Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 08 Lip, 2014
Pomoc Canon 550D przez MiniHdmi -> Hdmi -> TV rozdziel
Autor Wiadomość
zynthyp 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Lip, 2014   Pomoc Canon 550D przez MiniHdmi -> Hdmi -> TV rozdziel

Posiadam:

Canon 550D firmware 1.0.09
Telewizro Sharp Full HD
Kabel Mini HDMI -> HDMI 1.4

Problem jest następujący:

Live View czarne pasy lewa prawa strona + szare pasy góra i dół

Preview nagranego filmu full hd tu jest ok

Nagrywanie filmu lewa, prawa, góra, dół czarne pasy + szare pasy góra dół

Jak naprawić by było jak na Preview czyli full hd. Może soft pomoże Magic Lantern Firmware ?

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pon 07 Lip, 2014   

zynthyp, przecież zdjęcia z Canona mają proporcje boków 3:2, natomiast Twój telewizor ma proporcje 16:9 - czarne pasy muszą być, jeśli wyświetlać chcesz pełny kadr. Co do nagrywania filmu to przestawienie powiększenia w telewizorze powinno pomóc.

zynthyp 
Nowy

Problem jest w tym że na TV w HDMI nie mam opcji takiego powiększenia. Ale przy nagrywaniu czy tez live view proporcje też są 3:2 ? Nie powinny być 16:9 ? Jeśli jestem w live View i nagrywam to proporcje przy nagrywaniu są 16:9 bo nagrywam w full hd to więc dlaczego na tv przy nagrywaniu wygląda to jak wygląda, a przy odtwarzaniu jest ok.

mozer 
bo Pentax

zynthyp napisał/a:
Problem jest w tym że na TV w HDMI nie mam opcji takiego powiększenia

A jakie masz opcje powiększenia?

Próbowałaś po podłączeniu aparatu nacisnąć przycisk Display?

zynthyp 
Nowy

Takie mam ustawienia na TV jak jestem na jakimś kanale jak jestem na HDMI wyskakuje Nie można użyć tych opcji teraz.

Co do przyciskaniu display zmienia się tylko to że pokazują się info o migawce przysłonie iso itd

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 08 Lip, 2014   

Nie bardzo rozumiem w czym masz problem. Matryca podczas nagrywania działa cała i nie można wyłączyć jej kawałka by dopasować do formatu panoramicznego. Szare pasy to nic innego jak dane pomocnicze - softwarowe zaznaczenie zakresu planu filmowego, które mają pomóc ci w lepszym jego wyborze. Zauważ, że podczas filmowania, masz możliwość niezależnego wykonania zdjęć w pełnej jakości (o ile ustawiona szybkość migawki nie wejdzie w kolizję z nagraniem), a to zostanie utrwalone właśnie w formacie 3:2.

mozer 
bo Pentax

Wojmistrz, raczej chodziło o zdjęcie ostatnie, na którym masz czarne pasy dookoła - akurat tak nie powinno być. Poprawne jest wyświetlanie jak na zdjęciu nr 1. Inna sprawa, że to sam aparat może ograniczać wyświetlaną rozdzielczość podczas nagrywania (np. ze względu na zbyt słaby procesor).

Wojmistrz 
Obserwator

Ten 3ci to nie nagrywanie w HD(720p) lub niższej rozdzielczości?

zynthyp 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Lip, 2014   

W aparacie jest ustawione na Full HD (25 klatek) i mimo to przy podglądzie live i nagrywaniu są czarne pasy na ekranie TV. Odtwarzanie nagranego filmu na TV nie ma pasów.

Wojmistrz 
Obserwator

Tylko ja ciągle nie mogę dopatrzyć się w tym nieprawidłowości. Aparat nie posiada dodatkowej karty graficznej. Przecież za każdym razem, to co wyświetla podczas filmowania, to obraz wygenerowany przez procesor DIGIC IV. Po pierwsze jest redukowany do 1 040 000px, a potem ewentualnie nieco interpolowany jak w livewiev. To nie jest osobny układ dla HDMI, tylko ten sam, który generuje obraz dla wbudowanego wyświetlacza LCD, oraz zajmuje się kompresowaniem obrazu, dźwięku i zapisem tego w kontenerze. Oczywiście zajmuje się wszystkim innym jak choćby obsługą AF. Nieco inaczej oczywiście jest, kiedy obraz jest odtwarzany, bo w tym czasie procesor nie koduje danych z matrycy i może płynnie wyświetlać dekompresowaną ścieżkę video/audio.
Pamiętaj, że to jest 550D, a nie choćby 7D gdzie aparat jest oparty na tym samym procesorze, ale fizycznie 2 sztukach.

zynthyp 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Tylko ja ciągle nie mogę dopatrzyć się w tym nieprawidłowości. Aparat nie posiada dodatkowej karty graficznej. Przecież za każdym razem, to co wyświetla podczas filmowania, to obraz wygenerowany przez procesor DIGIC IV. Po pierwsze jest redukowany do 1 040 000px, a potem ewentualnie nieco interpolowany jak w liveview. To nie jest osobny układ dla HDMI, tylko ten sam, który generuje obraz dla wbudowanego wyświetlacza LCD, oraz zajmuje się kompresowaniem obrazu, dźwięku i zapisem tego w kontenerze. Oczywiście zajmuje się wszystkim innym jak choćby obsługą AF. Nieco inaczej oczywiście jest, kiedy obraz jest odtwarzany, bo w tym czasie procesor nie koduje danych z matrycy i może płynnie wyświetlać dekompresowaną ścieżkę video/audio.
Pamiętaj, że to jest 550D, a nie choćby 7D gdzie aparat jest oparty na tym samym procesorze, ale fizycznie 2 sztukach.

No właśnie myślałem że po prostu 550D ma 1 procesor i nie wyrobił by nad mieleniem przez procesor obrazu i tym samym nagrywaniem go. Zastanawia mnie Tylko czy np tak jak wspomniałeś 7D przy podłączeniu pod hdmi ma pełny ekran czy też takie pasy mimo że ma 2x procki. Ale jak widać na tym filmiku jest to samo co do live view pasy lewa i prawa.

http://www.youtube.com/watch?v=rnoHwlK3m2c

A tu 5D Mark III który daje rade:
http://www.youtube.com/watch?v=okDdMpXDjBk

I to samo w 60D :/ (mam identycznie to samo co koles pokazuje na 60D)
http://www.youtube.com/watch?v=oiXcim1J7y8

Odpowiedz do tematu