Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miałem w rękach benka, fotki z niego według mnie to raczej dla takich mniej wymagających. Odszumianie niszczy szczegóły już na najniższych czułościach. Ale jak nie zamierzasz ich oglądać w skali 1:1 do monitorze, to ujdzie.
Szczerze to porównałem fotki i chyba przez to, że są różne dla obu aparatów ciężko mi powiedzieć które lepsze... Jakbym miał oglądać te zdjęcia nie wiedząc który aparat je zrobił to byłoby trudno jednoznacznie wskazać.
Dlatego proszę żeby fachowe bystre oko dokonało porównania
Jeżeli Fuji F1 to już wchodzimy powyżej 1000 zł...
Jaka matryca jest lepsza 1/1.7 czy 2/3? i dlaczego?
Jeżeli Fuji F1 to już wchodzimy powyżej 1000 zł...
Najlepiej jakby ci go ktoś sciągnął z UK (130funtów - to chyba jakieś 650zł) nie wiem dlaczego w Polsce taki drogi !? . W UK cena bardziej adekwatna , powyżej 1000 zł to już blisko Olympusa XZ2 ...
Maybax napisał/a:
Jaka matryca jest lepsza 1/1.7 czy 2/3? i dlaczego?
Ta druga jest większa , ale nie na tyle by to było jedyne kryterium przy wyborze (8.8 x 6.6 mm vs 7.44 x 5.58 mm) dla orientacji w standardowym kompakcie np: Olympus XZ1O jest matryca 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm)
No to w takim razie w podobnej cenie mam Olympys ZX10 i Fujifilm X F1. Oczywiście jeśli zamówię z UK.
Fuji jest dużo lepszy niż Olympus?
Wiem, że są już o tym wątki na forum ale może coś się zmieniło.
Czy oprócz kosztów wysyłki z Amazon i przewalutowania dochodzi jakieś cło czy Polski VAT?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Lip, 2014
Maybax napisał/a:
Fuji jest dużo lepszy niż Olympus?
-jest gorsze
[ Dodano: Pią 18 Lip, 2014 16:00 ]
Może XZ-1 wyrwiesz tanio?
(widziałem kiedyś nowe za 200$)
Raczej tego bym nie powiedział , Olympus ma mniejszą matrycę (XZ10) , chyba że na tele - Fuji ma "ciemniejszą" matrycę więc będzie musiał podbić iso .
Maybax napisał/a:
Olympus XZ-1 ?? Przecież ma matryce CCD a to podobno badziewie...
To uogólnienie , które sprawdza się w większości przypadków (szegółnie przepakowanych pikselami "małpek" z podstawową matrycą 1/2.3" [6.17 x 4.55 mm] . Olympus XZ1 to był aparat z wyższej półki z rozdzielczością na rozsądnym poziomie 10 mpix na większej matrycy 1/1.63" (8.07 x 5.56 mm) i z jasnym obiektywem w całym zakresie . Na iso100 jest lepszy od FUJI X F1 lecz wraz ze wzrostem czułości iso ta różnica się niweluje . Na iso800 na zdj z Fuji widać więcej szczegółów w cieniach , ale Olympus wciąż świetnie sobie radzi z tą czułością (zdj 1 i 2 + wycinki dla porównania ) . Olympus ma też lepszą funkcję makro , właściwie dwie : tzw super - na szerokim kącie i "zwykłe" makro skracające odległość od której można ostrzyć na tele . Ta druga funkcja bardziej mi przypadła do gustu , tutaj wrzuciłem kilka fotek : http://forum.optyczne.pl/...t=25221&start=0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15