Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 17 Sie, 2014 Lustrzanka uniwersalna do 3000zł
Witam rozglądam się za zakupem lustrzanki do 3000 zł.
Nie mam sprecyzowane do czego będę ją używał. Na pewno zdjęcia w różnych warunkach, nagrywanie filmów w szczególności sportu, chociaż na polowanie(jestem myśliwym) lub wędkowanie też będę chciał go brać. Chciałbym po prostu kupić jak najlepszy uniwersalny aparat i obiektyw pod każdym względem w tej cenie.
Co myślicie o czymś takim?
http://allegro.pl/nikon-d...4507563985.html
Na dużym zoomie też mi zależy chociażby ze względu na myślistwo.
Czy ten obiektyw tamrona jest warty uwagi?
Jaki jeszcze polecacie aparat lub zestaw w podobnej cenie o podobnej lub lepszej specyfikacji
[ Dodano: Nie 17 Sie, 2014 11:22 ]
Czy da radę kupić obiektyw o podobnym zoomie w troszkę droższej cenie?
LUB Jaki obiektyw polecacie o troszkę mniejszym zoomie a podobnej kasie lub ewentualnie troszkę droższy?
ewenement22, normalnie złączyłbym Twoje pytanie do istniejącego już zbiorczego wątku Zakup nowej lustrzanki do 3000 zł (edycja 2014), ale ze względu na specyficzne wymagania (duży zoom dla myśliwego) powiedzmy, że zostawimy go osobno. Ale musisz mieć świadomość, że dobre teleobiektywy do sportu czy lasu kosztują (same, bez aparatu) przeważnie więcej niż cały Twój budżet na obiektyw i aparat. Dlatego nie oczekuj cudów od takiego zestawu. Zoom do 200mm to nie jest dużo na zwierzęta, polecałbym jednak przemyślenie zestawu z uniwersalnym zoomem na codzień (jeśli Nikon to np. 18-105 VR) plus dodatkowo teleobiektyw klasy 70-300 ze stabilizacją (do wyboru jest Nikon lub Tamron). To jest takie minimalne minimum do tych celów.
ewenement22 [Usunięty]
Wysłany: Nie 17 Sie, 2014
Odpada... jak na razie chcę jeden uniwersalny obiektyw. Mimo, że nie będzie on idealny do myślistwa ale jednak chcę jeden. Maiłem w ręku aparat z obiektywem 18-200 i myślę, że na razie mi wystarczy taki zoom. Tylko teraz moja prośba do Was o poradę jaki kupić. Interesuje mnie stosunek jakości do ceny. Co myślicie o Tamronie 18-200? Co byście polecili troszkę droższego i lepszego o podobnym zoomie.
[ Dodano: Nie 17 Sie, 2014 12:07 ]
Dodam, że żona będzie chciała nim robić też zdjęcia paznokci i makijaży wykonanych przez siebie.
[ Dodano: Nie 17 Sie, 2014 12:10 ]
Proszę też o wyjaśnienie czemu Tamron 18-200 jest kiepski
Proszę też o wyjaśnienie czemu Tamron 18-200 jest kiepski
Głównie dlatego, że ma duży zakres zooma. Zakładając te same nakłady na konstrukcję, obiektyw o dużym zakresie będzie zawsze słabszy optycznie od takiego z małym zakresem lub bez zakresu (stałoogniskowy). Dodatkowo duży zakres oznacza zwykle, że obiektyw będzie ciemniejszy. Fizyki się nie oszuka.
Sam obiektyw (18-105 VR) to właśnie ten, który polecałem jako podstawowy na codzień, bez dużego zooma. Ale aukcja, którą wskazałeś, dotyczy powystawowego zestawu z uszkodzeniami.
ewenement22, to ten sam obiektyw 18-105 VR, tym razem chyba nowy, nieuszkodzony. Generalnie polecałbym najpierw znalezienie najpierw produktu na stronach Nikona, Tamrona, Sigmy, itd. albo w testach na forum czy portalu, a dopiero potem szukanie po Allegro okazji. Inaczej natniesz się na „okazje” lub zestawy typu „10 w 1”, gdzie mydlą Ci oczy tanimi chińskimi dodatkami, żeby odwrócić uwagę od zawyżonej ceny. Zostaw Allegro, popatrz w testy albo podobne wątki w tym dziale.
ewenement22 [Usunięty]
Który byście wybrali? Tamron 18-200 czy Nikkor 18-105? Który i dlaczego?
[ Dodano: Nie 17 Sie, 2014 12:52 ]
Macie jakieś opinie na temat Nikkora 18-105 VR?
dcs [Usunięty]
ewenement22,
Do 200mm Sigma C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM, albo Nikkor
Tak, to jeden z najbardziej popularnych tanich obiektywów kitowych Nikona. Kupiony w zestawie z nowym aparatem jest relatywnie niedrogi, wtedy jego stosunek jakości do ceny jest bardzo korzystny. Kupować go osobno się nie opłaca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11