Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym prznieść moją fotografię z robienia zdjęć telefonem, na wyższy poziom. Szukam aparatu w budżecie do 3000zł, w którym mógłbym w sensownym budżecie w przyszłości stać się posiadaczem trzech słoików (uniwersalny zoom, fish-eye i stałka do krajobrazów).
Aparat chciałbym użytkować w zasadzie w trzech sytuacjach - fotografia "widoczkowa" podczas podróżowania, fotografia sportowa (rower, snowboard) i czasami fotografowanie przedmiotów/makro. Początkowo, pewnie większość zdjęć będzie powstawała na automacie, ale jestem zainteresowany wejściem głębiej w temat, bez konieczności zmiany aparatu po roku.
Czytając recenzję, zastanawiam się nad Sony A6000 lub Nikonem D5300. Nikon kusi ceną i dostępnością szkieł, cena kitu, ale nieco odpycha gabarytami. Sony natomiast dobrze leży w dłoni i według recenzji nie odbiega jakością zdjęć od lustrzanki..
Pytanie do Was - co wybrać ? Macie jakieś inne ciekawe propozycje ? Czy może nie warto przepłacać i kupić coś za 1.5-2k, jesli zaproponuje podobną jakość zdjeć.
24mm na szerokim kącie z Sony
27mm na szerokim kącie z Nikonem
piotrekp napisał/a:
Czy może nie warto przepłacać i kupić coś za 1.5-2k, jesli zaproponuje podobną jakość zdjeć.
Nie chcę uogólniać - jakość może być podobna (tańsze vs droższe ) dopłacić trzeba za wygodę użytkowania , za wizjer ( w bezlusterkowcach ) szybszy AF itd. itp.
Fuji XM-1 z 16-50 + w zależności co chcesz mieć najpierw: szeroką stałkę (tutaj samyang 12mm 2.8 spokojnie da radę) czy jednak rybkę (samyang 8mm 2.8 )
Fuji XM 1 to inny segment, w odróżnieniu od Sony A6000 nie ma wizjera i jest mniej ergonomiczny. Ja osobiście wybrał bym A6000 ze względu na ergonomię i dobry wizjer.
Mam pewne przemyślenia - skoro jakość zdjęć pozostaje na podobnym poziomie, a zmienia sie jedynie wygoda uzytkowania - czy nie lepiej wziac o polowe tanszego NX300 ?
skoro jakość zdjęć pozostaje na podobnym poziomie, a zmienia sie jedynie wygoda uzytkowania - czy nie lepiej wziac o polowe tanszego NX300 ?
Miałem na myśli aparaty tego samego producenta z tą samą matrycą (np: Sony Nex 3n vs Sony Nex 6 ) . Od iso800 w górę wolę zdj z Sony niż z Samsunga - ale to moje osobiste zdanie .
piotrekp napisał/a:
fotografia sportowa (rower, snowboard)
- choćby z samego tego względu warto dołożyć do szybszego AFu - Sony w tych tańszych stosuje system AF oparty na detekcji kontrastu ( jak w kompaktach ) w tych droższych (Nex6 , A6000) jest hybrydowy i działa dużo sprawniej . Zalety wizjera trudno przecenić (szczególnie w słoneczne dni) .
Witam,
chciałam podczepić się pod zapytanie.
Używałam starego panasonica TZ, teraz chce się przerzucić na coś lepszego czym będę mogła się "pobawić".
Budżet to 3000zł.
Zastosowanie podobnie jak u kolegi: podróże, makro i możliwość dosięgnięcia ptaka na gałęzi i jelenia na rykowisku
Mam ten sam problem jeżeli chodzi o przedział cenowy: lepiej wydać 3000 na aparat z zestawowym obiektywem czy np 1500 na aparat i już mieć ze 2 obiektywy?
Chyba widać ale dodam że jestem laikiem i dopiero zaczynam się wdrażać w temat stad też potrzebuję waszej pomocy bo mam już mętlik w głowie :>
Sprzęt nie ma być ładny, ma być najlepsza możliwością dla robienia dobrych zdjęć za ta cenę.
Sony A6000 - brałam pod uwagę ale nie będzie kasy żeby dokupić jeszcze jakiś obiektyw (ale może ten 16-50 jest wystarczający jak na wstęp?)
NX300- rozważałam ale wydaje mi sie jakkolwiek to zabrzmi "komercyjny"
Olympus PEN E-PL5 + 14-42 + 40-50 - namowa w fotojoker ale wydaje się nieporęczny z tym małym trzymadełkiem
Panasonic nie wiem jaki ale mam sentyment bo mój TZ był niezawodny GX?
Bardzo proszę o pomoc i jestem otwarta na wszelkie propozycje i sugestie
Szczepanka, skoro rozważasz m.in. GX7, to podrzucę Ci jeszcze tę myśl ,że możesz w nim łatwo zastosować obiektywy od Olka, bo GX7 jako pierwsze body PanaSłoika ma stabilizację w korpusie, tak jak Olki. Wszystkie obiektywy systemu m4/3 są wymienne, ale wcześniej tylko Olympus robił body ze stabilizacją. Z tego powodu większość obiektywów Panasonica (z wyjątkiem szerokokątnych stałek w rodzaju 14/2.5, 20/1.7) ma wbudowana stabilizację, a tym samym są większe i cięższe od odpowiedników ze stajni Olympusa. Użytkownicy starszych Panasonic-ów w praktyce nie bardzo mogli w pełni wykorzystać "dłuższych" szkieł Olympusa (mimo pełnej wymienności obiektywów), bo tracili na stabilizacji. Z definicji nie mieli też stabilizacji na wspomnianych jasnych stałkach, co wbrew pozorom się przydaje w różnych dziwnych miejscach. Chcesz robić zdjęcia z ręki w kopalni czy oświetlonej jaskini? Albo w słabo oświetlonym zabytkowym drewnianym kościółku...
GX7 jest od tej przypadłości wolny. To tak na marginesie. Np. tele 40-150/5.6 od Olka ma b. dobrą opinię co do jakości, a jest tanie jak barszcz i lżejsze...
Pozdrawiam
-J.
To dobry wybór, mają też promocję w euro r...d - po 1999zł, jakość zdjęć nie odbiega od tych z lustrzanek. Zastanowił bym się jeszcze nad E-PM2 - nawet odrobinkę wyżej z czułością można pociągnąć na dobrej jakości. Pod tym względem 'Lumixy" są o jakieś 100 ISO (lub więcej) z tyłu. http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports
Lepiej - to już na matrycy DX (APSC) - czyli Sony NEX-5T i podobne (3,6,7) z różnymi literkami - jednak będą odrobinę większe od Olka i optyka też.
Sam temat - dość dziwnie nakreślony - bo albo bezlusterkowiec Sony A6000 - wybór bardzo dobry , albo Lustrzanka Nikon D5300!!! Bo to Lustrzanka jest!!!
A koledzy dwaj doradzać , pomijając ważny chyba element... A 6000 pewnie bym wybrał ja , bo sporo zdjęć w ciemnych pomieszczeniach robię, a praca na wysokim ISO to w tym modelu chyba najlepsza. Ale dla pytającego z takimi preferencjami NEX-5T bedzie wystarczający , a i na drugi obiektyw wystarczy.
Pff no właśnie... brałam pod uwagę lustrzankę ale chyba na zadowalający sprzęt 3000 to za mało a i stwierdziłam że rozmiar ma dla mnie znaczenie w podróżach.
Z góry przepraszam bo może to głupie ale nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy E-PM2 a E-PL5...
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Lip, 2014
szczepanka napisał/a:
nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy E-PM2 a E-PL5...
Ja też... poza nieco wyższym użytecznym ISO (889/932) - czysto kosmetyczna różnica. Więc dylematu specjalnie nie ma - zadecyduje cena lub "wypas".
Ale na wszelki wypadek porównaj specyfikacje obu, bo mogą się różnić filmowaniem czy możliwościami stosowania osprzętu (np. wizjer, gniazda podłączeń itp). W końcu to różne modele.
. Pod tym względem 'Lumixy" są o jakieś 100 ISO (lub więcej) z tyłu.
Skala "ISO" jest multiplikatywna a nie addytywna (logarytmiczna a nie liniowa). Nawet w najgorszym żargonie okołofachowym aparat nie może być 100 ISO do tyłu, może byc iles tam procent tego ISO do tyłu.
[ Dodano: Sro 23 Lip, 2014 17:53 ]
szczepanka napisał/a:
Zastosowanie podobnie jak u kolegi: podróże, makro i możliwość dosięgnięcia ptaka na gałęzi i jelenia na rykowisku
Zostań sobie z nowym wypuskiem ultrazoomowego kompakta...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9