Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezlusterkowiec lub kompakt do ok.1800 zł
Autor Wiadomość
gimmesomo
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Lip, 2014   Bezlusterkowiec lub kompakt do ok.1800 zł

Witam.
Jako amator poszukuję bezlusterkowca lub ewentualnie kompakta do ceny ok. 1800 zł. Aparat ma być przeznaczony do wyjazdów (morze, góry, miasta, muzea, lokale itp) oraz do zdjęć na imprezach okolicznościowych oraz do użytku domowego (rodzina, zwierzaki itp). Tym bardziej, że lada moment mam 2 tygodniowy urlop na Chorwacji i Węgrzech (objazdówka i zwiedzanie).

Wymagania:
- cena, jak wspomniałem do ok. 1800 zł - jak będzie coś godnego polecenia za ok. 2000 też powinienem się skusić.
- dobra matryca
- dobry obiektyw w standardowym zestawie.
- dobra jakość zdjęć, m.in. miasta, góry, zdjęcia wieczorami i nocami, w lokalach i pomieszczeniach typu muzea, zabytki itp. Czyli dobre iso i mało szumów. Także interesuą mnie zdjęcia w ruchu. Na forum poleca się sprzęt z "jasną optyką" (czy jakoś tak ;P)
- szybki
- dobry AF
- dobrej jakości wyświetlacz (np. widoczność na słońcu)
- standardowy zoom - nie mam ciśnienia na tą opcję.
- wbudowana lampa + opcja na konkretniejszą lampę mile widziana
- nie za duże gabaryty
- dobra jakość filmów + dźwięk stereo
- dosyć mocny akumulator i proste ładowanie
- mile widziane bajery typu wifi i nfc (w domu korzystam z tv samsung smart tv oraz ze smartfonów samsung galaxy SII oraz SIII)
- mile widziane dodatki w zestawie startowym typu pasek, osłona słoneczna na obiektyw itp.
- marki w które głównie bym celował to: samsung, olypmus, sony, nikon, panasonic.. może i canon.

Od kilku dni przekopuje forum, mnogość tematów miesza mi trochę mój zarys aparatu, liczę na szybką i sprawną pomoc w podjęciu decyzji. Na co też warto zwrócić uwagę przy aparatach do w/w zastosowań ? Za wszelkie podpowiedzi, propozycje i uwagi z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez gimmesomo Wto 22 Lip, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

myzrael
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Lip, 2014   

W tej cenie z wizjerem elektronicznym może być Panasonic G5 (mam osobiście, polecam), Sony SLT A58 lub z wizjerem optycznym lustrzanka Pentax K-500, bardzo fajna ale do filmów raczej kiepska.

gimmesomo
[Usunięty]

Hm, zauważyłem, że opcja wizjera mocno tnie zakres sprzętu do wyboru, jestem skłonny zrezygnować z wizjera na korzyść bardzo dobrej jakości wyświetlacza (ostatecznie nie musi być ruchomy)oraz ciut mniejszych gabarytów od poleconych modeli. Skupił bym się bardziej na matrycy i optyce które dały by mi bardzo dobrą jakość zdjęcia i radziły by sobie w ciemnych miejscach/lokalach i przy wieczorowych porach - to może się przydać na wakacjach przy zwiedzaniu i na imprezach typu wesele lub przy zdjęciach w ruchu (np. zwierzaki)

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2014 18:24 ]
Samsung NX300 jest trafnym wyborem ? Co lepszego może być do zdjęć wakacyjnych, nocnych, rodzinnych oraz zdjęć w ruchu ?

zbig75 
Rozmowny

gimmesomo napisał/a:
Samsung NX300 jest trafnym wyborem ? Co lepszego może być do zdjęć wakacyjnych, nocnych, rodzinnych oraz zdjęć w ruchu ?

Od iso800 bardziej podobają mi się zdjęcia z Sony niż z Samsunga . Może Nex5T +16-50mm? - ze standardowym obiektywem da ci szerszy kąt (24mm vs 27mm w Samsungu - o ile ten jest z obiektywem 18-55mm) .

quentino 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Lip, 2014   

Szukam aparatu o podobnych kryteriach. Też na początku chciałem wizjer ale zrezygnowałem bo dzięki temu mozna znacznie z ceny zejść.
Wybór pomiędzy Sony nex 5 a Samsung NX 300 jest trudny . Oba zestawy wydają się bardzo fajne. Natomiast jeśli patrzeć perspektywie obiektywów to Samsung ma lepszy stosunek jakość do ceny i chyba to za nim przemawia najbardziej.

Naleśnik do samsunga
http://www.optyczne.pl/18...0_mm_f_2.0.html
cena do 700zł

sony
http://www.optyczne.pl/20...6_mm_f_2.8.html
szerszy kont gorsze światło i recenzja mniej entuzjastyczna a cena powyżej 900zł

Jest jeszcze teraz promocja sony na Sony a5000, dodają za 1zł drugi obiektyw (sel20f28), ale oglądałem ten aparat w sklepie i jak dla mnie to trochę marnie, jakość wyświetlacza słabiutka.

Jak kupisz napisz na co się zdecydowałeś.

gimmesomo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 23 Lip, 2014   

zbig75 podrzucił ciekawą podpowiedź, w nocy poczytałem, pooglądałem zdjęcia, filmiki. Teraz zamiast Samsunga NX300 kierował bym się bardziej w stronę Sony NEX-5T (o co chodzi z oznaczeniami nex-5, nex-5t, nex-5tl, nex-5tlw, itp?). Na korzyść NEX-5: mniejszy gabaryt z załączonym obiektywem, lepsza jakość zdjęć w ciemniejszych miejscach, łagodniejszy szum, i mam nadzieję szybszy AF.

Sony A5000 ? Wygląda bardzo podobnie do NEX-5T, wieczorem postaram się podpatrzeć w czym może być różnica, bo w sumie o 300-400 zł taniej wychodzi A5000 od NEX-5T.

Jak wygląda sytuacja z wyświetlaczem w NEX-5T ? W NX300 fajnie się prezentuje na amoledzie z dotykiem.

Ktoś podpowie jeszcze sprzęt w tą deseń ? np. z Panasonica, Fuji, Olympusa ?

NX300 vs. NEX-5T vs. ???

quentino 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Lip, 2014   

A5000 to bardziej następca nex 3, ekran nie jest dotykowy i jak dla mnie to obraz jest raczej slaby.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 24 Lip, 2014   

quentino napisał/a:

Naleśnik do samsunga
http://www.optyczne.pl/18...0_mm_f_2.0.html
cena do 700zł

sony
http://www.optyczne.pl/20...6_mm_f_2.8.html
szerszy kont gorsze światło i recenzja mniej entuzjastyczna a cena powyżej 900zł

Wiesz... zdecyduj się może jakiż to pi razy drzwi ma być ten obiektyw... bo na razie to chcesz tylko aby było płasko i tanio, a kąty widzenia to mogą być jakiekolwiek, who cares...

Przy okazji to Samsung ma jeszcze i 16/2.4 i 20/2.8

a Sony ma tyż 20/2.8
no i do Sony jest cała seria Sigm 19, 30, 60/2.8 nie płaskatych, ale dość małych i za 6-7 stów sztuka.

gimmesomo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Lip, 2014   

Wybór padł na Sony NEX-5T, zakupiony już w sobotę.

Odpowiedz do tematu