Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kiedy byłem ostatnio w Decathlonie wpadła mi w ręce mała lornetka (chyba 25 albo 21). Pomyślałem, że lornetka to świetny sprzęt na wakacje, do lasu itd. Postanowiłem kupić coś dla siebie. Początkowo myślałem właśnie o czymś niewielkim, potem jednak wpisy Arka przekonały mnie, że lepiej zainwestować w 30 lub 32 z powiększeniem 8. 50-tki są dla mnie zdecydowanie za duże.
Zastanawiam się nad Brasserem:
Przeznaczenie: turystyka, może jakieś ptaki, czasem samolot na Okęciu podczas lądowania. Nie planuję astronomii. Typowo amatorskie zastosowanie. Ważna jest kompaktowość i jakość optyczna (zajmuję się trochę fotografią, więc jestem na to wrażliwy .
Czy polecacie wyroby Brassera (konkretnie ten model)? Budżet ok. 400 PLN. Czy 8 x 30, 32 to dobry wybór?
Jakością dorównują lornetkom Nikon EX oraz są niewiele gorsze od serii Monarch, będąc przy tym zdecydowanie tańsze.
Akurat tego modelu nie znam, ale mam tańszą 7x50 Hunter i jak jestem w MM czy Fotojokerze to oglądam inne modele Bressera.
Myślę, że Nikonom EX one jednak nie dorównują ani optycznie ani mechanicznie ale to "ogólna" opinia. Trzeba by kupić i poużywać jakiś czas a najlepiej mieć kilka modeli i zestawić wady i zalety.
Jeśli już jestem przy EXach, to zachwycałem się nimi umiarkowanie kilka lat temu. Teraz weszły nowe ciekawsze lornetki innych producentów ale 400 zł to trochę mało na dobrą jakość.
Jeśli to ma być 8x32, to obejrzyj Vixena w tym samym sklepie.
pzdr
Jeżeli posiadasz budżet w okolicach 400 złotych to zdecydowanie polecam tę lornetkę . A jeśli możesz dołożyć to dołóż do tego co poleca Guliwer. Po stokroć lepsza od Bressera.
Breser to bardzo słabe lornetki. Kiedyś robili tez przyzwoite ale obecnie w sklepach jest juz tylko dziadostwo. VNF to rzeczywiście byłaby juz bardzo dobra lornetka, ze 3 klasy lepsza od Bressera. Ten celestrontez jest niezły: http://teleskopy.pl/advan...x&x=-190&y=-403
Vixen Atrek to za to lornetka bardzo mała i całkiem niezła.
Porro [Usunięty]
Wysłany: Nie 17 Sie, 2014
Ja bym jednak nie skreślał tych Condorów Bressera. Patrzyłem kiedyś przez nie w sklepie i zrobiły na mnie dobre wrażenie. Ale to już kilka ładnych lat temu było, więc jakość mogła się zmienić, albo moja pamięć zawieść. Jak za 300 zł (do niedawna były droższe) i z 10 letnią gwarancją to może być dobry wybór, ale radzę jednak popatrzeć przez taką przed zakupem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10