Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 27 Sie, 2014
Osiołkowi w żłoby dano - zakup bezlusterkowca
Autor Wiadomość
profes
Początkujący

Wysłany: Sro 27 Sie, 2014   Osiołkowi w żłoby dano - zakup bezlusterkowca

Potrzebuję Waszej pomocy. W kwestiach fotografii jestem zupełnym laikiem. Poszukuję niedużego aparatu, który da mi możliwości robienia przyzwoitych zdjęć
Do tej pory robiłem zdjęcia kompaktowym Canonem głównie na ustawieniach auto, portret i krajobraz, ale ciążą mi jego ograniczenia.
Potrzebuję sprzętu, którym będę mógł zrobić zdjęcia prostymi trybami, ale który da mi możliwość w przyszłości przeskoczenia na wyższy poziom wtajemniczenia i w przypadku załapania bakcyla, wymianę szkieł. W tym momencie to ma być body + kitowy obiektyw, a najlepiej dwa. Zapis zdjęć w JPG, ale także przyszłościowo z możliwością RAW.
Przeczytałem już wszystkie testy, dyskusje pod nimi, opinie i tematy na forum i im więcej czytam tym trudniej podjąć decyzję.
Budżet to 2000 zł.

Moje typy na tę chwilę to:
Olympus E-PL5 - z obiektywami 14-42, 40-150 - 1750 zł
Olympus E-PM2 - z obiektywami 14-42, 40-150 - 2000 zł
Samsung NX3000 - z obiektywem 16-50 power zoom - 1700 zł
Samsung NX300 - z obiektywem 18-55 - 1500 zł
Sony NEX-5R - z obiektywem 16-50 OSS - 2000 zł lub 18-55 - 1850 zł
Sony A5000 - z obiektywem 16-50 OSS - 1500 zł
Panasonic GF6 - z obiektywem 14-42 - 1600 zł
Fujifilm X-A1 - z obiektywem 16-50 - 1700 zł lub z 16-50+50-230 - 2100 zł

Pomóżcie mi coś wybrać lub chociaż zawęzić tę listę do 3, z których dokonam wyboru.
Z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Sie, 2014   

profes, Ja bym brał Sony NEX-5R albo Samsunga NX300
Sony ze względu na te http://www.optyczne.pl/po...=1022&add4=1104 tanie obiektywy,
a Samsunga na niedrogie własne.

Analizator 
Uczestnik

Po co komu bezlusterkowiec jeśli nie chce wymieniać obiektywów? Wtedy lepiej dobry kompakt z jasnym zoomem.

A jeśli wymieniać optykę, to trzeba rozpatrywać zestaw body + co najmniej dwa obiektywy. I żeby mieć radość z większeni niż w kompaktach matrycy, trzeba do ciemnego kitowego zooma dołożyć jakąś jasną stałkę. Dopiero wtedy mamy wyraźny postęp w jakości zdjęć stosunku do dobrego kompaktu z jasnym zoomem.

I tak trzeba patrzeć na budżet: cena za body z kitowym zoomem + jasna stałka (np standarad, gdzieś ekwiwalent ogniskowej pomiędzy 35mm a 60mm, lub portretówka).

Sensownie w takim wypadku brać też pod uwagę rynek wtórny.

Arek 
Redaktor

W ABFoto masz Fuji X-A1 z dwoma szkłami i jeszcze torbą za 1890 zł:
http://abfoto.pl/fuji-x-a...0-z-o_2720.html
To bardzo dobra propozycja i do Fuji też podłączysz wszystkie Samyangi. Optyka oryginalna Fuji jest jednak droga.

Samsung NX300 to przyjemny aparat i tak jak napisał dcs w tym systemie masz bardzo dobre szkła w rozsądnych cenach. Oprócz tego też Samyangi.

Dual kit z E-PL5 też wygląda fajnie. W u43 masz największy wybór szkieł - część drogich, ale część fajnych i w dobrych cenach np. 1.8/45.

Arek

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

profes napisał/a:
Sony A5000 - z obiektywem 16-50 OSS - 1500 zł
Skoro ten na Twojej liście jest najtańszy to weź tego :) Za zaoszczędzone 500zł pojedź w góry porobić zdjęcia :)

profes
Początkujący

dcs - właśnie za NX300 przemawiają mi całkiem niezłe i niedrogi obiektywy. O NEX-5R nie myślałem z tej perspektywy, więc dziękuje za zwrócenie uwagi.

Analizator - tak jak napisałem, na razie chcę wystartować z kitowym obiektywem, by docelowo dokupić lepsze szkła, właśnie jakieś stałki. Ale żebym wiedział czego potrzebuję, muszę najpierw zebrać doświadczenie, a do tego kitowy zestaw będzie w sam raz, bo pozwoli mi zwrócić uwagę na ograniczenia.

Arek - dziękuję za namiary na ofertę Fuji. Z jednej strony fajna oferta na kitowe szkła - szczególnie ten zoom 50-230, z drugiej jak to z kitowymi szkłami mają swoje ograniczenia. Oferta firmowych szkieł poza moim zasięgiem. Odnośnie Samyangów nie mogę się wypowiedzieć, bo nie mam doświadczenia.
Za E-PL5 przemawiają nie tylko kitowe obiektywy, ale właśnie duża oferta różnych szkieł, no i rynek wtórny.
NX300 - tak jak napisałem powyżej.

mavierk - wyjazd mam już załatwiony i opłacony - odwiedzam we wrześniu znajomych na Sycylii. Jak masz jakieś merytoryczne uwagi, dlaczego akurat A5000, to chętnie się z nimi zapoznam. IMO w tej stawce chyba najsłabszy zawodnik.

RB 

Wysłany: Czw 28 Sie, 2014   

profes napisał/a:

Jak masz jakieś merytoryczne uwagi,

mavierk dał Ci chba najbardziej merytoryczną uwagę ze wszystkich powyżej. Kup najtańszy. Na razie nie masz w zasadzie żadnych wymagań poza tym aby robiło samo ładne fotki. Wszystkie wymienione zrobią. A jakie róznice zauwazysz między nimi to tylko Ty raczysz się dowiedzieć. Albo i nie.

Następna uwaga merytoryczna jest - kup se ten, co Ci się najbardziej podoba. Do mgliście określonych przez Ciebie potrzeb (ma robić dobre zdjęcia, a może kiedyś się zainteresuję fotografią to się zobaczy) bicie piany o cechaćh i lepsiejszości nie ma po prostu sensu. Ważne zaś, aby Twe samopoczucie pozakupowe było dobre. To połowa sukcesu, jak Ci siuę zabawka podobać nie będzie to jej używać nie będziesz chciał.

profes napisał/a:
IMO w tej stawce chyba najsłabszy zawodnik.

A czemu?
1) do niego kupisz najtańsze stałki z wszystkich bezlusterkowych (Sigmy 19, 30 i 60 mm - 7 stów sztuka, legalne, z gwarancją i w ciągłej sprzedaży za te pieniądze, można trafić taniej). Te same kupisz do mikro 4/3 - ale to będą już węższe kąty widzenia...
2) zdjęcia robi zacne (no nie gorsze od nx300 by samsung), jotpegi ładnie wyglądaja...
3) jest tanie i małe. W zestawie ma dość mizerny obiektyw... za to mały, płaski i od 16mm. A to jest istotny zysk w stosunku do 18 czy 20 Samsunga lub 14 w mikro4/3.
To nie jest takie znowu "najsłabsze"... (pliz, zapomnij o sumie jakiś tam punktów z wszystkich jakiś tam "kategorii" na jakimś tam portalu... jak nie masz mniej więcej pojęcia o czym to jest)

A jak masz mieć na teraz dwa obiektywy to weż e-pl5. I zakochaj się w szkłach mikro4/3 albo kupuj dobre tanie Sigmy (ale 2.8 i dość duże jak na ten system).

Analizator 
Uczestnik

Wysłany: Czw 28 Sie, 2014   

EPL5 powienien chyba jeszcze stanieć, bo wyszedł właśnie EPL7:

http://www.optyczne.pl//?news=7336

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 29 Sie, 2014   

RB napisał/a:
Następna uwaga merytoryczna jest - kup se ten, co Ci się najbardziej podoba.

profes, to, co pisze RB to nie są jakieś żarty. On to pisze poważnie. I ma rację. Sprawdź, który model dobrze Ci pasuje do ręki, którego menu i klawiszologia Ci odpowiada. To są naprawdę ważne rzeczy.

mavierk 
never knows best

profes napisał/a:
Jak masz jakieś merytoryczne uwagi, dlaczego akurat A5000, to chętnie się z nimi zapoznam. IMO w tej stawce chyba najsłabszy zawodnik.
Jedyne, co chciałem Ci w ten sposób przekazać to fakt, że czego byś nie kupił to i tak będzie robić zdjęcia. Czego byś nie wybrał - będziesz zadowolony.
Jak nie załapiesz bakcyla to i tak zostaniesz przy kicie a 16-50 ma świetny zakres.

Co do wszystkich konkretnych uwag dotyczących szumów, szybkości działania - wszystko masz w testach. Teraz przejdź się do sklepu, gdzie są wszystkie te aparaty i szukaj pierwszej miłości na półkach ;)

I koniecznie sprawdź czy czasem na włoskim amazonie nie ma tego sprzętu w cenie niższej niż w Polsce!

dcs
[Usunięty]

To który z was "wyrówna straty" przy zmianie systemu jak OP w końcu zauważy, że:
-do modelu który kupił nie stać go na obiektywy (a pisze o krajobrazie i portrecie i zakłada możliwość wymiany szkieł),
-fotografowanie bezlusterkowcem z ruchomym wyświetlaczem jest wygodniejsze i zwiększa możliwość zobaczenia czegoś?

komor 
Moderator

dcs,
profes napisał/a:
Potrzebuję sprzętu, którym będę mógł zrobić zdjęcia prostymi trybami, ale który da mi możliwość w przyszłości przeskoczenia na wyższy poziom wtajemniczenia i w przypadku załapania bakcyla, wymianę szkieł.

W którym systemie nie będzie mógł załapać bakcyla? Przecież jak załapie bakcyla to i tak skończy się na sprzedaży tego co ma i kupnie nowszego modelu z wyższej półki. Z tej samej stajni albo innej. Bezlusterkowiec za 2000 zł to nie jest taka inwestycja, żeby konieczność sprzedania wszystkiego stanowiła katastrofę. A Samyangi kupi do wszystkiego, prawda?

dcs
[Usunięty]

komor napisał/a:
jak załapie bakcyla to i tak skończy się na sprzedaży tego co ma i kupnie nowszego modelu z wyższej półki.

profes napisał/a:
Potrzebuję sprzętu, którym będę mógł zrobić zdjęcia prostymi trybami, ale który da mi możliwość w przyszłości przeskoczenia na wyższy poziom wtajemniczenia i w przypadku załapania bakcyla, wymianę szkieł.
komor, OP chyba pisze o aparacie docelowym, a ty o przejściowym.
Wychodzisz z założenia że np. NX300 czy Nex-5R nie będą wystarczające żeby "w przypadku załapania bakcyla" tylko dokupić do nich obiektywy.

komor napisał/a:
Bezlusterkowiec za 2000 zł to nie jest taka inwestycja, żeby konieczność sprzedania wszystkiego stanowiła katastrofę. A Samyangi kupi do wszystkiego, prawda?

-niewiele więcej da mu polecany przeze mnie Samyang 12mm od standardowego zooma 14-42mm który dostanie w zestawie do aparatów m4/3: Olympusa czy Pamnasonica. (szerokość -krajobrazy)

Najtańszy zoom szerokokątny (Olympus M 9-18mm) do tego systemu kosztuje od 2200zł -czyli więcej niż OP chce teraz wydać na aparat z dwoma obiektywami.

Ten Samyang 12mm na Sony, Samsungu czy Fuji to inna bajka.

profes napisał/a:
Potrzebuję Waszej pomocy. W kwestiach fotografii jestem zupełnym laikiem.

RB napisał/a:
Kup najtańszy. Na razie nie masz w zasadzie żadnych wymagań

profes napisał/a:
Do tej pory robiłem zdjęcia kompaktowym Canonem głównie na ustawieniach auto, portret i krajobraz, ale ciążą mi jego ograniczenia. ...na razie chcę wystartować z kitowym obiektywem, by docelowo dokupić lepsze szkła, właśnie jakieś stałki.

RB napisał/a:
kup se ten, co Ci się najbardziej podoba. Do mgliście [ :???: ] określonych przez Ciebie potrzeb (ma robić dobre zdjęcia, a może kiedyś się zainteresuję fotografią to się zobaczy) bicie piany o cechaćh i lepsiejszości nie ma po prostu sensu. Ważne zaś, aby Twe samopoczucie pozakupowe było dobre.

-ciekawe skąd OP ma np. wiedzieć że (przy braku wizjera) uchylny ekran jest bardzo pomocny, a oferta obiektywów i ceny do m4/3 i aps-c (mimo tych samych obiektywów, ale dających inne kąty widzenia) są różne jak jest laikiem?
"Samopoczucie pozakupowe" może się pogorszyć, jak się uświadomi sobie że nie dokonało się optymalnego wyboru (bo znużeni doradzaniem forumowicze do których zwróciło się o pomoc zbyli nie wskazując na istotne różnice).

RB 

dcs napisał/a:

Wychodzisz z założenia że np. NX300 czy Nex-5R nie będą wystarczające żeby "w przypadku załapania bakcyla" tylko dokupić do nich obiektywy.

choćby ze względu na immanentny i nierozwiązywalny brak wizjera. I w wypadku nx na pie...nie się z doczepianą lampą. Będa pi razy drzwi tak samo dobre jak a5000 czy cokolwiek z tej listy.

dcs napisał/a:

Najtańszy zoom szerokokątny (Olympus M 9-18mm) do tego systemu kosztuje od 2200zł -czyli więcej niż OP chce teraz wydać na aparat z dwoma obiektywami..

A ta niby krjobrazówka to z założenia 15-18 mm na klatce 135 ?
Kurde, w zasadzie tylko widoczki trzaskam a tych kątów... to się pozbyłem. I do dużo zanim popełniłem ten "błąd" z systemem m4/3.
dcs, zanim on sam nie bedzie wiedział co chce to kazda porada jest tak samo dobra. Zawsze będzie musia zrobić kompromis, i to on na podstawie swoich preferencji a nie na podstawie głosowania intetrnetowych bajkopisarzy jakimi my tu wszyscy.

dcs napisał/a:

-ciekawe skąd OP ma np. wiedzieć że (przy braku wizjera) uchylny ekran jest bardzo pomocny,

Przecież z jego dłuuugiej listy tylko jeden jedyny PM2 tego nie ma. A to jest i tak na tyle specyficzna oferta, ze nie wazyłbym się jej z definicji nie polecac.

dcs napisał/a:

"Samopoczucie pozakupowe" może się pogorszyć, jak się uświadomi sobie że nie dokonało się optymalnego wyboru (bo znużeni doradzaniem forumowicze do których zwróciło się o pomoc zbyli nie wskazując na istotne różnice).

Jaki jest ów optymalny wybór i na cóż to takiego raczyłeś wskazać? Ceny obiektywów? Do niby czego? Do trzaskania widoczków? Bo portretówę w m4/3 dostanie za 7-9 stów. I teraz czy po? Rozumiem, ze Twoja rada to po prostu nie kupuj mikro 4/3 bo trudno o tani szeroki kąt. No to ja podtrzymuje - kup ten, który Ci się podoba, jak na razie nie wiesz co i jak oraz do czego.

TS
[Usunięty]

Jeśli m4/3, to spośród ww. odradzam E-PM2 (w stosunku do E-PL5 okrojony z użytecznych funkcji, w zasadzie nic w zamian) oraz GF6 (gorsze obrazowanie).

Innych systemów nie znam zbyt dobrze, no ale w każdym z nich można kupić i szerokokątne obiektywy do krajobrazów, i krótkie jasne tele do portretów. Pozostaje wybór jakiegoś kompromisu: możliwości/cena/gabaryty...

Odpowiedz do tematu