Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Będziesz kupował w sklepie stacjonarnym czy internetowym?
Raczej skłaniam się do zakupów w sklepie internetowym. Jednak z tego z co widziałem nie wszystkie rzeczy są dostępne w jednym miejscu ( aparat + obiektywy)
Jeśli chcesz korzystać z samyanga 14/2,8, to IMO lepiej przypiąć go do Canona 5DmkII niż do D7100. Jeżeli obstajesz przy D7100, to może pomyśl o samyangu 16 mm f/2.0.
W dziedzinie sprzętu moja wiedza jest malutka.
Nie wiem czy dobierać obiektywy tej czy innej firmy. Który z obiektywów będzie najodpowiedniejszy dla danego aparatu. Jasne,że do Nikona najlepiej kupić osprzęt tej samej firmy. To wiąże się z wyższymi kosztami. Ale czy jest sens?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Lip, 2014
Sunders napisał/a:
Jeśli chcesz korzystać z samyanga 14/2,8, to IMO lepiej przypiąć go do Canona 5DmkII niż do D7100.
mowa wcześniej była o d7000 ale niestety d71000 też wypadnie lepiej w klasyfikacji generalnej od pełnej klatki canona szczególnie pod względem fotografii landszaftów.
Sunders, nie rozumiem czemu wprowadzasz kolegę w błąd
Sunders napisał/a:
Jeżeli obstajesz przy D7100, to może pomyśl o samyangu 16 mm f/2.0.
kwestia ogniskowej to pojęcie co komu bardziej pasuje, oba te szkła pod względem własności optycznych są podobne, jednak 14mm do landszaftów moim zdaniem bardziej się nadaje.
fotomarunia napisał/a:
Jednak z tego z co widziałem nie wszystkie rzeczy są dostępne w jednym miejscu ( aparat + obiektywy)
D7100 jest od D7000 lepszy pod prawie każdym względem. Wycena lepszości jest rzeczą subiektywną. Od momentu premiery D7100 staniał już o ok.1000pln. Oczywiście D7000 Ci najpewniej wystarczy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 01 Lip, 2014
fotomarunia napisał/a:
Czy inwestycja godna uwagi?
fotomarunia, nie traktuj aparatu jako formy inwestycji, przynajmniej w formie finansowej
Jakby się to miało odbyć kosztem obiektywu, brałbym d7000 bez zastanowienia. Dokładnie tego tysiąca złotych nie jest warte fotografowaniu obiektywem z zestawu, wbrew temu co twierdzi Sunders.
Zdecydowanie wolałbym dołożyć do 14tki samyanga niż do body d7100.
Jakby się to miało odbyć kosztem obiektywu, brałbym d7000 bez zastanowienia
I chyba pójdę w tym kierunku
[ Dodano: Sro 02 Lip, 2014 07:38 ]
Dzięki wszystkim za cenne porady
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Lip, 2014
cybertoman napisał/a:
Ale zdajesz sobie sprawe, ze wspomniane tu Samyang'i to obiektywy manualne i jakie sa tego konsekwencje?
a jakie są konsekwencje uzywania 14mm ?
cybertoman sugerujesz, że nie zdąży ustawić pierścienia na przykład jeszcze w domu przed włożeniem do torby Poprzednim razem byłem pod wrażeniem twoich zdolności matematycznych, widzę że się nie polepsza
zbig75 napisał/a:
Tak to szkło manualne . Może przy krajobrazach nie ma pośpiechu
zbig75, weź mi wyjaśnij w którym miejscu potrzebny jest pośpiech i lepiej kupić tą sigme, bo ja na ten przykład uzywam go też do reporterki i tam się wyrabia powiem więcej jest szybszy od innego topowego zuma reporterskiego pod canonem
...eh ci fachofffcy
fotomarunia napisał/a:
Myślę,że to ciekawa propozycja
odradzam, nie tylko ze wzgledu na własne doświadczenia z trzema sztukami, z którymi nawet serwis sobie nie poradził ale chociażby ze względu na osiągi tego szkła. Moim zdaniem to szkło nie jest warte tej ceny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9