Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 12 Lip, 2014
Jaki sprzęt kupić Sony nex 6 vs Samsung NX20
Autor Wiadomość
quentino 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Lip, 2014   Jaki sprzęt kupić Sony nex 6 vs Samsung NX20

Cześć, witam wszystkich serdecznie.

Poszukuję dla siebie "bezlusterkowca".

Jestem totalnym amatorem, dopiero teraz, szukając takiego aparatu coś zacząłem bardziej zgłębiać temat fotografii, ale całkowicie raczkuję w tej kwestii. Wcześniej uzywałem tylko kompakta i to na full auto :)

Przeglądając testy oraz czytając opinie na forum bardzo przekonał mnie aparat Sony NEX 6
Jedyne co dla mnie jest mankamentem to cena, która przekracza mój założony budżet. Ale w ostateczności postanowiłem podciągnąć go do kwoty 2600 za która można już ten aparat kupić z kitowym obiektywem.
Później dotarły do mnie informacje, że kluczowe znaczenie ma wybór obiektywu a aparat to raczej wybór drugorzędny.
Wtedy przeglądnąłem testy obiektywów i tu sony wypada przeciętnie, przynajmniej w kategorii cena/jakość
Szukając natrafiłem na Samsunga NX 20 którego można kupić z kitem + stałka 45mm 1.8 za niespełna 2400. Czytając recenzje obiektywów i aparatu coraz więcej za nim przemawia. Aczkolwiek jak oglądnąłem oba na żywo to sony jest zgrabniejszy :)

Nie mogę się zdecydować dlatego postanowiłem napisać do Was z prośbą o radę w tej kwestii.
Jestem też otwarty na propozycje innych modeli i marek jeśli spełniają kryteria:
Rozmiar, cena, wizjer, ceny obiektywów, dostępność obiektywów. Perspektywy rozwoju systemu

Nie interesuje mnie używanie obiektywów przez adaptery, raczej przynajmniej na tym etapie tylko szkła systemowe.

Wymienione aparaty w moich oczach
sony - plusy
rozmiar
wygląd
wydaje się, że ma sporo fajnych funkcji dodatkowych
mam doświadczenie ze sprzętem sony i podoba mi się współpraca różnych urządzeń w obrębie ich systemu

samsung - plusy
cena
obiektywy
dodatkowo promocja na warsztaty.

Z góry dziękuję za wszelką merytoryczną pomoc :)

Pozdrawiam.

Reklama

myzrael
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Lip, 2014   

Oba są niezłe, osobiście skłaniałbym się ku jakiemuś aparatowi z micro 4/3 ze względu na świetne obiektywy ale jak wolisz. Najlepiej przetestuj jeszcze raz oba w sklepie i wybierz ten, który ma lepszą ergonomię i lepiej leży w dłoni :)

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 06 Lip, 2014   

myzrael napisał/a:
osobiście skłaniałbym się ku jakiemuś aparatowi z micro 4/3 ze względu na świetne obiektywy ale jak wolisz.

podobnie.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 07 Lip, 2014   Re: Jaki sprzęt kupić Sony nex 6 vs Samsung NX20

quentino napisał/a:

Szukając natrafiłem na Samsunga NX 20 którego można kupić z kitem + stałka 45mm 1.8 za niespełna 2400. Czytając recenzje obiektywów i aparatu coraz więcej za nim przemawia. Aczkolwiek jak oglądnąłem oba na żywo to sony jest zgrabniejszy :)

"Zgrabniejszość" zdjęć nie robi a stałka 45/F1,8 z bardzo szybkim i dokładnym AF jest nie do pogardzenia.
NX20 ma już następcę w postaci NX30 i obecnie ma bardzo korzystną cenę.
Taki korpus jak Sony może być fajny z małymi obiektywami. Sęk w tym że takich jest aż 1 16/F2,8 (W Samsungu 16/F2,4)
Natomiast ja używam też oprócz naleśników dozyś dużego zooma 50-200 który maleńki nie jest i wygodniej jest pracować z takim korpusem o lustrzankowej ergonomii.
Swego czasu kupiłem NX10 tylko wtedy dali za grosze naleśnika 30/F2 i mam ten zestaw do dziś dlatego poważnie myślę o NX20 w tym zestawie bo co prawda można było niedawno kupić 45/F1,8 za niecałe 600 PLN ale wersję serwisową a tu mamy pełną z 2 letnią gwarancją. Na pewno kitem Sony nie zrobisz portretu na takim poziomie jak rzeczoną stałką.
Dla mnie więc NX20 ma absolutnie większy sens bo mam już akcesoria np akumulator zapasowy itp i mógłbym używać 2 aparaty jeden po drugim bez przepinania obiektywów.

Dla Ciebie Sony może być lepsze z jakichś tam innych powodów.

Co do micro 4/3 to trzeba wziąć pod uwagę sporo mniejsze pole powierzchni matrycy co za tym idzie inne uwarunkowanie w kwestii operowania głębią ostrości przy zadanym kącie widzenia.
Ceny optyki w micro 4/3 są jak dla mnie za wysokie.
Niemniej kilka korpusów jest całkiem fajnych np. Panasonic serii G/GH lub Olympus OMD.

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Wto 08 Lip, 2014   Re: Jaki sprzęt kupić Sony nex 6 vs Samsung NX20

Chris62 napisał/a:
Taki korpus jak Sony może być fajny z małymi obiektywami. Sęk w tym że takich jest aż 1 16/F2,8 (W Samsungu 16/F2,4)
Sony E 20 mm f/2.8 to jakaś cegła, czy co? :roll:

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 09 Lip, 2014   

A dobrze, że uzupełniłeś bo ja nawet nie wiedziałem, ze taki jest. No to mamy 2 "naleśniki" do Sony :grin:
Pytanie czy kupić 16 czy 20 czy obydwa.
Ja bym wybrał 16 a ekw. 20 uzyskał z cropa (zwłaszcza, za matryca Sony na to pozwala) bo skąpy jestem :wink:

Natomiast NX20 jako tako obadałem namacalnie i pod względem jakości wykonania sprawił na mnie gorsze wrażenie niż mój stary NX10. Zalatuje Chińszczyzną. Chyba zrezygnuję z tego korpusu.

W tej sytuacji popatrzyłbym na ofertę Panasonica - od lat sprawdzona wysoka jakość.

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Czw 10 Lip, 2014   

muzyk napisał/a:
myzrael napisał/a:
osobiście skłaniałbym się ku jakiemuś aparatowi z micro 4/3 ze względu na świetne obiektywy ale jak wolisz.

podobnie.

tyle, ze swietnosc tych obiektywow nie jest swietniejsza niz swietnosc obiektywow samsunga, wiec odpowiedz jest dosc dziwna. Za to bezdyskusyjnie sa drozsze.

[ Dodano: Czw 10 Lip, 2014 22:28 ]
quentino napisał/a:

sony - plusy
rozmiar
wygląd
wydaje się, że ma sporo fajnych funkcji dodatkowych
mam doświadczenie ze sprzętem sony i podoba mi się współpraca różnych urządzeń w obrębie ich systemu

samsung - plusy
cena
obiektywy
dodatkowo promocja na warsztaty.

Z góry dziękuję za wszelką merytoryczną pomoc :)

Pozdrawiam.

No i sam ladnie podsumowales. Z tym, ze Samsung tez doskonale wspolpracuje z urzadzeniami typu tablet czy komorka, wiec tu Sony nie ma zadnej przewagi, a wrecz jest odwrotnie w przypadku tych modeli.

muzyk 

Komisarz.
Nie ma problemu.

Mnie aparaty Samsunga łącznie z obiektywami zwyczajnie nie przekonują.
Nie przekonuje mnie guzikologio-funkcjologia, że tak to ujmę.
Współpraca z zabawkami typu tablet nie jest mi do niczego potrzebna. Ośmielę się napisać, że to gadżeciarstwo.
Jeśli jednak ktoś docenia takie możliwości, a przy tym nie chce dużo wydawać za sprzęt, powinien się przyjrzeć wyrobom Samsunga.

RB 

komisarz_ryba napisał/a:

quentino napisał/a:

.....

.... Samsung tez doskonale wspolpracuje z urzadzeniami typu tablet czy komorka, wiec tu Sony nie ma zadnej przewagi, a wrecz jest odwrotnie w przypadku tych modeli.

Śmiem twierdzić, aczkolwiek nieśmiało, ze w zakresie wspólpracy z urządzenimi w obrębie systemu Sony to jednak Sonowski aparat ma niejaką przewagę nad aparatem Samsunga.

Abstrahując oczywiście od tego, że oczywiście:
1) zawsze i wszedzie samsung samsung ueber alles itepe itede.. :mrgreen: :razz:
2) a jak nie, to patrz punkt 1)

Fabian60 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2014   Re: Jaki sprzęt kupić Sony nex 6 vs Samsung NX20

Moim zdaniem Sony jest pod każdym względem lepszy, nie wiem czemu na naszych portalach jest sporo po prostu nieuczciwych "testów" porównawczych. Zawsze jakoś tak wychodzi, że jak się "testuje" soniaka to porównuje się go do nowszych modeli konkurencji. Jak konkurencji to porównuje się do starszego modelu sony :) Używam akurat staruszka już NEX-C3 po wgraniu nowego softu sporo zyskał i na razie nie zamierzam się z nim rozstawać. Ostatnio nawet częściej go używam niż lustrzanki canona. Poczytaj sobie tu test moim zdaniem o wiele obiektywniejszy niż na naszych portalach - myślę że jak zobaczysz fotki porównawcze na poszczególnych zakresach ISO to nie będziesz miał wątpliwości :)
Dodatkowo wyjątkowa łatwość używania starych często bardzo dobrych obiektywów m42!
Pozdrawiam

RB 

Fabian60, jednak lekko pojechałeś...

BTW - jakie to są te testy, które powinniśmy czytać w opozycji do tych o wiele mniej obiektywnych na naszych portalach? Linka się w ogóle nie pojawiła.

Fabian60 
Nowy

RB napisał/a:
Fabian60, jednak lekko pojechałeś...

BTW - jakie to są te testy, które powinniśmy czytać w opozycji do tych o wiele mniej obiektywnych na naszych portalach? Linka się w ogóle nie pojawiła.

Nie są to puste słowa - wystarczy spojrzeć na test NEX-C3. Wszystkie aparaty konkurencji są o pół roku lub o rok młodsze choć w czasie gdy rzeczony NEX wszedł na rynek były na rynku starsze modele - rówieśniki NEX'a. W porównaniu z nimi NEX by o wiele, wiele lepiej wypadł w porównaniach :) Oto lista aparatów i daty wejścia na rynek :) porównaj sobie i sam oceń czy to był rzetelny tekst :) :
Sony NEX-C3 07.2010
Panasonic G2- 05.2010
Panasonic G3 - 06.2011
Olympus PEN E-P3 - 08.2011
Olympus PEN E-P2 - 12.2009
Panasonic Lumix G3 - 06.2011
Panasonic Limix G2 - 05.2010
Olympus E-PL2 - 01.2011
Olympus E-PL1 - 11.2010
wytłuszczone to użyte w porównaniu aparaty, zwykła czcionka aparaty którem moim zdaniem powinny byc porównane z NEX-C3, tak aby to obiektywnie przedstawić. Co do brakującego linka faktycznie nie wkleiłem, oto on:
http://www.imaging-resour...sony-nex-6A.HTM

RB 

Wysłany: Pią 11 Lip, 2014   

w maju 2010 pojawił się NEX 3
w czwerwcu 2011 pojawił się NEX C3

i to by było na tyle w odniesieniu do powyższej tełorji spiskowej

Fabian60 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2014   

RB napisał/a:
w maju 2010 pojawił się NEX 3