Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na pożegnanie tego forum napisze, że Panasonic zwrócił mi pieniądze za aparat w kwocie 1590 zł.
Przyznano, że nie doinformowanie kupującego odnośnie zoomu rozszerzonego, długa przerwa, jest podstawą do zwrotu aparatu.
Załatwienie sprawy nie było proste. Brałem rzeczoznawcę.
Jak nie zobacze zeskanowanego jakiegos pisma potwierdzajacego to - to nie uwierze. Takie sprawy maja zawsze podklad papierkwy - wiec skanuj lub fotografuj abysmy mogli w to uwiezyc. A po za tym to nie Panasonic zwraca tylko sklep na wniosek dystrybutora ( w tym przypadku Panasonic Polska). Ostnio mialem podobny przypadek z ekspresem do kawy - na wniosek dystrybutora na polske sklep w ktorym kupilem zwrocil cala kwote. Bo przecierz dystrybutor nie bedzie zwracal marży jaka sklep narzucil na towar
dziwne wziął rzeczoznawce i w dzień załatwił. Wczesniej zrobił setki jak nie więcej fotek piał z zachwytu na fz18 a w końcu ktoś napisał, że coś może być nie tak i zdjęcia zaczęły być paskudne. Nie znam firmy, która w dzień oddałaby kasę, procedury są o wiele dłuższe. Dziwny człowiek z tego sluuurpa.
a ja uważam, że zasłużył cube007 na ostrzeżenie tak samo jak sluuurp, ponieważ ujawnił publicznie korespondencję na PW - tego się nie robi - nigdy, po to jest właśnie PW, by tam sobie wyjaśniać "na gorąco" i bez ogródek swoje racje, jednocześnie nie obrażając nikogo publicznie. Tak jak nie powinno się PW przenosić n forum i wyzywać od chamów i innych tam, jak zrobił to sluuurp. Uważam, że "wiadro zimnej wody" należało się jednemu i drugiemu
qadest1 - PM nie sluzy do wysylania bluzgow do drugiej osoby. Ja do sluurpa nic na PM nie pisalem, za to on do mnie tak.
Ostrzezenie dostalem za "Niepotrzebne poruszanie na forum tematów które powinny być zgłaszane adminowi/moderatorowi". Coz - moze nie bylo to potrzebne, ale poniewaz dawno temu wyroslem ze "skarzenia sie mamie" zrobilem to co zrobilem, tym bardziej ze jego reakcja byla spowodowana moimi publicznymi wypowiedziami na forum.
zsoi3 - na kazdym forum wola admina jest jedynie sluszna, tak wiec ostrzezenie pokornie przyjmuje Z drugiej strony - skoro usunieto moja wypowiedz za ktora go dostalem to...
Z ciekawostek, slurrrp usunął swoją wypowiedź, gdzie pisał, że dostał zwrot pieniędzy z Panasonic Polska... Aż dziw bierze, że wczoraj postanowił złożyć reklamację a dziś miał pieniądze!
skasowal takze treść swoich innych wypowiedzi, z innych watkow rowniez
26. Masz jakieś pretensje lub skargi, czujesz że cię niesprawiedliwie potraktowano, nie pisz żadnego postu, napisz do administratora lub moderatora przez PW albo e-maila.
28. W przypadku odnalezienia wątków naruszających regulamin forum prosimy o poinformowanie moderatorów lub administratorów.
Co do ostrzeżenia dla sluuurpa chyba nie muszę komentować.
I może na tym zakończmy OT...
skasowal takze treść swoich innych wypowiedzi, z innych watkow rowniez
I za to powinien dostac drugie ostrzezenie ( nie pouczam tutaj w zaden sposob adminow czy moderatorow). Porostu teraz te tematy o FZ18 z jego glupia edycja wygladaja tak fuuu. Czytajac teraz watek o F18 z wycietymi (edytowanymi) przez sluuurpa wypowiedziami mozna dostac niezlego krecka w glowie bo nie wiadomo oco chodzi w pewnych dyskusjach ( szczegolnie dla nowo przegladajacch tematy p o sofice do FZ18 gdzie sa odnosniki do skasowanego pierwszego postu , nie mowiac juz o temacie glownym o FZ18)
Chyba praktyka (po paru tygodniach focenia FZ!) podpowiedziała mi, jak rozwiązać problem rozdzielczości zdjęć, gdy nie pasuje mi EZ. Rozwiązanie jest powszechne i nazywa się KONWERSJA WSADOWA (konwersja wiadomo co znaczy, wsadowa - w tym wypadku bez osobnych ingerencji użytkownika na wielu plikach). Chodzi o to, że można hurtowo pomniejszyć zdjęcia już po ich zrobieniu i zrzuceniu na kompa (pojedynczo pozwala na to menu FZ18).
Opcję "konwersja wsadowa" posiada przykładowo lubiany przeze mnie darmowy IrfanView (w menu "Plik"). Rach, ciach - i już zdjęcia wynikowe są w zadanej rozdzielczości.
Dzięki temu odkryciu mogę cieszyć się przeszło tysiącem zdjęć na karcie 4M w pełnej rozdzielczości i jakości. Jeśli jakieś chcę bardzo radykalnie wycinać - to pod nóż przed konwersją. A potem hurtowo wszystkie pod konwersję. I już. Pozdrawiam fociarzy
PS. A jeśli zależałoby mi mieć 2 tys. zdjęć na karcie, podwyższam o stopień konwersję jpg (zazwyczaj w ten sposób wolę pomniejszać wagę zdjęcia zamiast obniżania rozdzielczości). A jak więcej - to 2560 x 1712 (3:2) EZ, i też da się żyć - tym bardziej, jeśli, jak zazwyczaj, zadowala mnie 1800 x 1200)
wsadowa konwersja (batch conversion) w Irfan View to jedna z najlepszych funkcji tego programu polecam używać opcji "Pomniejsz wg skali" i ustawić po 50% na wysokość i szerokość zdjęcia. jak ustawimy w pikselach, to pionowe zdjęcia nie pomniejszą się aż tak bardzo ze względu na to że ustawiamy tylko według którego boku chcemy pomniejszyć.
pionowe zdjęcia nie pomniejszą się aż tak bardzo ze względu na to że ustawiamy tylko według którego boku chcemy pomniejszyć.
Nie wiem, jak u Kolegi, ale w moim Irfan w wersji 4.10 można wybrać, aby np. "dłuższy bok" docelowych zdjęć miał zadaną w pikselach długość! Nie próbowałem, ale ta opcja jest chyba właśnie z myślą o pionowych fotkach.
BTW: Kiedyś pisałem w tym wątku, że Irfan wyostrza zdjęcia przy przeskalowaniu, jest okienko, gdzie można to wyłączyć. A przy konwersji wsadowej można liczbowo określić stopień wyostrzania (przydatne moim zdaniem raczej przy powiększaniu).
Ebendi, dzięki wielkie. nie wiem czemu ale używam tego programu od 5 lat, a pierwszy raz widze tą opcję
faktycznie - lepiej po prostu ustawić dłuższy bok i po sprawie
Ebendi napisał/a:
(przydatne moim zdaniem raczej przy powiększaniu).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9