Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
X-E2 czy OM-D E-M10 czy może coś innego?
Autor Wiadomość
k.kowal 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Lip, 2014   X-E2 czy OM-D E-M10 czy może coś innego?

Witam wszystkich. W końcu nadszedł czas na zmianę aparatu na taki z wymiennymi obiektywami. Dotychczas fotografowałem tzw. kompaktami (fuji, kodak a ostatnio samsung ex1). Doświadczenie w bardziej zaawansowanych aparatach również mam, gdyż do tej pory używam (z satysfakcją) starego olympusa om2 z zuiko 28, 35, 50 i 135mm.
No więc, rozejrzałem się w miarę dokładnie (mam nadzieję) w rynku tzw. bezlusterkowców, poczytałem testy i opinie użytkowników i na podstawie tego wytypowałem dwa aparaty, które interesują mnie najbardziej i które posiadają interesujące mnie obiektywy i akcesoria.
W raw robię zdjęcia bardzo rzadko, więc zależy mi na konfiguralności jpg w aparacie (filtry itp.). I tu na prowadzenie wysuwa się fuji, ze swoimi symulacjami velvii i provii. Z drugiej strony używam tych filmów w om2, więc cyfrowy olympus nie jest na straconej pozycji.
No to teraz napiszę na czym mi zależy: dobry jpg, celne a niekoniecznie szybkieautomatyczne ustawianie ostrości, dobry wizjer, duże możliwości konfiguracji przycisków i pokręteł. Czy oprócz tych dwóch mógłby ktoś zaproponować jeszcze coś innego?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
PS
O iektywy na jakich mi zależy mieszczą się w przedziale 100-20 stopni.

Reklama

zbig75 
Rozmowny

Wysłany: Wto 08 Lip, 2014   

W Fuji jest super ergonomia i bardzo prosta - przysłonę ustawia się na obiektywie , czas na aparacie do tego dedykowane koło ekspozycji . Zawiedzeni mogą być tylko ci którzy szukają prostych trybów tematycznych ( portret , krajobraz ) bo takowych brak . Focus peaking bardzo "pomaga" przy zabawie ( mam X E1) starymi manualnymi obiektywami (zdj). Co wybrać ? - nie miałem "Olka" - nie mogę porównać .

DSCF1106.JPG
X E1 + ASAHI TAKUMAR SMC 50mm f1,4 (f2,0 iso800)
Plik ściągnięto 4745 raz(y) 119,52 KB

Ostatnio zmieniony przez zbig75 Wto 08 Lip, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

Oba są świetne.

W Olku będziesz miał tańsze szkła. W Fuji ciut lepszą jakość obrazu i więcej do poszalenia z GO (większa matryca). Musisz pomyśleć na czym bardziej Ci zależy.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

zbig75 napisał/a:
W Fuji jest super ergonomia

Sprzeciw.
Kilka FUJI "próbowałem". Dziękuję.
Ergonomia i pomysł jest po prostu dla fanatyków tego rozwiązań.

zbig75 
Rozmowny

muzyk napisał/a:
Kilka FUJI "próbowałem". Dziękuję.

- oooo jeden z tych zawiedzionych ....

muzyk 

Wysłany: Sro 09 Lip, 2014   

Cytat:
- oooo jeden z tych zawiedzionych ....

Nie zawiedzionych. Zaskoczonych.
Po tylu pochwałach ... testach przychodzi moment prawdy.
Idziesz do sklepu, bierzesz kilka modeli FUJI i...
coś tu nie gra. Mało intuicyjna obsługa.
Ergonomia?

Przepraszam, wolę Panasonica.

zbig75 
Rozmowny

muzyk napisał/a:
przychodzi moment prawdy.

Idziesz do sklepu, bierzesz kilka modeli FUJI i...

- w sklepie prawdy nie znajdziesz

muzyk 

Cytat:
- w sklepie prawdy nie znajdziesz

Cóż... wszystkie najnowsze modele obok siebie...
Mnie ergonomia, konkretniej, guzikologia FUJI kompletnie nie przekonuje.
Obok ... GX7. Taki tam sobie.
Wszystko co potrzeba.

zbig75 
Rozmowny

Dopiero co go dzisiaj polecałem (GX7) , nie chcę byś myślał że jestem pełen "uwielbienia" do Fuji - to tylko aparat , ja wolę lustrzanki , a X E1 pełni rolę tego lżejszego i jestem zadowolony - dla mnie ma wszystko co potrzeba . Każdy ma swoje gusta , ja szanuję preferencje innych .

k.kowal 
Nowy

zbig75, dzięki za opinię i zdjęcie. Raczej na pewno nie będę podłączał żadnych starych obiektywów. Będę kupował aparat z kilkoma konkretnie wybranymi obiektywami i lampą. Do starych manuali wolę kupić stary aparat, do którego pasują.
Arek, z tego co widziałem jednym i drugim można uzyskać zadowalające rozmazanie tła, więc tu akurat żaden się bie wyróżnia. Co do ceny, to faktycznie Olympus wychodzi troszkę taniej, choć zestaw jaki chcę kupić na początek będzie droższy od Fuji.
Muzyk tu słuszna uwaga dot. ergonomii. Będę chyba musiał pożyczyć każdy z aparatów i samemu sprawdzić jak się je obsługuje. Prawdopodobnie będzie to czynnik decydujący o zakupie.

[ Dodano: Pon 14 Lip, 2014 14:57 ]
Witam ponownie. Pobawłem się obydwoma aparatami i bardziej mi się spodobał Olympus. Obsługiwało się go lepiej, ma lepszy wizjer i af działa jakby lepiej. Wiem, że obiektywy są troszkę ciemniejsze niż w fuji, ale da się przeżyć ;-) Teraz muszę jeszcze kilka setek doskładać i kupuję om-d e-m10 z panasoniciem 7-14 i olympusami 17/1.8 i 25/1.8.

Odpowiedz do tematu