Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Małe, lekkie, wysokie osiągi, do 2000 zł.
Autor Wiadomość
jackos91 
Nowy

Wysłany: Czw 03 Lip, 2014   Małe, lekkie, wysokie osiągi, do 2000 zł.

Witajcie!

Na wstępie zaznaczę, że tak, szukałem i po portalu i po forum (z resztą nie tylko optyczne.pl). Były tematy typu "do 2000" i duuużo się tam działo, ale tutaj mimo wszystko są trochę inne kryteria. Nie sposób oczywiście wszystkiego prześledzić i w razie czego proszę o odesłanie do odpowiedniego tematu.

Doświadczenie: najpierw jakiś stary, używany kompakt Canon PowerShot (w tej chwili już nie pamiętam jaki dokładnie), od 5 lat Pentax K-m + Sigma 18-200 DC 1:3.5-6.3. Fotografuję głównie krajobrazy, architekturę i ludzi. Wielkiej wiedzy ani bardzo bogatego doświadczenia nie mam, ale oczywiście z czasem człowiek się uczy ;) Myślę, że kilkanaście tysięcy zdjęć już wykonałem (jak już robić, to konkretnie). Na stanie zewnętrzna lampa Yongnuo 460-II.

O co chodzi: Mam 2000 zł, poszukuję aparatu lekkiego, małego ale o wysokich osiągach i jakoś jednak ze wskazaniem na lustrzanki. Nie mogę przeboleć braku wizjera w bezlusterkowcach w tej półce cenowej i przede wszystkim to mnie od nich odstrasza. W kompaktach i super-zoomach nie znoszę przybliżania za naciskaniem przycisku. Preferuję przybliżanie kręcąc pierścieniem. Jakoś to dla mnie takie naturalne ;)

Aparatu będę używał w takich samych okolicznościach jak opisane wyżej, głównie w górach i na jakichś schadzko-imieninach - z dużym wskazaniem na góry, stąd rozmiary i waga mają tu spore znaczenie. Dodatkowo przydałby się się tryb Guide, żeby dziewczyna mogła się też pouczyć fotografowania nowym, fajnym aparatem ;)

Co mam na oku: Nikon D3300 ze składanym obiektywem kitowym jest obecnie moim faworytem i jestem bardzo bliski jego kupna. Obserwowałem także Canona 100d, z bezlusterkowców głównie Sony NEXy 3 i 5. Jak już NEXy to z 18-55 standardowym, a nie rozsuwanym 16-50. Ma się kręcić :)

Mój obecny Pentax K-m z Sigmą 18-200 waży zdecydowanie, zdecydowanie za dużo, bo prawie, albo nawet ponad 1 kg. Kupując nowy aparat, chciałbym przede wszystkim ustrzec się tego błędu.

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi :)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 03 Lip, 2014   

W celach informacyjnych:
wizjer - elektroniczny oczywiście - jest w takim bezlusterkowcu jak np. Panasonic G5. Z jednym obiektywem za ca. 1650, z dwoma za 2000. Z superzoomem Panasonika będzie drożej...

Oczywiście, to nie ta matryca co w d3300 czy też w Nexach, ale i tak zdjecia robi całkiem porządne. Nie wiem co to jest tryb Guide i czy toto cuś takiego ma, ale iA działa Panasonikach nieźle.

Ale - nie namawiam do niczego, informuję, że coś takiego jest.

jackos91 
Nowy

Owszem, tylko jak się będzie miała jego matryca 17.3 x 13 mm do 23.5 x 15.6 mm. I dodatkowo proporcje 4/3 ;)

Poza tym konstrukcja ma już 2 lata, nie wiem czy nie lepiej zaufać Nikonowi i kupić nowy model z o dwie (chyba) generacje lepszą matrycą i szybkim procesorem. Wiadomo, że D90 ciągle są dobre, ale jednak nowy Nikon to nowy Nikon.

muzyk 

G5 jest bdb, ma też opcję bezgłośnej elektronicznej migawki, bdb wizjer, szybki af.
Owszem, ma swoje ograniczenia na wyższych wyższych iso, w dynamice.
Co do formatu... 3:2 czy 1:1 poza 4:3 też można uskuteczniać.

dcs
[Usunięty]

Niestety w USA http://www.bhphotovideo.c...Search&Ntt=nex6

Andrzej.M.
[Usunięty]

jackos91 napisał/a:
Mój obecny Pentax K-m z Sigmą 18-200 waży zdecydowanie, zdecydowanie za dużo, bo prawie, albo nawet ponad 1 kg

Proponuję kupić dwa limitedy DA70/2,4 i 15/4 - zamiast ciężkiego klocka Sigmy. Będzie lżej i dużo lepiej optycznie. Oczywiście nawet używki przekroczą ten pułap cenowy. Żaden aparat kompaktowy czy hybryda nie da ci tej jakości jaką masz w dotychczasowym zestawie, a bezlusterkowiec też swoje waży. Km jest chyba najlżejszą i najmniejszą lustrzanką DX. Podobnie jak K-x. Jeśli przestaje ci wystarczać jakość obrazka (zwłaszcza na wyższych ISO) , to jaśniejszy obiektyw 70mm pozwoli ci podziałać przy nieco niższych czułościach. Używany to ok. 1600zł. Ale dużo lepszy już na 2,4 od tego co daje twoja sigma.

RB 

jackos91 napisał/a:
Owszem, tylko jak się będzie miała jego matryca 17.3 x 13 mm do 23.5 x 15.6 mm. I dodatkowo proporcje 4/3 ;)

Sprawdź sam. Na optyczne.pl , na dprewiev.com (tu musisz zrobić taki mały myk i uwierzyć, że G5 obrazuje mniej więcej tak jak GX1 - a na pewno nie gorzej - bo G5 ani G6 nie badali dokładniej). Porównaj fotki z tego i z interesujących Cię matryc aps-owych. DxO radzę w Twoim przypadku unikać, nie ze względu na wiarygodność ,a na to, ze wykresy i liczby to niestety trzeba potrafić przełożyć na praktykę.
Sam interpretuj i oceniaj. Więcej Ci to da niż dyskusje na ile m4/3 jest gorsze od czegośtam.

jackos91 napisał/a:

Poza tym konstrukcja ma już 2 lata, nie wiem czy nie lepiej zaufać Nikonowi i kupić nowy model z o dwie (chyba) generacje lepszą matrycą i szybkim procesorem. Wiadomo, że D90 ciągle są dobre, ale jednak nowy Nikon to nowy Nikon.

Nie namawiam, nie zniechęcam. Masz mały budżet, jak widzę jesteś świadom konieczności kompromisu. Jak potrzebujesz/chcesz najnowszej matrycy i najnowszej konstrukcji to bierzesz to, jak wolisz inne sprawy - bierzesz tamto. Ty oceniasz. Twój cyrk, Twoje małpy.

Nadmienię tylko, że 7-8 letnie lustranki wciąz robią zdjęcia i obrazują o niebo lepiej od współczesnych tanich i średniotanich kompaktów. Zresztą, jako posiadacz k-m jesteś tego chyba w dużym stopniu świadom.

jackos91 
Nowy

To znaczy tak: przesiadka z Pentaxów jest przesądzona. Dostępność sprzętu w tym systemie jest niska, serwis trudno dostępny (jak wynika z moich doświadczeń), aparaty działają zdecydowanie za głośno i w ciemnych pomieszczeniach czy przy ognisku nie dają rady (wiadomo, z jasnym obiektywem lepiej, ale gdzie taki znajdę w zestawie handlowym za 2000 zł?). Niby wielkość matrycy jest jak DX w Nikonach, ale jednak dziś 10Mpx już boli (bo tyle ma K-m). A powiększenia są mi potrzebne. Nie zostanę też przy K-m ze względu na brak opcji filmowania. No niestety ;)

Mój Pentax sporo ze mną przeżył i gdy chciałem go serwisować, w Polsce był chyba jeden serwis w Warszawie. W końcu poszedł do naprawy w jednym "warsztacie" fotograficznym w Krakowie.

Pewnie zauważyliście, że jestem bardzo zapalony na punkcie tego Nikona, ale po prostu podoba mi się ;) I jakoś mam przeczucie, że nie będzie złym wyborem. Obczajałem go kilka godzin na YouTube i stronach z testami, ale jeszcze najważniejsza próba na żywo.

Nie wiem, czy będę miał okazję przyjrzeć się temu Panasonicowi, bo pierwsze podejście do zakupów jutro (piątek) w Krakowie. Oczywiście, jeżeli mnie nie przekona D3300, albo G5 to zakupy odłożę. Bez przesady ;)

Waga D3300, czyli 460g wliczając akumulator i kartę kusi. Do tego 195g kitowego składanego obiektywu? 655g to już akceptowalna rzecz. Do tego pewna promocja CashBack 200 zł i D3300 za 1800 zł.

G5 waży 560g z obiektywem i akumulatorem, więc jest bardzo porównywalny. Owszem także tańszy i delikatnie mniejszy, ale i sporo starszy.

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2014 23:46 ]
@RB - nie widziałem Twojego postu przed publikacją mojego, za raz się przyglądnę i przeanalizuję ;)

RB 

jackos91 napisał/a:
To znaczy tak: przesiadka z Pentaxów jest przesądzona. Dostępność sprzętu w tym systemie jest niska, serwis trudno dostępny (jak wynika z moich doświadczeń), aparaty działają zdecydowanie za głośno i w ciemnych pomieszczeniach czy przy ognisku nie dają rady

Raczej jest tak, że k-m nie daje rady, bo akurat w te klocki w APSowym formacie to Pentaxy obecne dają se z tym radę chyba najlepiej ze wszystkich ;-)

jackos91 napisał/a:
Niby wielkość matrycy jest jak DX w Nikonach, ale jednak dziś 10Mpx już boli (bo tyle ma K-m). A powiększenia są mi potrzebne.

O toś biedny... mocno cropować fotki z takich obiektywów jakie chcesz/możesz mieć tak, że 10Mpix za mało....

jackos91 napisał/a:
Pewnie zauważyliście, że jestem bardzo zapalony na punkcie tego Nikona, ale po prostu podoba mi się ;) I jakoś mam przeczucie, że nie będzie złym wyborem. Obczajałem go kilka godzin na YouTube i stronach z testami, ale jeszcze najważniejsza próba na żywo.

Ty masz być zadowolony. Ale na oficjalne namaszczenie w stylu "jest dobrze" raczej nie licz. BTW - nie bedzie złym wyborem. Robi zdjęcia i się Ci podoba... mniej więcej o to w tym chodzi. O to, by się Ci zdjęcia podobały to już Ty musisz sam zadbać... niestety.

jackos91 napisał/a:
S_DX_Nikkor_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_II.html]195g[/URL] kitowego składanego obiektywu?

O co Ci chodzi z tym składanym obiektywem, bo chyba czegoś nie jarzę?

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Lip, 2014   

jackos91, kup z dłuższym o obiektywem do 105, 135 lub 140mm
a nie najbardziej podstawowy do 55mm i nie będziesz tracił bez sensu jakości.

[ Dodano: Pią 04 Lip, 2014 00:09 ]
RB, 16-50 do nexa -składany

jackos91 
Nowy

10Mpix to rozdzielczość K-m, jeżeli potrzebuję coś powiększyć ze zdjęcia, które już mam za raz wychodzą piksele, przecież wiecie to lepiej ode mnie ;)

Nie zapoznawałem się z najnowszymi modelami Pentaxów, kojarzę tylko K-r i jakoś nie chce mnie do siebie przekonać... tak samo głośny. Ale filmy już kręci bodajże.

"Składany" - nowy kitowy 18-55 posada przycisk, po naciśnięciu którego część obiektywu chowa się do wewnątrz.

Właśnie wziąłbym 105, tylko cały czas chodzi o priorytety. Mogę kiedyś kupić drugi 70-300. Może się szarpnę na dodatkowe 500 zł do 105... trzeba przemyśleć i przyjrzeć się na żywo.

RB 

Aaaa, too...
http://www.youtube.com/watch?v=KkbDoF5dZJU

dcs
[Usunięty]

jackos91,
Zobacz
N z 18-105 (nowsze zestawy są z 18-140),
Canona np. 100D (bardzo maly) z 18-135 STM,
któreś Sony z 18-135 SAM
i G5 z 14-140 mm.

Tu porównasz rozmiary z obiektywem i masę. http://camerasize.com/compare/

jackos91 
Nowy

Tak, to właśnie ;) Jedni na to psioczą, inni zachwalają. Zobaczy się.

[ Dodano: Pią 04 Lip, 2014 00:55 ]
Póki co dzięki wszystkim za opinię :) Skłaniam się jednak ku nowemu 18-55 z D3300. Jak mówiłem wymiary i osiągi są dla mnie ważne. Jeszcze go nie widziałem, zobaczymy jutro.

@dcs, wiesz co, chyba będę jednak chciał spróbować na dwa obiektywy.

[ Dodano: Nie 06 Lip, 2014 14:38 ]
Także D3300 jest już u mnie i na razie wyłącznie go chwalę ;) Ów "składany" obiektyw okazał się rewelacyjnym rozwiązaniem, mogłem dzięki temu kupić dużo mniejszą i poręczniejszą torbę. O to chodziło :)

Odpowiedz do tematu