Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 27 Lip, 2014 Jaki monitor na amatorskie potrzeby do 700zł?
Witam,
Obecnie posiadam Asusa VW225N opartego na matrycy TN i mającego już trochę lat. Ogólnie zawsze byłem z niego zadowolony, ale od jakiegoś czasu strasznie denerwują mnie kąty widzenia w pionie. Obraz na środku pokazuje prawidłową ekspozycję, na górze zaś ciemnieje, zaś na dole jest jaśniejszy. Nie jest to jakoś bardzo widoczne, ale przy obróbce zdjęć nawet na moje amatorskie potrzeby ma to spore znaczenie.
W związku z powyższą sytuacją, przymierzam się do zakupu nowego monitora. Na pewno będę chciał zakupić coś z matrycą IPS, ponieważ z tego co słyszałem znacznie lepiej oddawane są na takich matrycach kolory, ale przede wszystkim kąty widzenia są wyrównane, co na pewno przyczyni się do lepszej obróbki z mojej strony.
Dodam tylko, że jestem raczej amatorem. Zdjęcia umiem robić, ale nie zarabiam na tym. Denerwuje mnie tylko, że ten monitor, który obecnie posiadam bardzo mocno ogranicza mi możliwość obróbki, bo to co widzę na ekranie jest związane z istotnymi wadami technologii TN i nie pozwala mi na precyzyjniejsze postrzeganie zdjęcia podczas obróbki.
Kwota jaką dysponuję to 700zł, ale chętnie wydałbym mniej, np. 600zł .
Wiem, że w tej kwocie cudów nie można oczekiwać, ale sądzę, że i tak jakikolwiek IPS będzie sporym polepszeniem jakości.
W ogóle zauważyłem, że Dell ma sporo tych monitorów z IPS, które różnią się cenowo, ale właśnie nie wiem, czy IPS - IPS-owi nie równy? Czy są jakieś różnice nawet w obrębie takich prostych monitorów za 600-700zł z IPS-em, które przeważają szalę wyboru, czy w zasadzie w tej cenie cokolwiek kupię będzie podobne i cena zależy od cali i rozdzielczości?
adf1985, zapomnij z tą kwotą o nawet zjadliwym monitorze . Ja mam http://www.eizo.pl/monitor/foris-fs2331/ i to był najtańszy monitor do amatorskiej obróbki fotografii, zapłaciłem coś koło 1450 zł.
Kup używanego Della na IPS-ie. W firmach handlujących sprzętem poleasingowym czasem za 700 zł można trafić niezłe okazje, szczególnie jeśli ograniczyć się do 22 cali.
paul80, w poleasingowych są czasem egzemplarze które pracowały od 9 do 17 przez 2 lata, bez sobót i niedziel. Lepsze to niż nowy złom na TFT z kontrastem kosmicznym i smolistą czernią.
Panowie, pragnę zauważyć, że Dell, którego przykładowo zaproponowałem jest zrobiony na IPS-ie. Skoro to nie wystarcza, to proszę - jeśli to nie problem - o podanie parametrów, jakimi należy się kierować przy wyborze. Sam wiem tyle, że na pewno nie kupuje się matryc TN. A inne parametry?
Kup używanego Della na IPS-ie. W firmach handlujących sprzętem poleasingowym czasem za 700 zł można trafić niezłe okazje, szczególnie jeśli ograniczyć się do 22 cali.
to fakt, tylko trzeba by mieć możliwośc sprawdzenia takiego monitora w miarę przyzwoitych warunkach oświetleniowych. Jakbym miał taki budżet to w sumie ten dell (linkowany przez adf1985a) nie jest taki zły, w tej cenie i rozmiarze kupując coś nowego jest to jakimś kompromisem.
Nie wiem czy tani monitor IPS jest dobrym wyborem w szczególności jako monitor uniwersalno -multimedialny do domu, sprawdź czy dany model nie będzie świecił czernią jak tutaj :
Należy jednak pamiętać, że nawet najwyższej jakości matryca nie wystarczy, aby monitor generował poprawnie obraz. Kluczem jest elektronika sterująca.
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014
Dzięki za linki. Teraz rozumiem, że w cenie do 700zł to w sumie nie ma co marzyć o prawdziwym monitorze. Przy IPS mogę jedynie pozbyć się tej nierównej jasności, ale tam znowu z podświetleniem nie jest różowo, a i czerń mogłaby być lepsza. Dochodzi też niejaka ziarnistość obrazu. Dzięki zwłaszcza za ten artykuł gdzie są podane przykładowe monitory.
Pomyślę jeszcze nad tematem. Dziś pożyczę od brata IPS i porównam sobie wrażenia z oglądania zdjęć. Może się przekonam, ale już widzę, że nie ma co liczyć na cuda w tym budżecie.
Z zestawienia wynika, że monitor, który by mnie interesował kosztuje ok. 1400zł i jest z naciskiem na fotografię amatorską. Chyba jednak odłożę ten zakup na przyszłość .
Andrzej.M. [Usunięty]
paul80 napisał/a:
zapłaciłem coś koło 1450 zł.
To było razem z EasyPIX wersja 2 ?
Kurczę , kupiłbym coś podobnego - tyle że bez tych "udogodnień" dla graczy.
Zastanawia mnie też ten monitor http://www.x-kom.pl/p/159...-xb2483hsu.html z technologią AMVA+ - podobno to matryca łacząca zalety TN i IPS za to znaczącao tańsza . no i obsługująca 24-bit True Colour.
Co sądzicie?
to akurat nie ma żadnego znaczenia.
Andrzej.M. [Usunięty]
paul80 napisał/a:
AndrzejM.Makuch napisał/a:
to akurat nie ma żadnego znaczenia.
Ej, chyba ma - w końcu trzeba to mieć wyłączone żeby nie poprawiało obrazu w czasie obróbki , a trzeba za to zapłacić - nie?
Link już dawno czytałem , tyle że tam iiyama w ogóle nie występuje - pewnie sklep ich sprzętem nie dysponuje. z jednej strony facet może i ma jakąś wiedzę o monitorach, ale ponieważ prowadzi działalność handlową na tym sprzęcie - to zmniejsza to dla mnie jego wiarygodność. tym bardziej że np. w kategorii profesjonalnej graficznej i profesjonalna uniwersalna i fotografia mocno poleca po monitorze SX - z serii Flex scan - czyli... uniwersalnej. No niby te 97% pokrycia kolorów adobe RGB ma to tłumaczyć? Za niemal 3000 w monitorze 22"?
Dlatego zapytałem o tę iiyama , bo zastanawiam się jak ta praca z 24-bit True Colour przekłada się na poszerzony gamut... czyli AdobeRGB. I do tego ten kontrast statyczny 3 000:1, zamiast typowego 1 000:1. Powinien chyba wyświetlać wszystko w 100% ? Ktoś wie?
intryguję mnie ten japoński producent. W ofercie tej marki są też 24"(1200x1920) i 27"(2560x1440) IPS-y, tyle że o niższym pokryciu (81% i 86% adobeRGB) A ten 27" to już za jedyne 2000 zł. fakt że do pracy w AdobeRGB może odrobinkę brakuje (choć i eizo z AdobeRGB chyba widywałem z pokryciem 80%?). No w sRGB to aż nadto (109% i 116%).
adf1985 napisał/a:
Dziś pożyczę od brata IPS i porównam sobie wrażenia z oglądania zdjęć.
Ej, chyba ma - w końcu trzeba to mieć wyłączone żeby nie poprawiało obrazu w czasie obróbki , a trzeba za to zapłacić - nie?
mam to wyłączone na stałe i nigdy nie korzystałem, nawet przy szybkich grach typu BF4.
AndrzejM.Makuch, wejdź i zadawaj pytania a możesz się jeszcze zdziwić jak człowiek jest bardzo naiwny i wierzy, ze można mieć zjadliwy monitor za małe pieniądze, szpece od marketingu wypisują cuda w specyfikacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9