Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Reportaż ślubny z jednym obiektywem
Autor Wiadomość
cangee
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Sie, 2014   Reportaż ślubny z jednym obiektywem

Zbliża się dzień kiedy bede starał się ustrzelić reportaż ślubny moich dobrych znajomych. Jako, że ostatnio przez dłuugo fotografowałem analogiem tylko muszę zakupić cyfre. Budżet ograniczony więc mogę sobie pozwolić na jedno body Canon 5d II.

Grubo jednak zastanawiam się nad obiektywem. Zdaje sobie sprawę z tego, że pewnie lepiej byłoby miec dwa aparaty z szerokim szkłem i trochę dłuższym. Ze względu na ograniczenia myślę nad jednym uniwersalnym szkłem, którym poradze sobie w kościele, do którego nie wpada za wiele światła dziennego a przy okazji zrobie nim również pare zdjęć w plenerze.

Myślę o Canonie 24-70 2.8. W grę wchodzi również 35mm 1.4 ale przy takiej opcji musiałbym rownież zakupić coś dłuzszego np 50mm lub 85 na pare portretow.

Jako, że nigdy nie miałem body 5D mark II tak naprawdę nie wiem na ile pozwoli mi wyższe ISO tej puchy ustrzelić coś C 24-70 2.8 w nie za jasnym kościele. Czy 24-70 2.8 bedzie ok?

Jakieś sugestie co do wyboru tego jedynego szkła? bede wdzieczny

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 15 Sie, 2014   

cangee napisał/a:
Ze względu na ograniczenia myślę nad jednym uniwersalnym szkłem, którym poradze sobie w kościele, do którego nie wpada za wiele światła dziennego a przy okazji zrobie nim również pare zdjęć w plenerze.

ja bym pomyślał o lampie, nawet takiej za 300 ziko.

cangee napisał/a:
Myślę o Canonie 24-70 2.8.

jeżeli bierzesz 5d2 to jest to najlepszy obiektyw w tym zakresie do tego typu reportażu.

Chociaż mimo wszystko ja bym zrobił jak radził cybertoman w watku w którym juz o to pytałeś.
Cięzko ocenić jakie ty masz doświadczenie fotograficzne i czy poradzisz sobie z af-em 5d2, bo nie ukrywając trzeba się go trochę nauczyć. Nie przyszło ci do głowy zapytać o lampę, to trochę zastanawia ;)
Materiał ślubny to nie jest jakiś mega wymagajacy rozmiarowo reportaż. Tu spokojnie wystarczy (do ksiązki A4) 12Mp, ważniejsze jest nisko szumiące iso i sprawny af. Osobiście wole zestaw ze staruszkiem d700, bo ten ma lepszy i pewniejszy af. Tylko ty myślisz o pozostaniu z całym dobytkiem po wykonaniu tej przysługi a wspomniany nikon z dość małą matrycą jak na obecne czasy odstrasza. Nikon jest lepszym rozwiązaniem także ze względu na pomysł o którym wspominał cybertoman, ponieważ z body nikona wszystkie pożyczone sigmy bedą działać z duzym prawdopodobieństwem poprawniej niz z canonem.

cangee napisał/a:
Jako, że nigdy nie miałem body 5D mark II tak naprawdę nie wiem na ile pozwoli mi wyższe ISO tej puchy ustrzelić coś C 24-70 2.8 w nie za jasnym kościele.

robiłem śluby 40D, d300, 7D, d700, d7000, 5d2 no i obecnym sprzętem ale zawsze używałem lampy, nawet z aparatami z którymi obecnie pracuje. W zeszłym tygodniu na kolejnej "przysłudze ślubnej" super systemowa lampa odmówiła posłuszeństwa ze względu na palnik ;) zlecenie dało radę dokończyć bez zadnych problemów z tania lampą YN

cangee, zastanów się też nad lampą a moderator nad scaleniem tego wątku z poprzednim, no chyba że Komor, on może oba wątki usunąć :twisted: i posadzić jemiołę, podobno ona pozytywnie wpływa na emocję i konwenanse :wink: :razz:

cangee
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
Nie przyszło ci do głowy zapytać o lampę, to trochę zastanawia ;)

Spokojnie, bez lampy się nigdzie nie wybieram..O systemówce Canona ani przez chwilę nie pomyślałem. Biorę pod uwagę Yongnuo w okolicach 300-400zł, drugą może trochę tańszą w razie gdybym miał pecha i by padła.

Myślę jeszcze nad jakimś sensownym dyfuzorem by nie walić ostrym światłem po oczach ;) zastanawiam się nad poniższym..

co do aparatu.. chcę go sobie zostawić na dobrą chwilę więc wydaje mi się, że 5dII bedzie odpowiedni. Nie bawiłem się nigdy 5dII więc cieżko mi powiedzieć jakie przygody z AF-em bede miał. Mam nadzieje, że mimo wszystko aparat za te pare stówek nie powinien mi aż tak bardzo zrobić pod góre i uda mi się zrobić pare dobrych klatek.

Co do szkła. Wydaje mi się, że to jedno z lepszych rozwiązań w moim wypadku. Jedno body, jedno w miare jasne szkło (2.8) - zakres 24-70mm, przyda się również do kilku portretów. Reszte ustrzele Pentaxem 67.

Dzięki kozidron za rady!

Przepraszam Moderatorów za otwieranie podobnego wątku.. Jeśli to możliwe proszę 'przytrzymać' choć chwilę wątek. Jeśli nie pojawi się tu za wiele informacji, z których skorzystać mogliby inni forumowicze proszę o usnięcie wątku za pare dni.

komor 
Moderator

cangee napisał/a:
Przepraszam Moderatorów za otwieranie podobnego wątku..

Możemy się umówić, że ten wątek zostanie dla tych, którzy rzeczywiście absolutnie tylko jednym szkłem będą chcieli robić ślub.

Kozi, w sprawie jemioły to do mojej żony można się zwrócić, ona zioła ma w pełni opanowane. Mogę Ci trochę melisy też załatwić. :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Sie, 2014   

cangee napisał/a:
Co do szkła. Wydaje mi się, że to jedno z lepszych rozwiązań w moim wypadku. Jedno body, jedno w miare jasne szkło (2.8) - zakres 24-70mm, przyda się również do kilku portretów. Reszte ustrzele Pentaxem 67.

długo robiłem takim zestawem zdjęcia i było dobrze, jedyne na co można było narzekać to af 5d2.
Dlatego jeżeli miałbym pracować d700+24-70 lub 5d2 +24-70 wybrałbym zestaw nikona, ponieważ do reportazu ślubnego nie potrzeba tyle mega pixeli, za to liczy się pewniejszy af.
Ja nie wiem jak cenowo wychodzi porównanie, ale wolałbym 6d z tamronem 24-7-/2.8VC od 5d2 z canonem 24-70/2.8. Zestaw [6d +tamron] ten i tak ma lepszy af a jest tak samo "ostry", matryca 6d jest odrobinę lepsza na niektórych wykresach, natomiast zauważalnie lepsza pod względem szumów na wyższym iso, mówię o przedziale 1000-3200. Tamron jest gorszy pod względem konstrukcji i trzeba uważać przed zakupem na ewentualną wadę z celnością focusa.
Ja jednak w jakości wykonania nie zauważyłem jakiś wiekszych odstępstw między canonem a tamronem, mój canon po 3 latach uzytkowania był totalnym klekotem, po reanimacji w serwisie pozbyłem się go. Przy porównaniu tamron był nawet ostrzejszy, tyle że miał jedną przewagę był nowy i tu trzeba wziąć poprawkę. Zobaczymy jak bedzie wyglądał po 3 latach ;)

komor napisał/a:
Kozi, w sprawie jemioły to do mojej żony można się zwrócić, ona zioła ma w pełni opanowane. Mogę Ci trochę melisy też załatwić. :)

to jest zuważalnie niemerytoryczne, jak na piewce merytoryki to dość słabo ci idzie. Co ty masz z tym spinaniem, jedynym który się tu spina jesteś chyba Ty, usuwając posty. To chyba oznaka starzenia się, to wszystko w koło wcale tak nie pędzi :smile:

Werwik 
Bywalec

Wysłany: Pią 29 Sie, 2014   

Ja robię 90% na 24-70. A jakby było trzeba to 100% też się da :)

Odpowiedz do tematu