Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Niskobudżetowy telezoom
Autor Wiadomość
klak 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2014   Niskobudżetowy telezoom

Witam wszystkich!
Poszukuję zooma dla amatora, do nauki i odkrywania świata fotografii, Nie chcę jednak wydać pieniędzy na obiektyw, który za pół roku będę chciał wymienić. Po przeczytaniu porównań, artykułów i opisów na forum zawęziłem krąg do 3 szkieł:
Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro - nim interesowałem się na początku ze względu na niewygórowaną cenę;
Canon EF 70-210 mm f/4 na niego natknąłem się przypadkiem i po przeczytaniu ogromu pochlebnych opini miałem go już brać, gdy ktoś podsunął mi kolejne szkło:
Canon EF 70-210 mm f/3.5-4.5 USM i tak z budżetu 300 zł na Tamrona zrobiło się 800 zł na Canona.
Link do porównywarki dla przypomnienia parametrów KLIK
Pytanie czy dobrze szukam, który z nich amator powinien wybrać (ewentualnie inne propozycje? ) i czy to będą dobrze zainwestowane pieniądze?
Pozdrawiam

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 11 Lip, 2014   

klak, Zostaw w spokoju te stare Canony. http://allegro.pl/listing...g-v6-p-2-e-0617

zbig75 
Rozmowny

C70-210 f4 to przyzwoite szkło , równe w całym zakresie . AF celny , na pewno nie za szybki ( co nie znaczy , że się do "szybkich" zdjęć nie nadaje - zdj2) . Wysuwany tubus zoom - na początku myślałem - archaizm , ale ma swój "urok" , szybciej zmienia ogniskową .

1185626.jpg
zdj2 C350D + C70-210 f4 (f5,6 210mm)
Plik ściągnięto 5667 raz(y) 206,39 KB

1169929.jpg
zdj1 C40D + C70-210 f4 (f8 210mm)
Plik ściągnięto 5667 raz(y) 86,61 KB

klak 
Nowy

Zibi dzięki za foty, pytanie czy te 2 to 2 na 10 takie wychodzą czy 2 na tysiac:P a tak an serio 55-250 ciemniejszy jest od 70-210 oraz do tego przy 250 mm ostrość podobno nienajlepsza. TO że te są stare wg mnie to plus nie minus:)
TYlko pytanie czy polować na USM czy może ten tamron mi wystarczy do nauki? (UMS jak na lekarstwo, musiałbym szukać za granicą raczej).

paul80 
Maniak
Optyczny

klak a może C 70-300 f4-5.6 IS USM, tylko cena lekko wyższa :wink:

klak 
Nowy

Za wysoka cena, chciałbym max 600 zł wydać (jednak to amatorskie zastosowanie :) )

paul80 
Maniak
Optyczny

http://allegro.pl/canon-e...4408958165.html
980 zł

klak 
Nowy

klak napisał/a:
chciałbym max 600 zł wydać

Z tego co pamiętam 980 zł to więcej niż 600 zł ;) tak dodając dojdziemy do l-ki :)

dcs
[Usunięty]

Wy myślicie że te obiektywy stały się lepsze z czasem,
że szlachetnieją jak wino?

Foto zajmuję się dwadzieścia kilka lat,
w drugiej połowie 90' m.in. handlowałem sprzętem.
Już z 15 lat temu one były słabe.

Dziś nowe budżetowe konstrukcje je dystansują.

Bo co, bo na 250mm miękki?
A wiesz jakby wyglądał ten 70-210/3.5-4.5 w bezpośrednim porównaniu?
Tych starych rzęchów nawet na cyfrze nie testowali. :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez dcs Pią 11 Lip, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

paul80 
Maniak
Optyczny

klak napisał/a:
Z tego co pamiętam 980 zł to więcej niż 600 zł ;) tak dodając dojdziemy do l-ki :)

do L-ki sporo brakuje :wink:

klak 
Nowy

dcs, rozumiem, że iałeś do czynienia z tymi dwoma szkłami i Twoja opinia jest miarodajna? Niezłego klina mi zabiłeś, bo wszędzie tego 70-210 chwalą ( w takim razie wychodzi na to że na początek mógłbym nawet tamrona 55-200 kupić za 300 zł później ewentualnie coś nowszego...

dcs
[Usunięty]

klak, chciałeś na początku tanio.
Ten Tamron ma wolny AF.
Jest jeszcze Sigma 50-200 OS, ale używanych nie widzę. http://www.optyczne.pl/in...ktyw=849#opinie

IS i OS - to stabilizacja.

[ Dodano: Pią 11 Lip, 2014 23:28 ]
Minoltą AF 70-210/4 "beercan" też się zachwycają... kustosze.

paul80 
Maniak
Optyczny

klak, chcesz być zadowolony, to kup C 70-300 f4-5.6 IS USM.

klak 
Nowy

Wiesz jeśli mam wybierać między wydaniem 555 zła 599 to wezmę canona choćby ze względu na brak problemów z robieniem zdjęć zachodom słońca bo użytkownicy Sigmy narzekali ... http://www.optyczne.pl/in...p=0&moc=0&sort= na alledrogo 59 9zł z przesyłką nówka,
ewentualnie jeśli coś taniego to za połowę tej ceny używany tamron 55-200
Dzięki za wybicie z głowy zakupu 70 -210 w podobnej cenie co ten Canon z IS :lol:

[ Dodano: Pią 11 Lip, 2014 23:51 ]
paul80 napisał/a:
klak, chcesz być zadowolony, to kup C 70-300 f4-5.6 IS USM.

Proszę Cię....

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Sob 12 Lip, 2014   

klak, czy masz wątpliwości co do C 70-300 ?, czy chodzi tylko o wyższą cenę ?

Odpowiedz do tematu