Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki monitor na amatorskie potrzeby do 700zł?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 29 Lip, 2014   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Powinien chyba wyświetlać wszystko w 100% ? Ktoś wie?
Eeeee tam. W cuda wierzysz?

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

paul80 napisał/a:
ze można mieć zjadliwy monitor za małe pieniądze

Jestem zbyt "dojrzały" żeby wierzyć w cuda , ale staram sie podchodzić do tematów bez uprzedzeń typu - jak aparat to Canon, jak TV to Sony, jak monitor to EIZO, samochód - to Audi, BMW czy Mercedes...
Wbrew pozorom można - tylko wykonany w tańszej technologii AMVA+ niż IPS, no i umówmy się że są drogie firmy jak NEC czy EIZO i tańsze jak iiyama - co do iiyama wiem że u nas nie jest to jakaś szczególnie znana marka, tak jak LG też 15 czy 20 lat temu nie była zbyt znana - no może jako Goldstar... I też była tania. I mam wrażenie że iiyama jest na takim właśnie etapie - produkując coraz lepsze monitory również IPS z matrycami Toschiby. I nie tak znowu tanie - wszak 24" to już ponad tysiąc złotych , a 27" to już 2000-2500zł. To tanio już nie jest. Oczywiście w porównaniu z EIZO - bardzo tanio. Ale zdaję sobie sprawę że za te pieniądze różnice być muszą. Choćby w oprogramowaniu które również kosztuje. Ale amatorowi może wystarczyć... Może nawet wystarczyć tani w technologii AMVA+ ? Bo jakoś nikt tematu nie podejmuje , a nie wątpię że ktoś się już z nią spotkał... jak z wyświetlaniem 24-bit True Colour ... Może jednak zapytam producenta o możliwości kalibrowania takich monitorów i stabilności ich pracy...

paul80 
Maniak
Optyczny

Jestem zbyt "dojrzały" żeby wierzyć w cuda

wyjąłeś mi to z ust :mrgreen: .

Podałem Tobie adres strony, gdzie możesz zadać pytania i uzyskasz odpowiedź na nurtujące
Cię tematy, bo samemu można sobie dopowiadać i dopowiadać, masz tam na forum mva.pl co najmniej trzech fachowców od monitorów, nie lękaj się zadawać pytań.

Kupując sprzęt fotograficzny przeglądamy mnogość testów a dany monitor chcesz kupić po jakim teście ?

komor 
Moderator

estem zbyt "dojrzały" żeby wierzyć w cuda , ale staram sie podchodzić do tematów bez uprzedzeń typu - jak aparat to Canon, jak TV to Sony, jak monitor to EIZO, samochód - to Audi, BMW czy Mercedes...

I bardzo dobrze, dlatego właśnie czasem warto spojrzeć na pewne wybrane modele firmowane przez Della czy HP, które zawierają te same dobre panele co producenci nieco bardziej renomowani na rynku monitorów.

paul80 napisał/a:
Kupując sprzęt fotograficzny przeglądamy mnogość testów a dany monitor chcesz kupić po jakim teście ?

Paweł, ale wiesz, że na forach specjalistycznych zdarza się, że wydziwiają i preferują tylko topowe rozwiązania. Zupełnie jak na naszym szacownym forum, gdzie zapytanie o prosty kompakt czy podstawową lustrzankę z kitowym obiektywem jest kwitowane wydęciem warg i wybałuszaniem oczami, bo przecież bez jasnej stałki i zooma f/2,8 w ogóle nie ma sensu robić zdjęć. :)

paul80 
Maniak
Optyczny

komor napisał/a:
Paweł, ale wiesz, że na forach specjalistycznych zdarza się, że wydziwiają i preferują tylko topowe rozwiązania.

i bardzo dobrze, ja tylko chcę aby Andrzej dokonał słusznego świadomego wyboru, bo mam wrażenie, że swój wybór opiera tylko na opisie producenta a to za mało.

[ Dodano: Wto 29 Lip, 2014 11:12 ]
AndrzejM.Makuch, nawet ktoś już wątek założył http://mva.pl/viewtopic.php?f=10&t=1281 :wink:

[ Dodano: Wto 29 Lip, 2014 11:23 ]
Cytat:
" W Iiyamie XB2483HSU siedzi *VA produkcji AUOptronics. Wyjątkowo podły wyświetlacz. Jeśli połączymy to z brakiem jakiejkolwiek kompensacji elektronicznej wad panelu, dostajemy monitor masowy, nic ponadto. "

Andrzej.M.
[Usunięty]

Dzięki za link - to jakby trochę wyjaśniało kwestię AMVA+...
Pozostaje jeszcze Iiyama ProLite XB2485WSU-B1 oraz ProLite XB2779QS , już mniejsza o specyfikację modelu. czyli modele znacznie droższe niż opisany wcześniej i z matrycami IPS/AH-IPS. Zarejestruję się na tym forum i zapytam...

adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Lip, 2014   

Wg mnie to na tym forum, które podlinkowaliście trochę przesadzają.

Czytałem, że IIYAMA PROLITE X2483HSU ma niezłą czerń, gamut na poziomie powyżej 90%, co jest wręcz ewenementem w cenie 800zł. Nie twierdzę, że użytkownicy tamtego forum się mylą, ale uważam, że oni oceniają każdy monitor samemu posiadając profesjonalny sprzęt. Wówczas wszystko co nie jest bliskie ideałowi wydaje się słabe. Czytałem opinie przeciętnych użytkowników i oni twierdzili, że taka IIYAMA X2483HSU jest dobrym monitorem.

paul80 
Maniak
Optyczny

adf1985, masówka to masówka.

Andrzej.M.
[Usunięty]

paul80 napisał/a:
masówka to masówka.

Jak wszystkie aparaty Entry Lewel Canona i Nikona. :razz:
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sro 30 Lip, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

Jak wszystkie aparaty APS_C Canona i Nikona. :razz:

albo jak wietnamskie limitedy :P

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

kozidron, oj przestań, przecież wszystkie pentaxy są strugane ręcznie w ekologicznych warunkach ;)

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
albo jak wietnamskie limitedy

albo chińskie cwanony... :razz:

paul80 
Maniak
Optyczny

mozer napisał/a:
przecież wszystkie pentaxy są strugane ręcznie w ekologicznych warunkach ;)

ta u Andrew w drewutni :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

albo chińskie cwanony... :razz:

patrz, niby chińszczyzna a lepsza jakość od wietnamskiej :P

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
chińszczyzna a lepsza jakość od wietnamskiej

Taaa, zwłaszcza matryce... :razz: :lol:

A teraz może jednak wróćmy do tematu monitora ? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sro 30 Lip, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu