Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 01 Sty, 2015
FOTOGRAFIA STATKÓW 2014
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Sie, 2014   

mozer napisał/a:
A co w tym złego?

to, że są sprane kolory czego prawdopodobnie nie widzi.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

kozidron, ale jednak większość ludzi ma monitory srgb...

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Jassny gwint! Zapomniałem usunąć dane EXIF w 6. :zalamany:

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
kozidron, ale jednak większość ludzi ma monitory srgb...

widzisz różnice między rgb a srgb?

mozer 
bo Pentax

kozidron, monitor rgb? to ja nie wiem co to jest...

kozidron
[Usunięty]

mozer, ja nie mówię, że tak jest, tylko że jest duże prawdopodobieństwo, ponieważ wiekszość tych fotek jest wyprana z koloru, bezwzględu na warunki foto i albo to nieumiejetna obróbka albo wynik kompresji przy zapisie albo właśnie to. Gorzej jak to wszystkie te 3 rzeczy na raz ;)

komor 
Moderator

Kozi, musisz jednak sprecyzować, co miałeś na myśli pisząc:
kozidron napisał/a:
są przygotowywane na monitorze ustawionym w rgb

Co prawda moje skromne doświadczenie ma się nijak do Twojej szerokiej i głębokiej wiedzy, ale nie słyszałem o powszechnie używanych monitorach innych niż RGB. No, są jeszcze wyświetlacze RGB+W i może jeszcze jakieś, ale nie stosuje się ich chyba w dużych monitorach tylko w małych wyświetlaczach?

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 17 Sie, 2014   

komor, mi się wydaje, że w innej przestrzeni je otwiera, w innej ogląda, później do innej zapisuje a jak coś poprawia (jak to każdemu się zdarza) to znowu operacja się powtarza, do tego prawdopodobnie to wszystko jest oglądane na nie najlepszym monitorze. Nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś świadomie ściągał tyle z nasycenia czy jaskrawości. Pamietam jak jakiś czas temu spierał się ze mną o przepały na jakimś zdjęciu gdzie brakowało jeszcze do przepału. Złe ustawienie kontrastu, jasności, kiepski monitor, otwieranie w innej przestrzeni niż ogladanie zdjęcia oraz zapisywanie do innej to całkiem możliwa przyczyna takiej sytuacji.

Oczywiście to są przypuszczenia, bo nie siedzę za kimś i nie patrze mu w jakiej przestrzeni roboczej pracuje.

komor 
Moderator

Czyli chodziło Ci np. o AdobeRGB, czy generalnie szerszy gamut. Może, choć ja aż tak dużego wyprania kolorów nie widzę, więc raczej stawiałbym na niekorzystne światło oraz obróbkę typu zero kontrastu, zero nasycenia. Z drugiej strony w pliku jest też brak deklaracji profilu, a jak przypiszę AdobeRGB (bez zmiany wartości RGB) to robi się lepiej, co świadczyłoby o prawdziwości Twojej tezy, że obróbka w szerszym gamucie i zapis bez konwersji.

T.B., czy eksportując plik do JPG masz gdzieś odhaczoną opcję Convert to sRGB? Z jakiego programu korzystasz?

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Komor, nie daj się ponieść bredniom kozidrona. Przecież on umie tylko tyle, że jak wyczyta w EXIF dowolną wielkość (czas, przesłona, ISO), to mówi "mogłeś dać wiecej/mniej" - przy czym to wiecej/mniej wychodzi mu z generatora losowego.

Odpowiadając na Twoje pytanie:
- w aparacie sRGB, monitor sRGB, edytor FastStone z wyłączonym CMS (co zresztą i tak nie miałoby znaczenia, bo korzystałby tylko i wyłącznie z profilu zapisanego w JPEG i pod warunkiem, że byłby tam zapisany).

Ty aż tak dużego wyprania kolorów nie widzisz - i trzymaj się tego. Nie jesteś jedyny, ale ten drugi boi się napisać to tutaj, bo by go stado wykluczyło (napisał to tylko w piaskownicy). Natomiast to małe - jak zwał, tak zwał - "wypranie kolorów" wiem skąd sie wzięło. Można powiedzieć "T.B. tak chciał". Czy zrobił dobrze, to już inna sprawa i można o tym dyskutować. Jeśli ludzie (w wiekszości) powiedzą, że źle, będzie musiał się poprawić.

komor 
Moderator

T.B., dzięki za wyjaśnienia. Kurczę nie mam żadnego doświadczenia w obróbce fotek z wyłączonym CMS, mój system zawsze co najmniej konwertuje wszystko do profilu monitora, nawet jak obróbka jest w sRGB, więc nie wiem co widzisz i jak. Generalnie ten obrazek ze statkiem wyglądał trochę jak z kompaktu, a nie bezlusterkowca, nie wiem czy to tylko kwestia oszczędnej obróbki, czy przykręcenia kurków z kontrastem/nasyceniem, czy jednak ten FastStone nie robi czegoś, co robią „normalne” edytory. Krzywa kontrastu zupełnie neutralna? Nie wiem.

kozidron
[Usunięty]

T.B. napisał/a:
w aparacie sRGB, monitor sRGB, edytor FastStone z wyłączonym CMS (co zresztą i tak nie miałoby znaczenia, bo korzystałby tylko i wyłącznie z profilu zapisanego w JPEG i pod warunkiem, że byłby tam zapisany).

czyli jednak świadomie to kroisz z nasycenia i kontrastu, jak łatwo cię podpuścić :P

T.B. napisał/a:
Ty aż tak dużego wyprania kolorów nie widzisz - i trzymaj się tego

ta :P trzymaj się tego :mrgreen:

komor napisał/a:
Generalnie ten obrazek ze statkiem wyglądał trochę jak z kompaktu, a nie bezlusterkowca, nie wiem czy to tylko kwestia oszczędnej obróbki, czy przykręcenia kurków z kontrastem/nasyceniem, czy jednak ten FastStone nie robi czegoś, co robią „normalne” edytory. Krzywa kontrastu zupełnie neutralna? Nie wiem.

i tak wygląda większość twoich zdjęć :razz:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Pon 18 Sie, 2014   

komor napisał/a:
obrazek ze statkiem wyglądał trochę jak z kompaktu, a nie bezlusterkowca,

Jak mam rozumieć to określenie?
To zdjęcie jest z kompaktu:
http://pliki.optyczne.pl/...tykocin_148.jpg
Co w nim jest kompaktowe?

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 18 Sie, 2014   

T.B. napisał/a:
Jak mam rozumieć to określenie?

To pejoratywne określenie obejmujące słabą kolorystykę, widocznie słaby zakres tonalny (zdjęcia ze statkiem to akurat nie dotyczy) i ogólną plastikowość. Ciężko to zdefiniować, ale jak ktoś trochę czasu robi zdjęcia to potrafi to poczuć. Obróbka zdjęcia, o którym cały czas dyskutujemy takie właśnie sprawia wrażenie.
W zdjęciu „tykocin_148.jpg” nie widać tego, owszem są przepalenia, ale z lustrzanką być może nie byłoby lepiej, nie wiem, bo mnie tam nie było, ale przecież bezpośredni słońce z okiem w ogólnie ciemnym pomieszczeniu to niełatwa sprawa dla DR.

Sunders 

Wysłany: Sro 24 Wrz, 2014   

7.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 25 Wrz, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi