Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A7S-czy Canon 6D
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 13 Lip, 2014   

ryszard, widzę że nie masz zamiaru odpowiedzieć na moje pytanie.

Po drugim twoim temacie widać ze kręcisz w tym temacie.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
Troche latam po swiecie.zdjecia ktore robie to zwykle:krajobrazy,w miescie zabytki,w srodku w muzeach czy starych kosciolach.U"cioci na imieninach"tez.Kazdy bedzie chwalil swoje bo akurat ma aparat Canona,drugi ma Pentaxa a jeszcze inny Nikona.

a co jeśli ktoś robił zdjęcia wszystkimi tymi markami i pomimo jakiś swoich preferencji pracuje czymś innym a prywatnie ma jeszcze coś innego i właśnie dlatego pytam cię jakie zdjęcia robisz i jakie to są sytuacje fotograficzne.

Ja bym wziął nikona d800, (mimo iż do filmowania jest słabszy) wynika to z zasobności szklarni do tego systemu, no i moich uprzedzeń do jakości wizjera w sony.
Tak naprawdę wątpię, żebyś zauważył różnice w jakości tych aparatów, patrz raczej na niezawodność, solidność wykonania szkieł i body, bo to jest ważniejsze w podróży. No i ile jesteś w stanie poświęcić w kategorii dźwigania sprzętu względem tego jaka jakość cię zadowoli.

muzyk napisał/a:
Ta, tylko co wówczas, gdy aparatem można nakręcić lepszy film niż byle jaką kamerą...

to akurat nie jest byle jaka kamera.

ryszard 
Nowy

muzyk,
Nie mam zamiaru krecic nastepnych odcinkow Gwiezdne Wojny.Do amatorskiego filmowania VG900 wystarcza w zupelnosci wiec nie popadajmy w skrajnosci.

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:11 ]
OK.dzieki za podpowiedzi.Zwlaszcza kozidron mi pomogl.Kupie Canona z tym obiektywem 24-105 a pozniej zainwestuje w dobre szkla.Mam nadzieje ze,nie zawiode sie na 6D?Ponoc VG900 tez robi swietne zdjecia zwlaszcza z tym obiektywem Zeissa o ktorym pisalem.Dziwia mnie tylko te ceny w Polsce?W USA Zeiss 24-70 f/4 kosztuje 1198$ a u nas 4770zl? A7S 2498$ u nas 14900zl!!

kozidron
[Usunięty]

ryszard napisał/a:
.Kupie Canona z tym obiektywem 24-105 a pozniej zainwestuje w dobre szkla.

ja Ci tego nie doradzałem, nie bierz tego :roll:

ryszard napisał/a:
Mam nadzieje ze,nie zawiode sie na 6D?

no ja tym robię na co dzień ale czy to jest dobry aparat jak masz budżet ponad 20K, to na 100% NIE.
Za tą kase mozna mieć zdecydowanie lepiej ale pisałem ci już ;)

Co do tego zeissa to nie miałem go nigdy w rękach, miałem za to sony 24-70/2.8 i uważam że to najlepszy reporterski zum, szkoda że sony nie robi już optycznych wizjerów.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Nie 13 Lip, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Jak wolisz. Twoje pieniądze.
Wydawanie grubej kasy na kamerę z matrycą ff do przygodnego filmowania i kupno np.6d, którym lepszej jakości filmy zrobić można, jest moim zdaniem stratą kasy.
Lepiej kupić 6d i konkretne szkła w tym budżecie i mieć jedno urządzenie do fotografowania i filmowania.

ryszard 
Nowy

dcs, muzyk,
Nie sadze zeby 6D krecil lepsze filmy niz VG900.Rowniez mozna powiedziec ze,VG900 robi lepsze zdjecia niz 6D ma rowniez matryce ff a zdjecia robi w 20MGpx.Nie jestem zawodowcem ale to by zalezalo gdzie bym akurat zamontowal obiektyw np:Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 ZE

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:44 ]
kozidron,
Czy majac juz 24-105 f/4 Canon jest sens kupowac 24-70?czy moze jakis inny dobry obiektyw?na dobry jestem w stanie wydac nawet duza kase.Uwazam ze,lepiej jest miec dwa dobre niz cztery kiepskie.

kozidron
[Usunięty]

ryszard, koledzy raczej chcieli ci delikatnie nakreślić, że aparat "zrobi" lepszy film niż kamera zrobi fotkę ale tu się chyba bardziej rozchodzi o funkcjonalność.

ryszard, ty do końca nie masz określonych potrzeb, to jest najwiekszy problem w pomocy Tobie ;)

ryszard napisał/a:
kozidron,
Czy majac juz 24-105 f/4 Canon jest sens kupowac 24-70?czy moze jakis inny dobry obiektyw?na dobry jestem w stanie wydac nawet duza kase.Uwazam ze,lepiej jest miec dwa dobre niz cztery kiepskie.

lepiej jest mieć jaśniejszy obiektyw, bo pozwala ci wykonać zdjęcia w trudniejszych warunkach. 24-105 jest ciemny, natomiast 24-70 ma światłosiłę 2.8

Mówię, ja bym wolał w tym budżecie nikona d800+N24-70+N70-200+50/1.4 tylko czy Tobie się chce tyle dźwigać na tych wycieczkach?

dcs
[Usunięty]

Cytat:
to by zalezalo gdzie bym akurat zamontowal obiektyw np:Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 ZE

Aha...

To naprawdę sądzisz że jest sens go montować na 12mpix A7s,
a nie np. na 24mpix A7
albo 36mpix A7r?

Brillant.

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:55 ]
Gdzie ja, do diabła, pisałem o filmowaniu aparatem?

A7s będzie gorszym aparatem od JEGO BRACI.

Cytat:
Jak dla mnie to,do krecenia filmow sluzy kamera a,do robienia zdjec aparat. A zatem,ktory aparat bedzie lepszy do robienia zdjec?

[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:57 ]
kozidron, nowa osiemsetka będzie miała lepsze vidło.

muzyk 

Ryszard.
Nie musisz sądzić, bo po prostu tak jest.
Nie wspominam o niezależnym oprogramowaniu magic lantern, którego użycie taką vg900 po prostu miażdży.

kozidron
[Usunięty]

dcs napisał/a:
kozidron, nowa osiemsetka będzie miała lepsze vidło.

wiem widziałem ;) ale ona jest już w sprzedaży? Pewnie jeszcze nie ;)

muzyk napisał/a:
Nie wspominam o niezależnym oprogramowaniu magic lantern, którego użycie taką vg900 po prostu miażdży.

muzyk, porównywałeś?

muzyk 

Nie, bo nie ma takiej potrzeby, skoro już 5dll, czy Gh2, o 5dlll nie wspominając, pokazały na tyle wysoką jakość, że zaczęto ich używać w cokolwiek nieamatorskim kręceniu.
6d ma przy tym najlepszy sensor wśród Canonów, zatem siłą rzeczy, jakość filmów musi mieć wysoką.

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Nie, bo nie ma takiej potrzeby

czyli nie masz w tym zakresie wiedzy. Jeżeli jej nie masz i dodatkowo uważasz, że nie ma takiej potrzeby to jak możesz definitywnie stwierdzić że tak jest, słowami:

muzyk napisał/a:
Nie musisz sądzić, bo po prostu tak jest.

Nie dyskutujemy co wystarczy OP, bo jemu mozliwe iż wystarczy kamerka HD za 2 tałzeny z mediamarketu, ponieważ sam OP nie wie czego chce i nie wie czego mu teoretycznie może brakować.
Dyskutujemy co jest lepsze, ty wiesz lepiej choć tego nie wiesz(paradoks) a właściwie to twierdzisz iż nawet nie musisz tego wiedzieć, bo po co.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 17 Lip, 2014   

ryszard napisał/a:
Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem to ze do zdjec sluzy aparat a do filmow kamera.

Od paru lat ten aksjomat jest nieaktualny. Wszystko zależy od potrzeb, sposobu filmowania, budżetu i innych aspektów. Lustrzanek z trybem filmowania od paru lat używa się w profesjonalnych produkcjach. Tu masz próbkę sprzed czterech lat, takie „demo” wypuszczone niedługo po premierze Canona 5D II. Jak na sprzęt filmowy to taki aparat jest relatywnie tani, natomiast koszt optyki użytej w tym filmie jest całkiem spory…
http://vimeo.com/7151244

Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Wto 22 Lip, 2014   

muzyk napisał/a:
Nie, bo nie ma takiej potrzeby, skoro już 5dll, czy Gh2, o 5dlll nie wspominając, pokazały na tyle wysoką jakość, że zaczęto ich używać w cokolwiek nieamatorskim kręceniu.
6d ma przy tym najlepszy sensor wśród Canonów, zatem siłą rzeczy, jakość filmów musi mieć wysoką.

Niestety 6D ma kiepskie skalowanie obrazu do FHD i HD, co objawia się okropną morą i aliasingiem. Wygląda to wyjątkowo paskudnie niestety. Magic Lantern tylko częściowo załatwia sprawę z racji ograniczeń jakie narzuca kiepski interfejs zapisu na SD jaki zastosował Canon (ograniczenie do maksymalnie 40Mb/s).

Osobiście, gdybym miał taki dylemat jak autor tego tematu, kupił bym tylko A7s plus "uzbrojenie" (dobry RIG, monitor, ewentualnie FF). VG-900 też bym sobie darował do filmowania z tego samego powodu co Canona 6D.

Odpowiedz do tematu