Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z góry chciałabym podziękować fachowcom za pochylenie sie nad problematycznym wyborem pierwszej lustrzanki.
Mam dość niewielki budżet, chciałabym kupić aparat + obiektyw (opcjonalnie dwa). Planuję później inwestować w lepsze szkła w wybranym systemie i na samym końcu zmienić puszkę. Niestety jak to w życiu bywa, trzeba wybrać.
Wstępny wybór padł na canona 450d. Zastanawiałam się jeszcze nad 1100d, ale chyba jednak 450D bedzie trafniejszy. Opcją był jeszcze jeden ze starych nikonów z silnikiem w body - d 70.
Jestem laikiem, do tej pory fociłam małpką walcząć z ekspozycją. Jednak po jednym dniu zabawy- Canonem 20d stwierdzam, że pora zakupić wreszcie lustro po wielu miesiącach planów.
Co fotografuję? kłopot w tym, że wszystko. No może poza krajobrazami. Robię portrety córce, ale też łapię ją w pędzie. Bardzo dużo planuję robić zdjęć koniom i pozowane i w ruchu. czasem też bawię się w detale.
Rozumiem, że bez kilku szkieł - ni dy rydy. Ale chciałabym najpierw wiedzieć, czego mi będzie brakowało w tym co kupię i następnego zakupu dokonać "własnomyślnie".
Na ten moment mogę na zakup przeznaczyć około 1300 zł. Przeglądam aparaty używane
Opcje, które znalazłam prezentują się następująco:
1. puszka + kitowy obiektyw 18-55 - 600-800 zł (zostaje górka, więc może do tego coś ala tele? widziałam sigmy w opcjonalnie niskich cenach, chyba 70-300)
2. puszka + canon 55-250 - 800 zł (znów- górka. ale czy jeśli go wybiorę to nie będzie mi brakowało czegoś ala 18-55? a znów na nie będzie zbyt małego zbliżenia na konie w ruchu?)
3. puszka + kit + 55-200 -1100 zł (nie za "mało" jak na opcję "końską"?)
4. puszka + kit + 50 f1,8 - 1100 zł (nie wiem czy stałka to jest dobry pomysł... i nie mam nic na konie w ruchu)
Jestem teoretykiem. Nigdy nie miałam w rękach innego obiektywu niż 20 d + sigma 24-70. Zdaję sobie sprawę, że nie kupię jasnego szkła i szałowego sprzętu. Zdaję sobie sprawę, że to będzie "stary i używany" sprzęt. Zdaję sobie sprawę z niskiego budżetu. Ale też... na czymś uczyć się trzeba.
Wiem, że tego typu prośby wstawiane są codziennie, lecz byłabym zobowiązana gdyby szanowni forumowicze wskazali mi opcję optymalną względem moich oczekiwań i wstępnych planów.
3. puszka + kit + 55-200 -1100 zł (nie za "mało" jak na opcję "końską"?)
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014
Canon 450D już kilka lat dzielnie służy w rodzinie (ale nie mi, wolę bezlusterkowiec) i powoli się rozpada - np. odlazła muszla. Kupując używkę zwróć uwagę na jej stan, bo model dość wiekowy (2008), a nie jest to sprzęt klasy 20D.
Czasem fajnie mieć krótki film, ale to dopiero od 500D wzwyż.
Do portretów córki na początek idealny będzie C50/1.8. Do koni również, jeśli możesz podejść na te kilka - kilkanaście metrów. Ale jeśli to są jakieś wyścigi oglądane z trybun, to długie tele konieczne. Czyli konie decydują o wyborze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9