Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 02 Sty, 2015
Zakup nowej lustrzanki do 3000 zł (edycja 2014)
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 20 Sie, 2014   

goompas napisał/a:
Czym się różni FX od DX?

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_FX_format

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 21 Sie, 2014   

Lub po polsku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_DX
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pełna_klatka
http://www.optyczne.pl/92-słownik-APS-C.html

goompas napisał/a:
D5100, D5200 czy D5300? Warto dopłacać do nowszej wersji?

Najczęściej warto brać nowszy niż starszy, ale nie kosztem obiektywu. Tzn. wolałbym starszy korpus z 18-105 niż z 18-55. Nie jestem pewien czy wolałbym 18-55 + 55-200, to trochę zależy czy nie przeraża Cię zmiana obiektywów, na pewno początkującego bardzo kusi posiadanie jakiegoś teleobiektywu, bo to daje sporo frajdy, ale chyba wolałbym jednak uniwersalnego 18-105, a potem w przyszłości dokupić tele, być może lepsze niż bardzo podstawowy 55-200. Ale to kwestia wyboru.

Andrzej.M.
[Usunięty]

goompas napisał/a:
Jest sens patrzeć na inne firmy(Canon, Pentax), czy to będą produkty porównywalne?

Zależy co chcesz porównywać. Jęsli matryce i ich rozpiętość tonalną i dynamikę - to Pentax ma te same matryce co Nikon i obrazki będą bardzo porównywalne, Canon matryce ma nieco słabsze , bardziej szumiące na wysokich czułościach i o mniejszej dynamice - co można dla amatora przełożyć tak - że Pentax i Nikon po prostu więcej wybaczą - dzięki większej rozpiętości matrycy - uratujesz zdjęcie niedoświetlone a nawet prześwietlone , dla jakiego w canonie nie będzie szansy. Podobnie w słabym świetle - tam gdzie w canonie pozostanie jedynie konwersja do cz-b, w Pentaxie i Nikonie kolory jeszcze będą.

Jeśli chcesz porównywać puszki - to tylko Nikona i Canona - , bo Pentax ma bardziej zaawansowane - zaczynając od ergonomii:
- dwie rolki ustawień o programowalnych funkcjach dla każdego programu i trybu User
dedykowane przyciski,
ustawienia własne User1, U2 (U3 - K-50) ,
uszczelnione korpusy (k-30, k-50 i jednocyfrowe) ,
stabilizacja w korpusie,
mikroregulacja kadru matrycą,
poziomica w dwóch płaszczyznach (matrycy i osi obiektywu) ,
automatyczne mikropoziomowanie
prawdziwy pryzmat pentagonalny ( zamiast klejonki z lusterek)
krótsze czasy migawki
szybszy tryb seryjny.
Oczywiście w menu - te same rzeczy które opisywał kolega piszący o nikonie, plus korekta wszystkich błędów optyki (dystorsji, aberracji chromatycznej i winietowania) dla jpegów.

goompas
[Usunięty]

Dzięki za informacje.

Warto dopłacać do nikona d7100 z obiektywem 18-105 VR lub 18-55 VR, czy może lepiej wziąć coś z serii d5x00 i np obiektyw sigma?
Przepraszam, że rzucę linkami, ale np coś takiego?
http://allegro.pl/nikon-d...4503942392.html
http://allegro.pl/lustrza...4531196439.html
Jako początkujący odczuję różnicę?
Czy możecie podać adresy sprawdzonych sklepów, w których będą jakieś komplety body+obiektyw?

Andrzej.M.
[Usunięty]

No właśnie różnica między nikonem 7x00 a 5x00 jest mniej więcej taka jak między 5x00 a Pentaxami - to zobaczysz na pierwszy rzut oka. A brałbym z obiektywem Sigma 17-50/2,8 - dużo lepszy obiektyw od kitowych.

nimitz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Sie, 2014   

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze aparatu. Zgodnie z sugestiami wątku "PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE" wypełniam ankietę:

Doświadczenie z fotografią:
Posiadam obecnie lustrzankę Nikon D40 + obiektyw z zestawu 18-55mm, w większości jednak fotografuję na trybie auto :oops:
Ogólnej wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu fotografii raczej niewiele... Ale i tak ciut więcej niż Małżonka :cool:

Zakup jednorazowy/czy dłuższa inwestycja - nie mam bladego pojęcia. Poprzedni aparat też miał być rozwijany, ale przez kilka dobrych lat służył nam dzielnie bez zakupu czegokolwiek (brakowało jedynie "zoomu") więc chyba trzeba traktować to jako zakup jednorazowy

Budżet - 2500zł, no max. 3000 zł (nie mam pojęcia czy z tymi wymaganiami w ogóle zmieszczę się w budżecie)

Cel zakupu - zdjęcia typowego użyszkodnika, czyli zdjęcia urlopowe (morze, góry), rodzinne, dziecięce (szczególnie zależałoby mi na filmach w jakości FHD ponieważ spodziewamy się potomka a nie chciałbym targać ze sobą wszędzie i aparatu i kamery)

Szukam kompletnego zestawu, niekoniecznie kupionego w jednym sklepie. Myślę o zestawie body + dwa obiektywy (ew. coś do fotografowania w pomieszczeniach poza budżetem oficjalnym, ale tu cicho sza przed Żoną :mrgreen: )

Zastanawiałem się nad:
Canon EOS 1200D + 18 - 55 mm DC III + 75 - 300 mm DC III
Nikon D5200 + 18-105 AF-S DX VR

Czy może powinienem pomyśleć o jakimś kompakcie? :roll:

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź lub radę.
Pozdrawiam
nimitz

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Sie, 2014   

nimitz napisał/a:
Zastanawiałem się nad:

Włąściwie nie dajesz żadnego wyboru - oczywiste że nikon jest o niebo lepszy. Można by ewentualnie myśleć o Pentaxie z 18-55 +50-200 - jakim i dlaczego - możesz poczytać kilka postów wyżej.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pon 25 Sie, 2014   

nimitz napisał/a:

Ale co to za porównanie - przecież to aparaty z innych półek...

busz 
Bywalec

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2014   

To i ja poproszę o pomoc. :)

Planuję zakup puszki w cenie do 3000, w związku z tym, że interesuję się fotografią sportową i przyrodniczą zależy mi na dobrym autofokusie i użytecznym ISO do 3200 włącznie. Na 90% wybiorę sprzęt używany.

Zastanawiam się nad:
-Canonem 7D, miałem trochę do czynienia z 5D i przypadła mi do gustu canonowska klawiszologia, do tego AF w 70-200/2.8 IS zrobił na mnie duże wrażenie.
-Nikon D7000
-Nikon D7100
-Nikon D600 - wiem, że przekracza budżet, ale jestem to w stanie przeżyć za wiele lepszą jakość obrazu

Z Nikonami mam tylko jeden problem- menu jak labirynt, kiedyś wziąłem aparat znajomego (na parę minut) i miałem problem nawet ze znalezieniem podstawowych funkcji, niby przestawiałem, a potem zostawały takie same, nie mniej z instrukcją rozgryzę nawet ten system. :)

W gre wchodzi tylko Canon i Nikon z uwagi na dużą ilość obiektywów zarówno ich jak i producentów niezależnych. Nie ukrywam, że pierwszym obiektywem będzie Tamron 150-600, w dalszej kolejności coś o zakresach:
-70-200/2.8
-10-20
-17-55

Do Nikona przekonuje mnie mniejsza ilość problemów z obiektywami Sigmy (mniej takich tekstów spotkałem przeszukując internet) za Canonem nieco większa paleta łatwo dostępnych obiektywów, które nierzadko są w przyzwoitych cenach oraz fakt, że lepiej leżą mi w rękach.

A co Wy, drodzy forumowicze, byście mi doradzili?

muzyk 

Wysłany: Czw 09 Paź, 2014   

busz napisał/a:
-Canonem 7D, miałem trochę do czynienia z 5D i przypadła mi do gustu canonowska klawiszologia, do tego AF w 70-200/2.8 IS zrobił na mnie duże wrażenie.

Guzikologia tak, ale tutaj 7D odradzam.
5d to pełna klatka, 7D apsc do tego - taki sobie, w obliczu zwłaszcza nadchodzącego 7dII.
Jeśli teraźniejszy canon, to 6D (owszem, af mniej rozbudowany od 7d) albo 5dIII.
Z Nikonów to d610 a nie d600.

Z apsc Nikona oczywiscie d7100.

busz 
Bywalec

muzyk napisał/a:
busz napisał/a:

Guzikologia tak, ale tutaj 7D odradzam.
5d to pełna klatka, 7D apsc do tego - taki sobie, w obliczu zwłaszcza nadchodzącego 7dII.
Jeśli teraźniejszy canon, to 6D (owszem, af mniej rozbudowany od 7d) albo 5dIII.
Z Nikonów to d610 a nie d600.

Z apsc Nikona oczywiscie d7100.
Już wiem, że na pewno wybiorę Canona, udało mi się kupić T150-600 stosunkowo tanio, więc teraz pozostaje przebierać w ich puszkach. C7D interesuje mnie ze względu na AF, w 6D co prawda jest wrażliwy na pojedyncze fotony, ale 1 krzyżowy przy śledzeniu nie wydaje się zbyt dobrą opcją. Przy okazji mam pytanie, czy w C6D AF będzie działał w całym zakresie ogniskowych Tamrona? Czytałem, że AF działa do f/5.6.

muzyk 

7d szumi... :neutral:

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Paź, 2014   

Kiedys podlaczylem w sklepie na probe tego tamrona do 6D i AF dzialal tez na dlugim koncu. Jakos nie pomyslalem o tym ze na 6.3 nie powinien dzialac... i moze dlatego dzialal :) .

Wojmistrz 
Obserwator

Zastanawia mnie, dlaczego na ff miałby nie działać? Przecież to Di, a nie Di II.

kozidron
[Usunięty]

busz napisał/a:
Czytałem, że AF działa do f/5.6.

Pewnie pomyliłeś wartości przysłony podawanych przez producenta, dotyczą one czułości działania punktów af, oddzielnie dla linii pionowych i poziomych ;) oraz oczywiście dla różnych punktów af, skrajnych czy np. srodkowego ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi