Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Akurat na kleju to Chinczyk lubi przyoszczedzic Na pewno sie da zdjac i to bez pomocy mlotka Tylko dokup sobie zapasowe zanim sie nimi zajmiesz. Mozesz sie rozmyslic, wzrok ci sie poprawi albo komus oddasz bo bedziesz kupowal Swarovskiego...
O właśnie poruszyliście ważny temat, o którym zawsze zapominam (a nie powinienem bo się już parę razy na to złapałem). Otóż też mam ten cholerny astygmatyzm i noszę okulary korekcyjne. Wada puki co jest mała i jak mam nie zmęczone oczy to jeszcze daje radę ją korygować poprzez ,,ściskanie" gałek ocznych (kto ma krótkowzroczność ten wie o co mi chodzi) ale w nocy już nie. I chyba nie o to chodzi aby przez lornetkę się parę sekund tylko dało gapić (tak do 10s). W specyfikacji okularów do teleskopu jest zawsze takie coś jak odległość źrenicy wyjściowej która powinna mieć tak od 15mm w górę dla okularników. Jak to jest w lornetkach da się to jakoś wyliczyć może z parametrów? O co biega z tymi muszlami ocznymi czyżby miały przeszkadzać przy patrzeniu przez okulary?
EDIT
Co do bycia "melomanem obrazu" to póki co jedyną wadą optyczną na jaką zwracam uwagę jest aberracja chromatyczna i najlepiej jak by lornetka ją usuwała skutecznie przynajmniej w środku pola.
sokarsg-1, w parametrach lornetek też masz podany odstęp źrenicy. Musisz szukać takch, które mają regulowane muszle i odstęp, tak jak napisałeś, powyżej 15 mm.
Porro [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Cze, 2014
sokarsg-1 napisał/a:
O co biega z tymi muszlami ocznymi czyżby miały przeszkadzać przy patrzeniu przez okulary?
Patrząc w okularach korekcyjnych nie zobaczysz całego pola widzenia bez chowanych muszli ocznych.
Właśnie nie mogę nigdzie znaleźć jaki odstęp źrenicy wyjściowej ma Delta Optical Titanium 10x42 ani czy same muszle oczne są dostępne w sprzedaży? Mówicie, że warto dorzucić do Delta Optical Titanium jakie różnic w stosunku do Nicona Aculona przemawiają za tą pierwszą?
A jak wypada Delta Optical 10x42 Forest II w stosunku do Titanium? Cena ta sama, waga minimalnie mniejsza bo 710g zamiast 750g i wymiary też chyba mniejsze? Muszle regulowane i odsunięcie źrenicy wyjściowej 15mm przemawiają za Forest II.
Ciemniejsza, mniej kontrastowa przez co aberracji nie widac. Poza tym bardziej trwala jednolita bryla. Ten wybor to kompromis miedzy jakoscia obrazu i trwaloscia.
Witam ponownie.
Więc po oględzinach w sklepie mój wybór padł na Delta Optical 10x42 Forest II. Nie jest to może idealny sprzęt ale mnie przekonała solidność wykonania. Jedynie śruba ostrości mogła by płynniej chodzić. Jeśli chodzi o obraz to aberracji chromatycznej trochę jest, zależnie jak się patrzy (przy nie osiowym się zwiększa) ale do przełknięcia. Gwiazdki też są nawet nawet, koma jest sporo mniejsza niż w moim szukaczu od teleskopu. Zasięg też w miarę, bez problemu mimo bardzo złych warunków wyłapałem wczoraj Andromedę, no ale to bardzo jasna galaktyka.
Także dzięki wszystkim za rady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9