Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Lip, 2014 Używany kompakt do 400-500zł.
Witam.
Wiem, że takich tematów jest mnóstwo, ale mimo że kilka przeglądnąłem to jako laik dalej nic nie wiem ;p
-Nie miałem styczności z fotografowaniem w przeszłości (tylko komórka).
-Poszukuję aparatu kompaktowego mieszczącego się w kieszeni kurtki czy bluzy.
-Głównie pod jakieś fotki na wycieczkach z ręki - jakaś stabilizacja.
-Czasem film, więc mile widziane 1080p, ale 720p też nie pogardzę.
-Zoom 5x+, bo nigdy nic nie wiadomo.
Proszę Was o podanie kilku modeli spełniających moje wymagania, które mnie nie rozczarują.
Jeśli macie jakieś rady lub dodatkowe pytania to śmiało piszcie.
Ponieważ matyce wydają się wyrównane (przynajmniej na papierze ) nasuwa mi się dylemat posiadacza lustrzanki dla którego kit okazał się za ciemny i za krótki i stoi teraz przed wyborem czy kupić jasny standard czy tele .
Podobnie jest z porównaniem Benq G1 z Panasonic TZ30 na przykład . Każdy z nich ma mocne strony - pewnego typu zdjęć nie zrobisz na G1 a innych na TZ30 . To kwestia osobistych preferencji , i ty wiesz najlepiej na czym ci najbardziej zależy . Idealny byłby Panasonic LF1 - idealny to stwierdzenie nie co na wyrost (brak szerokiego kąta [24mm] i "ciemne" f5,9 przy tele) ale posiada większą matrycę i bdb f2,0 przy szerokim kącie . Niestety jest to młode konstrukcja i ciężko będzie znaleźć używany w korzystnej cenie . Z wymienionych przez ciebie , oprócz Benq G1 przyjrzałbym się TZ30 (szybszy AF w porównaniu z G1)
rolin [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Lip, 2014
Użyłeś wielu sformułowań, których nie rozumiem, ale widzę przez to, że wiesz o czym mówisz. Czy używałeś Benq G1? Naprawdę mikrofon w nim jest aż tak kiepski?
Nie , ale ze względu na "jasność" optyki wyróżnia się z tłumu kompaktów .
rolin napisał/a:
Naprawdę mikrofon w nim jest aż tak kiepski?
Jest to możliwe , nawet konstrukcjom bardziej zaawansowanym/droższym zdarzają się różnego rodzaju "wpadki" z funkcją nagrywania ?(np: Olympus XZ1/2) inne np: Fuji traktuje tą funkcję po "macoszemu".
Wracając do "jasności" obiektywu mam na myśli liczbę przysłony (a ta określa ilość światła wpadającego na matrycę ) i jest zapisywana symbolem f np:
f1,0 f1,4 f2,0 f2,8 f4,0 f5,6 f8,0 f11 są też pośrednie np:f3,5 . Pomiędzy tymi przysłonami jest stopień różnicy (1EV) oznacza on skrócenie lub wydłużenie (-1EV,+1EV) czasu potrzebnego do poprawnego naświetlenia zdjęcia o połowę . Tak więc przy przysłonie f4,0 jeżeli do poprawnego naświetlenia potrzebny jest czas 1/320 sek to stosując przysłonę f2,8 skracamy ten czas o połowę (1/640) dla f2,0 będzie to 1/1280 , z kolei dla przysłony f5,6 czas wydłuży się o połowę (1/160) dla f8,0 znów o połowę (1/80 sek). "Schody" zaczynają się gdy jest ciemniej , załóżmy że czasem granicznym jest 1/80ta sekundy (że z wolniejszym czasem będą zdj rozmazane ) . Aparat dysponuje najmniejszą przysłoną f4,0 i dla tej przysłony dobrał czas 1/10sek - skrócić ten czas możemy (lub zrobi to za nas automatyka) podnosząc czułość ISO . Tak więc jeśli dla przysłony f4,0 jest 1/10sek przy ISO100 , to dla ISO200 będzie 1/20 dla ISO400 1/40 a dla ISO800 1/80sek . Gdy by aparat dysponował przysłoną f1,4 (Panasonic LX7) to to samo zdj "zrobiłby" przy ISO100 , z przysłoną f2,0 (Benq G1) z ISO200 .
Małe matryce bardzo szumią na wyższych czułościach , dlatego tak istotna jest "jasność" obiektywu . Jeden aparat "zrobi" zdj na ISO 100 a inny będzie "potrzebował" ISO400 lub nawet 800 by zrobić to samo zdj .
Tak to prawda,mikrofon ma wadę szumi podczas nagrywania i możesz na to przymknąć oko jeśli ci na tym bardzo nie zależy .Wiedz,że ten aparat kosztuje 360zł gdyby kosztował 800-1000zł to nie było by o czym rozmawiać.
Skusiłem się na roczną używkę BenQ G1. Szybki strzał za 220zł. Mam nadzieję, że nie będę żałował
[ Dodano: Wto 15 Lip, 2014 14:27 ]
Jeszcze jedna sprawa. W porównaniu do fuji a1800, który aparat będzie pstrykał ładniej? Zastanawiam się czy warto nosić w góry 2 aparaty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10