Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony alpha 500 czy Nikon d5100 ?
Autor Wiadomość
krystian19934 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Lip, 2014   Sony alpha 500 czy Nikon d5100 ?

Cześć !
Fotografią póki co zajmuje się można powiedzieć amatorsko. Czasami jakaś impreza, wypad w plener, portret, zdjęcia produktów (buty, kalendarze) itp. Planuje się uczyć i rozwijać w tym kierunku :wink: Mam w domu dwa sprzęty.
1. Sony alpha 500 + KIT 18-55 + Sony 50mm f1.8
2. Nikon d5100 + 18-105 VR AF-S + 50mm f1.8 G.
Wiem, że do Sonego mogę kupić masę obiektywów (jeszcze od Minolty) i nie mam problemu z brakiem śrubokręta a z drugiej strony jakoś bardziej ciągnie mnie do Nikona (do stajni chciałbym w przyszłości jeszcze 35mm 1.8G i to mnie zadowoli)
Proszę Was o jakieś porady, opinie kogoś kto zetknął się z tymi dwoma lustrzankami bo decyzja jest dość ciężka :wink:

Reklama

MaciekNorth 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 22 Lip, 2014   

D5100 to nowsza konstrukcja i ma przewagę praktycznie we wszystkim, chyba tylko poza szybkim AF w trybie LV w A500.
Co do obiektywów Minolty - te tanie i występujące w dużych ilościach na aukcjach, to w większości paździerz, na który nie warto wydawać kasy. Możesz zresztą sprawdzić opinie użytkowników: Dyxum
Choć oczywiście jest dużo Minolt i innych obiektywów wartych uwagi w dość atrakcyjnych cenach.

Jeśli bardziej ciągnie Cię do Nikona, to chyba sam sobie odpowiedziałeś, który system rozwijać ;)
Do A500 też możesz dokupić 35/1.8, tani, w miarę dobry optycznie, ale to plasticzak :razz:

Gdybyś chciał sprzedać A500 ze szkłami, to nie dostaniesz za to dużo, więc może opłaca się zostawić ten zestaw awaryjnie, albo na dobicie. Mimo że posiadam lepsze korpusy, to zostawiłem sobie A500 i używam głównie na wycieczki, imprezy, jakieś pamiątkowe pstryki i tam gdzie nie zależy mi na najlepszych osiągach, a bardziej liczą się np. mniejsze RAW-y ;)

krystian19934 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Lip, 2014   

Dzięki wielkie za odpowiedz ! :) do Sonego mam jeszcze sigme 70-300 apo dg i lampę metz 44 af-1 wiec jeśli zostane przy nikonie to będę musiał troszkę pokombinować. Sigmy prawie nie używam... ale lampa obowiązkowo ! Jedyne co mnie martwi w d5100 to brak śrubokręta

Odpowiedz do tematu