczego XZ2 opisałem tutaj : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25175 . Poprzednik miał niezłe makro ( zdj 1 i 2 ) to XZ2 pewnie też .
no ok Dcs Ty proponujesz OLYMPUS XZ-1 chodz XZ-2 jest niewiele drozszy ( nowe) a jest miedzy nimi duza roznica ?? tak przez noc pomyslalem ze w tych ultra zoomach to i ten wizjer to dobra sprawa jest ... no i chyba ich wyglada bardziej mnie przekonuje
tak przez noc pomyslalem ze w tych ultra zoomach to i ten wizjer to dobra sprawa jest ... no i chyba ich wyglada bardziej mnie przekonuje
- zależy ci na krotności zooma , czy na jakości zdjęć ? - bo te dwie "rzeczy" nie idą ze sobą w parze . Aparaty typu ultra zoom nie mają szans jeśli chodzi o jakość zdjęć w porównaniu z zaawansowanymi kompaktami typu Panasonic LX7 , Olympus XZ2 . Są oczywiście wyjątki , ale : Olympus Stylus 1 - 2600zł , Sony RX10 - 3600zł (w tej cenie to już chyba lepiej lustro + tele) .
maaaaaati6 napisał/a:
OLYMPUS XZ-1 chodz XZ-2 jest niewiele drozszy ( nowe) a jest miedzy nimi duza roznica ??
- w XZ2 jest wymieniona matryca z CCD na BSI CMOS ( mniej szumiąca , lepsze zdj na wyższych czułościach ISO ) - to raczej spora różnica .
maaaaaati6 napisał/a:
w tych ultra zoomach to i ten wizjer to dobra sprawa jest
- do XZ2 czy np: LX7 też można dokupić (jako dodatkowe akcesorium) , lub zastanowić się nad Fuji X20 z wbudowanym wizjerem . Jeżeli mimo wszystko zależy ci na większym zakresie zooma to proponuje zastanowić się nad modelem Panasonik LF1 .
maaaaaati6 napisał/a:
... np chcialbym zrobic ladne zdjecia kwiatka i na nim motylka hehe no i myslalem ze poprostu one robia wyrazniejsze i ostrzejsze foty niz standardowe kompakty
yh nie wiedzialem ze to bedzie taki duzy problem i dylemat z tych wszystkich modeli co podajecie najbardziej chyba podoba mi sie ten: Olympus XZ2 i chyba go wybiore chyba ze ktos jeszcze chce sie wypowiedziec i cos zaproponowac chetnie wyslucham
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13