Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na dpreview EXIFy sugerują, że do E-PM2 podpięli M. Zuiko 12-50 na ogniskowej 50 mm, która jest najsłabsza w tym szkle i daje rozdzielczość ~1.5 razy mniejszą niż stałki. Mimo to, szczegółów jest nieco więcej niż z XZ-2 (nie dziwne: 16 vs 12 MPix). Zapewne 14-42 wypadłby podobnie (kłania się brak testów kitowych zoomów). Poza tym gładsze są przejścia kolorów na tablicy Kodaka. Tak że jeśli chodzi o krajobrazówkę na niskim ISO, E-PM2 z kitowym szkłem wypadnie lepiej niż XZ-2. To jednak będą niuanse widoczne na dużych odbitkach tylko (lub w powiększeniu 1:1 na ekranie), nie powinny decydować o wyborze.
Odradzam E-PL3 z uwagi na wyraźnie gorszą matrycę. Jeśli potrzebny odchylany ekran (sam często używam), to warto dołożyć do E-PL5 (jest już za niecałe 1500 zł z 14-42)
Różnicy między zdjęciami wykonanymi prezentowanymi aparatami:)
zobaczysz czy nie... jeśli od początku nie chciałeś xz2 to po co Ci o nim myśleć. Raczej nie chodziło mi o to by Tobie xz2 polecać, ile o to by prostować niektóre mocne stwierdzenia...
blade86 napisał/a:
A pl3 daleko zostaje w tyle?
no troche...
eee, oczywiście - da się tym całkiem nieźle fotografować, ale za 1300 to na allegro znajdziesz prawie nowe g5 z 14-42. A tam masz już nieco lepiej i nieco więcej niż w pl3. Tylko, że to jest ganz inne od zarówno pm2 jak i pl3/pl5.
macand1 [Usunięty]
Wysłany: Nie 20 Lip, 2014
Na wstępnie chciałbym powitać wszystkich na forum
Podpinam się pod temat żeby nie dublować
Zwracam się z prośba o poradę dotyczącą zakupu aparatu fotograficznego
Do czego potrzebuję aparat: wycieczki piesze w góry, rowerowe, wakacje + inne imprezy rodzinne
Jestem amatorem w tej chwili bez żadnego sprzętu dysponowałem jednym kompaktem ale nie ma o czym pisać
Po przeczytaniu kliku wątków na tym i innych forach waham się pomiędzy kompaktem a bezlusterkowcem
kompakt: Olympus XZ-2
bezlusterkowiec: i tutaj wybrałem 2 modele
Olympus E-PL5 czarny + ob. 14-45 II R + ob. 40-150R
Panasonic Lumix DMC-G5K + ob.14-42
Dodam że pewnie na początku dokupowanie kolejnych obiektywów nie będzie wchodziło w grę ze względu na możliwości finansowe
Na dpreview EXIFy sugerują, że do E-PM2 podpięli M. Zuiko 12-50 na ogniskowej 50 mm
Podpięty został "duży" ZUIKO 50/2 MACRO przez adapter, podobnie jak na IR
exif z dpreview napisał/a:
Max Aperture Value 2.0
Lens Info 50mm f/2
Lens Model OLYMPUS 50mm Lens
myzrael [Usunięty]
macand1, jeśli Ci zależy na troszkę lepszej jakości zdjęć na czułościach powyżej ISO 800 to E-PL5. Natomiast lepszą ergonomię i b. dobry wizjer elektroniczny posiada G5. Wydaje mi się, że G5 jest tańszy, z 14-42 kupowałem za 1499 zł nowego.
TS [Usunięty]
cube007 napisał/a:
Max Aperture Value 2.0
A faktycznie, wtyczka do przeglądarki nie pokazuje mi tego. No to ciężko wyrokować z tego zdjęcia, bo z jednej strony to bardzo ostre szkło, a z drugiej - domknięte mocniej niż dla maksymalnej rozdzielczości i podpięte przez adapter... W każdym razie spodziewam się lepszej pracy matrycy na niskiej czułości w PM2.
Po przeczytaniu kliku wątków na tym i innych forach waham się pomiędzy kompaktem a bezlusterkowcem
kompakt: Olympus XZ-2
bezlusterkowiec: i tutaj wybrałem 2 modele
Olympus E-PL5 czarny + ob. 14-45 II R + ob. 40-150R
Panasonic Lumix DMC-G5K + ob.14-42
Te aparaty są wyraźnie rózne pod wieloma aspektami. To nie jest proste: lepszy-gorszy. A Twoje zastosowania są raczej typowe.
O tych modelach pisze się tu często... Trudno coś innego Ci napisać. Napisać wybierz ten - zupelnie nie sposób.
wczoraj odebrałem z euro olympusa e-pm2 za 1199zł
Fajny sprzęt, ale jak narazie mam problem z jego obsługą:):)
Dziękuje za pomoc w wyborze sprzętu.
A możecie mi polecić jeszcze jakiś naleśnik w przystępnej cenie? tak na zaś:)
pozdrawiam
[quote="blade86"]
A możecie mi polecić jeszcze jakiś naleśnik w przystępnej cenie? tak na zaś:)
pozdrawiam[/quote
Naleśnik?
W micro43 jest ich kilka:
- kitowy zoom Panasonica 12-32mm f/3.5-5.6
- kitowy zoom Olympusa 14-42mm f/3.5-5.6, zdaje się z oznaczeniem EZ
- Panasonic 14mm f/2.5 (szeroka stałka)
- Olympus 17mm f/2.8 (średnio udany)
- Panasonic 20mm f/1.7 (hit Panasonica, optycznie bardo dobry)
Panasonic ma wypuścić wkrótce maleńki telezoom 35-100mm rozmiarów kitowych (nie naleśników) 14-42mm, czyli jak na ogniskową bardzo mały.
Jeśli w grę wchodzą szkiełka małe, ale nie naleśniki, to warte polecenia są:
- Olympus 45mm f/1.8 (maleńki i świetny optycznie)
- któraś z 3 Sigm z bagnetem m43, kwestia osobistych preferencji którą ogniskową chcemy - 19mm/2.8, 30mm/2.8 czy 60mm/2.8 - nie są najmniejsze, nie są zbyt jasne jak na stałki (ale jaśniejsze od zoomów), za to są optycznie zacne i tanie
Są jeszcze olympusowe dekielki-pseudoobiektywy (stałe f/8). Da się tym robić zdjęcie, a rozmiary ma dekielka do body.
Warto poszukać obiektywów z drugiej ręki (cena!!!), choćby na Allegro czy na ogłoszeniach na forach, np. www.olympusclub.pl/forum/ w dziale Giełda.
Chyba że ma się na przykład dostęp do zakupów w USA (i ktoś to przywiezie w kieszeni czy bagażu).]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10