Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem posiadaczem Nikona D40 z standardowym 18-55 obiektywem. Aparat służy do użytku codziennego jak i robienia zdjęć towarom w sklepie. Używam bardzo niewielu opcji, ponieważ nie bardzo potrafię.
Zastanawiałem się nad zakupem aparatu kompaktowego, jednak stwierdziłem, że może nie tędy droga.
Ale do sedna i z góry przepraszam za brak fachowego języka.
Pierwsze moje pytanie: czy to normalne, że w obiektywie ten ruszający się elemnt którym ustawia się ostrość jest na tyle luźny, że po jego puszczeniu gdy obiektyw skierowany jest pod niewielkim kątem w dół, wysuwa się (tylko trochę, ale jednak).
W obiektywie nie zawsze działa tryb auto. Silniczek czasami "tryka" a obiektyw stwoi w miejscu. Poza tym, obiektyw nie zawsze potrafi złapać ostrość.
Aby do mojego dylematu dodać jeszce trochę zawiłości. Nie zawsze ja sam potrafię złapać ostrość i nie wynika to z wady wzroku, ale po prostu zarówno przez wizjer jak i na wyświetlaczu nie widać szczegółów.
Czy przestudiować opcję aparatu i nauczyć się jego obsługi czy sprzedać posiadaną lustrzankę i wybrać jakiś aparat kompaktowy (ewentualny budżet 800zł).
Kupić nowy obiektyw czy coś zrobić z tym co posiadam? Ew, jaki?
Luzy jak to luzy, takie są możliwe, ale jeśli silniczek nie trybi to pewnie już zębatki się wyrobiły lub zmieliły.
Dziwi mnie, że nie możesz ustawić ostrości, czy przypadkiem nie jest to po przejściu z jednego pomieszczenia do drugiego gdzie jest inna wilgotność? Często w takich przypadkach dochodzi do zaparowania optyki jak np na tym zdjęciu
Obsługi aparatu zawsze warto się nauczyć i moim zdaniem lepiej kupić inny obiektyw, niż kompakt, który nie da ci nawet namiastki jakości, jaką daje twój stary D40. Tego obiektywu może nie opłacać się naprawiać, ale nie można tego stwierdzić bez wizyty w serwisie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2014
Sison napisał/a:
Pierwsze moje pytanie: czy to normalne, że w obiektywie ten ruszający się elemnt którym ustawia się ostrość jest na tyle luźny, że po jego puszczeniu gdy obiektyw skierowany jest pod niewielkim kątem w dół, wysuwa się (tylko trochę, ale jednak).
domyślam się że mówisz o starym 18-55
tak, luzy na tym obiektywie to norma, to niestety obiektyw przeznaczony na krótki okres użytkowania, egzemplarz kolegi naprawiałem juz tyle razy ze nie pamietam, aż w końcu ostatecznie wyzionął ducha
Sison napisał/a:
W obiektywie nie zawsze działa tryb auto. Silniczek czasami "tryka" a obiektyw stwoi w miejscu. Poza tym, obiektyw nie zawsze potrafi złapać ostrość.
no niestety, ten typ tak ma
Sison napisał/a:
Aby do mojego dylematu dodać jeszce trochę zawiłości. Nie zawsze ja sam potrafię złapać ostrość i nie wynika to z wady wzroku, ale po prostu zarówno przez wizjer jak i na wyświetlaczu nie widać szczegółów.
To już jest kwestia klasy sprzętu, wizjery w aparatach entry level nie są za duże, bywają ciemne i maja małe powiększenie.
Ustawianie ostrości manualnie na takim wizjerze jak w d40 z rozjechanym obiektywem klasy plastikowego 18-55 to wcale nie jest łatwe zadanie.
Sison napisał/a:
Czy przestudiować opcję aparatu i nauczyć się jego obsługi czy sprzedać posiadaną lustrzankę i wybrać jakiś aparat kompaktowy (ewentualny budżet 800zł).
Kupić nowy obiektyw czy coś zrobić z tym co posiadam? Ew, jaki?
ja bym nie wymieniał tej lustrzanki na kompakt, mimo tego iż jest to wiekowy zestaw, lepiej będzie jak kupisz sobie nowy obiektyw. W zależności ile chcesz poświęcić na nowy obiektyw możesz kupić nowsze 18-55VR albo 18-108VR, który to bedzie zdecydowanie lepszy.
Oczywiście to ma sens jak ten twój d40 ma jakiś w miarę przyzwoity przebieg, mam kolegę który z tym aparatem i obiektywem był na "5 kontynentach w 5 lat" i dało radę, mimo wszystko robi zdjęcia do teraz.
Zapoznać się z wszystkimi opcjami w aparacie zawsze jest warto, menu d40 do szczególnie rozbudowanych nie należy więc nie powinieneś miec trudności z ogarnieciem tego jak i podstaw zwiazanych z dobraniem parametrów do sytuacji fotograficznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13