Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybór krótkiego zooma do d300

jaki zoom standardowy do d300
Nikon 18-55VR
16%
 16%  [ 4 ]
Sigma 17-35 2.8-4 EX HSM
4%
 4%  [ 1 ]
Sigma 17-70 2.8-4.5 DC Macro
16%
 16%  [ 4 ]
Sigma 18-50 2.8 DC
0%
 0%  [ 0 ]
Sigma 18-50 2.8 DC Macro
4%
 4%  [ 1 ]
Tamron 17-50 2.8
33%
 33%  [ 8 ]
Tokina 16-50 2.8 PRO DX
4%
 4%  [ 1 ]
inny (jaki?)
20%
 20%  [ 5 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 30 Cze, 2008   

Bo widzisz ja wychodze z założenia że lepiej kupić lepszą optykę a gorsze body, a następnie dokupić lepszą skrzynkę. Dlatego mam tylko C30D, a rurek sporo i to dobrych. Teraz dopiero myślę o 1d Mark III.

Reklama

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pon 30 Cze, 2008   

Ja to wszystko wiem, że lepsza optyka/gorsze body zrobi lepsze zdjęcia niż na odwrót. Ale wiem też że jest się w stanie znaleźć dobre body/"słabsza" czytaj tańsza optyka która będzie zupełnie przyzwoita.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 01 Lip, 2008   

Wielu się na mnie pewnie obrazi, ale ludzie zwyczajnie wolą mieć gadżet w postaci zarąbistej puchy bo podniecają ich bajery zawarte w korpusie a podłączają do tego słoiki a nie obiektywy. W najlepszym wypadku są to jako tako przyzwoite szkła. Nawet mając świadomość tego, że obecnie rola korpusu znacząco wzrosła to i tak optyka rządzi i tyle w tym temacie.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

no MM ale musisz przyznać że d300 już nie jest high-techową puchą, bo są lepsze i droższe. Jest po prostu przyzwoita.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Jest jeszcze inny motyw. Jeśli obecna pucha jest już lekko starawa, i zaczyna Cię ograniczać. Jaki jest sens przykręcać do niej mega drogie obiektywy, które i tak nie dadzą tej jakości, której zaczynasz potrzebować.

Weźmy teraz sytuację taką, że w w nikoni-e pomiędzy d80 a d300 nie ma nic. Kupować teraz d80 mając już wcześniejsze puchy Nikona? trochę dziwaczne podejście.

A jeśli Nikon nie planuje wydawać następcy d90 na razie? w końcu d700 odbierze d300'tce część klientów i jak MichalP stwierdził nie jest już taka high-techowa, jak jeszcze 3 miesiące temu. osobiście wolałbym najpierw dozbierać na d300 niż na obiektyw za 5000 bo taki obiektyw mogę póki co sobie wkręcić w korpus i poszpanować, że mam zajebiaszcze szkło.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Właściwie jakbym miał kupować coś innego ze stajni Nikona to raczej d80 niż d200, która w testach kenrockwela pokazała się ze strony "wypranych" kolorów w stosunku do d300 oraz dość słabego zarządzania baterią. d80 też jest juz nieco leciwe, wynalazków d40/d40x/d60 nie kupię bo, raz że bez AF, dwa - małe i niewygodne. Jedynym sensownym wyborem obecnie to d300. No i d700 które będzie zweimal droższe od d300 (nie mówiąc o d3). Uważam, że wybrałem obecny Nikonowski "złoty" środek

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Ja jak miałem zarąbistego Canona 20D (taki był przed trzema laty) najlepiej zrozumiałem co znaczy podpięcie pod niego dobrej optyki i nawet taki 1D Mark III by mi tego w życiu nie dał co zaoferował choćby 100-400L zamiast Tamrona 75-300. Ja mam pewne etapy za sobą i jeżeli chodzi o jakość to np. w foto lotniczym wolę takiego 20D ze 100-400L niż wybajerzonego super D300 i 70-300 VR. Jak dla mnie to ten Nikon szumi bardziej na ISO 200 niż stary poczciwy Canon i choć AF Nikona rządzi to reszta wcale nie jest już taka boska. A jakość zdjęć moim zdaniem będzie lepsza z zestawu Canona. Oczywiście jak pod D300 podepniemy 70-200/2.8 VR to wtedy Nikon pokazuje pazur. Tyle mojej praktyki.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

czyli mam rozumieć d300 + słaba optyka (70-300VR) to shit, d300 + dobra optyka (70-200VR) - miodzio. Kto wie może kiedys będzie mnie stać na miodzio. Na razie będę miał shit.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Jasne, Tylko, że 20D to i tak duża różnica w porównaniu do mojego Nikona d50. Gdybym teraz miał Nikosia d80 to bym za d300 tak nie płakał, jeśli wyjdzie następca d80 to skieruję wzrok na niego - czemu nie. Po prostu w obecnej sytuacji, d300 jest w moim rozumieniu jedynym wyborem dla mnie. Ale cierpliwy też jestem, dlatego poczekam i zobaczę co się będzie działo.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Ja wyszedłem z takiego założenia. Oddałem kompakta w dobre ręce bo mi już zaczynało czegoś brakować (jakości zdjęć przy jakimkolwiek ISO) Przez pewien czas nie miałem aparatu i musiałem jakiś kupić. Czekać mi się nie uśmiechało bo i nie było na co. Czekając na nowości mogłem się liczyć tylko i wyłącznie z ich wysokimi cenami. Modele które brałem pod uwagę były już jakiś czas na rynku więc ich cena nieco spadła. Wybrałem na początku C40D, ale się zawiodłem dzięki braku poprawnej współpracy AF. No i padło na d300. Dla niektórych to szczyt szczytów. Dla niektórych nie (MM). Dla mnie to normalny, przyzwoity aparat i to nieprzebajerowany. No może z wyjątkiem nieużytecznego LV.

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008   

S17-70 tylko na szerokim koncu, przez pare mm, ma swiatlo lepsze niz N18-70, bardzo szybko sie zrownuja. Nikon ma AF-S. A Sigma to Sigma - trzeba dobrac sztuke.

[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 02:44 ]
To tak dla odmiany w temacie watku:)

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008   

MichalP napisał/a:
czyli mam rozumieć d300 + słaba optyka (70-300VR) to shit, d300 + dobra optyka (70-200VR) - miodzio. Kto wie może kiedys będzie mnie stać na miodzio. Na razie będę miał shit.

ja to zrozumiałem troche inaczej...

D80 + 17-50 + 70-200= miodzio
D300 + 18-55 (vr) + 70-300 = gorszy zestaw niż nr. 1

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008   

No i stało się - dokonałem wyboru, wydaje się trafnego. Kupiłem obiektyw z obecnym 11% popraciem czyli Sigmę 17-70 2.8-4.5 z silnikiem HSM. Na oko wydaje się wszystko OK. W sklepie (Saturn) mieli ostatnią sztukę ale dali mi ją przymierzyć do d300. Cyknąłem kilka próbnych zdjęć które na pierwszy rzut oka nie zamulały po czym musialem na prośbę sprzedawcy zdjęcia zrobione w sklepie wykasować :mrgreen: Cena również przystępna, aż się zdziwiłem, całe 999 zł. Polecam. Obecnie w fazie testowania i ewentualnej kalibracji chociaż nie zauważyłem na razie takiej konieczności.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008   

MichalP, jak skończysz fazę testowania, podziel się ze swoimi wrażeniami;) Moze jakieś sample? :wink:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pon 14 Lip, 2008   

Ostegolectric napisał/a:
MichalP, jak skończysz fazę testowania, podziel się ze swoimi wrażeniami;) Moze jakieś sample? :wink:

oczywiście jak najbardziej - chyba czas abym swoją galerię uruchomił.

Jednak kalibracja była potrzebna, ale na skali 20 stopniowej wystarczyło tylko +2 (w porónaniu z Nikkorem 50 1.8 to pikuś, tam mam ustawione +18 :razz: )

Odpowiedz do tematu