Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich .
Mam prośbę do was ponieważ nie znam się za bardzo liczę na waszą pomoc . Szukam jakiegoś dobrego aparatu cyfrowego bez lustra . W foto-joker polecili mi olympus e-5pl ogólnie podoba mi się lecz ta lampa doczepiana ??? Aparat ma być do użytku domowego i na wakacje. Dziękuje za pomoc .
Możesz raz doczepić i nie odczepiać. Wtedy będzie doczepiona, a nie doczepiana.
Ja odczepiam, a że jestem leniwy, robię więcej zdjęć bez lampy. Bardzo często zdjęcia na tym zyskują.
No ale każdy ma swoje, indywidualne preferencje. Ja na przykład, wybierając aparat, odrzuciłem te bez odchylanego ekranu. I teraz czasem (z naciskiem na "czasem") się przydaje. To odchylanie
Dzięki za odpowiedzi i linki . Czytając podane linki ciężko mi teraz postanowić czy kupić ten aparat . Czy w tej cenie maks 2000 zł (dla mnie to dużo ) można coś kupić lepszego czy jednak wystarczy mi ten olympus . Wiem że każdy wybiera aparat według swojego uznania, poprzedni aparat to canon powershot a590 wiec różnica ogromna a wiedza znikoma
Dzięki za odpowiedzi i linki . Czytając podane linki ciężko mi teraz postanowić czy kupić ten aparat . Czy w tej cenie maks 2000 zł (dla mnie to dużo ) można coś kupić lepszego czy jednak wystarczy mi ten olympus . Wiem że każdy wybiera aparat według swojego uznania, poprzedni aparat to canon powershot a590 wiec różnica ogromna a wiedza znikoma
Kup Samsunga NX300 za 1450zl. Bardzo dobra jakosc obrazu, swietny ekran dotykowy (i odchylana), szybki AF fazowy, generalnie aparat bez wiekszych brakow. Sam posiadam i jestem zadowolony, a przeszlo przez moje rece troche aparatow. A jak zechcesz dokupic inny obiektyw np. do zdjec w slabym swietle z duza jasnoscia to na samsunga sa teraz najlepsze ceny i znowu bardzo dobra jakosc.
Lepszość to pojęcie bardzo względne...
E-PL5 jest mały i daje bdb efekty.
Jeśli nie musi być tak mały ale np. lubisz mieć jakiś wizjer (eee... po a590 mam wrażenie, ze nie wiesz czy lubisz...) to jest Panasonic G5 za jakieś 1600. Wizjer wbudowany i lampa wbudowana. Zdjęcia też będą OK. Do E-PL5 wizjer dołaczysz, a jak ni potrzebujesz to sobie schowasz aby mieć mydelnicę mniejszą. Tyle, ze ów wizjer to ze 7-8 stów kosztuje...
Masz jeszcze zatrzęsienie modeli Sony, które też robią fajne zdjęcia i podobnie Samsungi Teraz z rozsądnych to fajny będzie Samsung NX300, jest teraz bardzo tani za 1500 (z jednym obiektywem, bez wizjera - i nie dołączysz za żadne pieniądze, lampa doczepiana), z kolei te jeszcze sporo tańsze 4 cyfrowe Samsungi sobie łaskawie daruj... bo to eeeee... nie jestem pewien czy aby nawet a590 był bardziej konfigurowalny.
Generalnie - każdy z powyższych Ci starczy. Który lepszy - dla mnie to wiem, ale dla Ciebie? pojęcia nie mam. Spróbuj zobaczyć który Ci najbardziej pasuje. W sensie obsługi i takich tam ficzerów, bo ze zdjęciami z żadnego nie będzie problemów. Choc oczywiście róznią się tym owe aparaty, to sądzę, ze większość z nas żadnej poważnej różnicy w ślepym teście by nie zauważyła.
Jeśli E-PL5 Ci się podoba to... to jest naprawdę niezły bezlusterkowiec. Jeśłi możesz, popatrz na aparaty (właczone!) gdzieś na żywo. sądzę ze stówa, dwie w te czy w tamte stronę nie stanowi - istotniejsze który Ci się wydaje fsjniejszy. Z drugiej strony - jeśli nie możesz pooglądać na żywo, to z żadnym z proponowanych nie wtopisz... a do obsługi wszystkiego się przyzwyczaić można
Dzięki RB . Porównam sobie panasonica ,samsunga i olympusa i któregoś z nich wybiorę .Panasonic wydaje się rozsądny lecz i samsung jako firma też mi odpowiada trzeba tak jak piszesz każdego zobaczyć obmacać i wybrać .
Olympus E-P5 w połączeniu z VF-4 (ekran jak w kinie - porównywalny z 1D ) też może być niezłym wyborem - spróbuj w jakimś sklepie poprosić o możliwość pobawienia się takim połączeniem. Jakość obrazu świetna (do ISO 3200 bez problemów najmniejszych):
http://www.optyczne.pl/23...razu_w_RAW.html
i w dobrej cenie nówki na eBayu (wysyłka z Korei Południowej, do EU bez cła), po kilka sztuk jeszcze zostało:
http://www.ebay.pl/itm/231139714136 - E-P5 za $483
http://www.ebay.pl/itm/231088736781 - VF-4 za $219
Witam .
Mój wybór po dłuższych oględzinach w sklepie padł na e-5pl . Ogromna przepaść jeżeli chodzi o poprzednika .Wybrałem aparat z dwoma obiektywami wybierając tym samym abym ja i żona moglibyśmy sobie z nim poradzić . Jestem ogólnie zadowolony z wyboru ,menu opanowane w 15 min , fajne tryby artystyczne i sceny ułatwiające takiemu amatorowi jak ja robienie ładnych zdjęć , nagrywanie filmów jak dla mnie bdb , lampa doczepiana której tak się obawiałem to żaden kłopot (doczepiona czy nie doczepiona nie sprawia żadnych problemów ) .Mam takie pytanie do was , szwagier posiada nikona d5100 i tam ma fajną funkcje robienia zdjęć z wybranym kolorem czy mój aparat też to posiada czy raczej szkoda mi szukać ?
T.B masz racje zdjęcia nawet w ciemnym pomieszczeniu no takim wieczorowy powiedzmy bez lampy wychodzą lepiej niż z nią . Ekran odchylany rewelacyjnie sprawdza się u mnie przy nagrywaniu pól rocznego dziecka .
[ Dodano: Pią 11 Lip, 2014 22:37 ]
też mi się to wydaje dziwne z tym cłem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10