Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 11 Sie, 2014
problem z obiektywem
Autor Wiadomość
olgarade 
Początkujący

Wysłany: Pon 11 Sie, 2014   problem z obiektywem

Witam, posiadam aparat Canon 60d i obiektyw Sigma 70-300 F4-5.6 DG MACRO. Rano obiektyw działał normalnie a teraz nagle jest problem z ostrzeniem. Gdy naciskam przycisk migawki obiektyw nie chce ostrzyć, dodatkowo coś przeskoczyło w pierścieniu autofocusa, proszę o pomoc nie wiem co robić, gwarancja minęła w maju....

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 11 Sie, 2014   

olgarade, na odległość nikt go raczej nie uleczy, pozostaje zgadywanie. Spróbuj przełączyć z AF na MF, następnie delikatnie poruszać pierścieniem ostrości, może zaskoczy. Po tej operacji, jeśli pierścień ostrości będzie się ruszał, przesuń go odległość powyżej 1 metra (czyli żeby nie był w trybie makro), a następnie przełącz z powrotem na AF. Potem spróbuj czy ostrzenie z aparatu działa.

olgarade 
Początkujący

Zdaję sobie z tego sprawę, jednak nawet na infolinii sigmy nikt nie odpowiada, a ich Serwis jest w Gdyni 500 km ode mnie, więc trochę daleko i długo będzie trwała naprawa. Na manualu działa normalnie, ale ten sposób który podałeś nie poskutkował

kozidron
[Usunięty]

olgarade napisał/a:
Zdaję sobie z tego sprawę, jednak nawet na infolinii sigmy nikt nie odpowiada, a ich Serwis jest w Gdyni 500 km ode mnie, więc trochę daleko i długo będzie trwała naprawa. Na manualu działa normalnie, ale ten sposób który podałeś nie poskutkował

Niestety ta sigma tak ma, podobno ma słabe "tryby" i aparaty z mocniejszym śrubokrętem potrafią je uszkodzić. Nie dzwoń na żadna infolinie, tylko od razu do serwisu. Moim zdaniem naprawa będzie nieopłacalna, jednak zdecydowanie powinieneś zapytać o to serwisanta.
Chodzą plotki po necie, ze to szkło jest obliczone na 3 lata uzytkowania przez amatora, niestety Ciebie dopadło to wcześniej.

olgarade 
Początkujący

u mnie w maju minęło 3 lata

kozidron
[Usunięty]

olgarade napisał/a:
u mnie w maju minęło 3 lata

a sorry nie zauważyłem.

olgarade, pytaj w serwisie.

olgarade 
Początkujący

jutro zadzwonię i wyślę obiektyw, bo ja jestem z okolic Lublina a jedyny serwis Sigmy mieści się w Gdyni

kozidron
[Usunięty]

olgarade napisał/a:
jutro zadzwonię i wyślę obiektyw, bo ja jestem z okolic Lublina a jedyny serwis Sigmy mieści się w Gdyni

mimo iż jestem z Gdyni i nim się nie przeprowadziłem(na drugi koniec miasta) miałem blizej do tego serwisu niż po dobre bułki, niektóre obiektywy sigmy po gwarancji wolałem naprawiać gdzie indziej, proponuje zadzwonić i zapytać najpierw, tym bardziej że to szkło kosztowało poniżej 1K ;)

olgarade 
Początkujący

kurczę tylko ja nie znam innego miejsca do naprawy :(

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
podobno ma słabe "tryby" i aparaty z mocniejszym śrubokrętem potrafią je uszkodzić

Ekhm…
olgarade napisał/a:
posiadam aparat Canon 60d

Mocny śrubokręt to w Sony był. Ja jednak bym przed wysyłką gdziekolwiek dał to do ręku komuś kto miał taką Sigmę i potrafi sprawdzić czy aby na pewno nie zacięło się coś z przełącznikiem AF/MF, bo to nie był najmocniejszy punkt tego obiektywu, jak pamiętam.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Mocny śrubokręt to w Sony był.

faktycznie na sony zdarzało się to najczęściej.

olgarade 
Początkujący

Wysłany: Sro 13 Sie, 2014   

Informuję jak mają się sprawy : Dzwoniłam do serwisu i kazali wysłać mejla, tak też zrobiłam. Odpisano mi następująco: Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania diagnozy uszkodzenia . Koszt pogwarancyjnej diagnozy wynosi 110,70 zł brutto, lecz w momencie zgody na naprawę nie jest wliczany. Do obiektywu proszę dołączyć opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu. Serwis nie ponosi kosztów transportu reklamacji pogwarancyjnych. Orientacyjny koszt naprawy obiektywu to około 270,60 zł brutto + koszty transportu.
Oczywiste jest, że obiektywu nie będę naprawiać bo wyniesie to prawie tyle co on sam.
Dlatego proszę o poradę, bo potrzebuję jakiegoś obiektywu na szybko, głównie do portretów, budżet bardzo ograniczony bo jakieś 350 zł ( nie chcę 50 1.8), z czasem kupię coś lepszego ale teraz muszę mieć coś "na już" :(

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

olgarade, w tej cenie to chyba tylko helios 58 na m42 + przejściówka na EOS... Jak byś wyłożyła z 600 zł to 40/2.8 stm. No chyba, że kitowy 18-55, ale to ciemnica...

Ewentualnie możesz poszukać pierwszej wersji 50/1.8 - była solidniej wykonana.

olgarade 
Początkujący

helios jak wiadomo nie ma autofocusa a mi głównie na nim zależało przy sesjach tanecznych ..

komor 
Moderator

olgarade, albo za trzy stówy naprawiasz Sigmę, albo decydujesz się na Canona 50/1.8, albo musisz dołożyć trochę kasy – cudów nie ma.

Odpowiedz do tematu