Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
coś do 30d i portretów
Autor Wiadomość
sirkamillo99 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Sie, 2014   coś do 30d i portretów

Witam. Będąc w USA zakupiłem Canona 30d. Teraz kolej na Canona 85 mm 1.8 oraz jakąś lampkę błyskową. Jestem zdecydowany na firmę Yongnuo jako, że ceny maja niezwykle atrakcyjne, szczególnie tutaj w USA. Planuje dokupić także wyzwalacz i odbiornik radiowy. I tu się wiąże moje pytanie. Czy postawić na ttl? Do wyboru mam dwie opcje Yongnuo YN-622C lub RF-603 który nie wspomaga ttl ale jest tańszy o ok 40$. Co do lampy to za niecale 100$ moge mieć Yongnuo YN-565EX II E-TTL. Na który odbiornik warto postawić? I czy warto zainteresować się Yongnuo YN-568EX II ( 70$ różnicy )
przegladam jeszcze oferty i wpadl mi w oko PIXEL X-650C, który może pełnić również funkcję mastera a kosztuje ok 90$

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 02 Sie, 2014   

Czy TTL czy nie, to zależy głównie od twojego zaawansowania i efektu jaki chcesz osiągnąć.
W 30D jak pamiętam, nie miałem starowania grupami świateł, więc do tego trzeba dokupić odpowiedni transmiter np yn ST-E2 i do tego np lampy yn565ex.
Osobiście wiele czasu spędziłem przy sprzętach Yongnuo, ale teraz jestem bardzo zadowolony z lampy Meike MK600

sirkamillo99 
Nowy

W sumie zaczynam powazniejsza zabawe z fotografią. Może dobrą opcją jest też kupno 2 lamp PIXEL X-650C i wtedy obyloby się bez transmitera
wiec jak dobrze rozumiem zamiast Yongnuo YN-622Cmam użyć YN ST-E2?

Wojmistrz 
Obserwator

Zastanów się co chcesz robić, bo może lepiej jakieś małe lampy studyjne.

YN-622 chyba nie działa z 30D

sirkamillo99 
Nowy

Głównie portrety na otwartym powietrzu - rzadziej w pomieszczeniach

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 03 Sie, 2014   

To nie lepiej blendę?
Rozumiem, że interesuje ciebie jakieś doświetlanie modeli niż normalny strobing?

sirkamillo99 
Nowy

Blenda też będzie :) Tak np. wieczorami doświetlanie z różnych stron dla ciekawszego efektu. Poza tym chce skorzystać na tym, że będąc w USA mogę wyrwać towar o wiele taniej niż w pl

Wojmistrz 
Obserwator

Rozumiem, że chcesz się wbić np w standardowe 3 światełka na statywach, tak?

sirkamillo99 
Nowy

może na początek chciałbym potrenowaćz jednym. Natomiast w przyszłości zainwestowałbym w więcej lamp :>
Ewentualnie mógłbym teraz kupić więcej lamp ale żeby wyszło taniej to musiałbym zrezygnować z ttl i wyzwalać je manualnie

[ Dodano: Nie 03 Sie, 2014 07:35 ]
poszperałem troche i znalazłem Yongnuo YN-622C-TX. Czy dzieki temu będę mógł bezproblemowo pracować na 30d z ttl i hss?

komor 
Moderator

sirkamillo99, 30D to już wiekowy staruszek. Lepiej dobrze sprawdź w specyfikacji czy aby na pewno jest obsługiwany przez nowsze wyzwalacze radiowe. Moim zdaniem jak masz ograniczony budżet to kup solidne radio bez TTL, niż tanie rozwiązanie z TTL, które będzie działać tak sobie. Nie wszystkie radia TTL, które widziałem, były niezawodne.

Wojmistrz 
Obserwator

622c sam z siebie zadziała, ale nie masz możliwości sterowania grupami z poziomu 30D, więc to słaba inwestycja. Będziesz musiał biegać i manualnie ustawiać moc lamp. Jeśli nie będziesz pracować w grupach lamp, czyli np tylko z jedną lampą, to OK. Warto również, by taka lampa miała pełną obsługę TTL, a nie jak np yn600ex, gdzie ze sterowania jest tll, ale ze stopki tylko manual (brak pinów w stopce iso - tylko jeden). Oczywiście 600tki to dobre lampy, a jako komplecik z transmiterem YN-E3-RT do takiej 30D były by super.

Usjwo 
Optyczny

Jest nowy YN-622C-Tx, z wyswietlaczem i zmiana parametrow, wiec nie potrzeba menu w aparacie, ale pewnie 30D to tak wiekowy aparat ze i tak nie bedzie kompatybilny :( .
Skoro i tak bez ttl'u to do wnetrz wystarczy fotocela, na zewnatrz musi byc radio. RF-603 to dobry wybor w Twoim przypadku.

sirkamillo99 
Nowy

jeżeli YN-622C-Tx dzialałoby bez problemów to byłoby super :)

[ Dodano: Pon 04 Sie, 2014 07:52 ]
ok troche ogarnalem sie w najnowszych nowinkach i najlepiej prezentuje sie YN560-TX. Wspolpracuje to cudo z lampami Yongnuo YN560 III i nie potrzebujemy nawet odbiorników. Więc myślę, że dwie lampy plus ten wyzwalacz i bedzie dobry zestaw jak na poczętek

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 05 Sie, 2014   

Wlasnie wyprobowalem YN622C-Tx. Wprawdzie na 6D, ale wyglada ze dziala to niezaleznie od aparatu. Nadajnik na sanki i nawet nie trzeba ustawiac wyzwalania bezprzewodowego w aparacie. Wszystkie parametry ustawia sie na wyswietlaczu. Zmiana parametrow lamp w menu 6D nie nalezy do ergonomicznych, z tym nadajnikiem to bajka.
Aparat widzi to jako lampe zewnetrzna i to co sie dzieje dalej zupelnie go nie obchodzi. Wjec powinien dzialac takze z apratami starszymi (ale to tylko przypuszczenie). W druga strone nadajnik uwzglednia nastawy aparatu. Jezeli wprowadzimy korekcje lampy w aparacie, to caly zestaw bedzie korygowany. To co wychodzi z puszki, nadajnik traktuje jako 100% i na to naklada swoje nastawy. Za niecale 200PLN to bardzo przydatna rzecz, szczegolnie dla budzetowych puszek, gdzie menu nie grzeszy ergonomia.

[ Dodano: Sro 06 Sie, 2014 09:58 ]
Maly update.

Aparat (6D) czyta nastawy nadajnika, a nadajnik nastawy aparatu. To nie dzial niezaleznie, wiec juz nie jestem pewien ze bedzie dzialal ze starszymi modelami. Sorry za zamieszanie :oops:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Sie, 2014   

pingwin_ ;)

Odpowiedz do tematu