Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2014 Lustrzanka/Bezlusterkowiec/SLT za około 4000zł do filmów
Cześć,
Szef kazał mi się zainteresować czymś do nagrywania filmów, bo planujemy dodawać na stronę naszego sklepu filmy (wiecie, prezentacje produktów, rozpakowania). Na całość jest budżet około 4000zł. Już mamy kupione trzy parasole, dwa 1200W (są w nich dwie żarówki 600W), jeden 600W i tło kartonowe. Zrobiłem małą próbę moją lustrzanką (D7000) i filmy wychodzą całkiem OK. Teraz pozostaje kwestia czegoś co będzie nagrywało, wiem, że wybrałem dział o lustrzankach, ale może być także SLT (jak przeglądałem forum cześć forumowiczów nie uznaje tego za lustrzankę), czy bezlusterkowiec. Kamer nie biorę pod uwagę z uwagi na to, że jak ostatnio byłem na czasie w temacie fotografii (poł roku temu), to w tym segmencie nie za bardzo opłacało się je brać. Uprzedzając pytanie mój D7000 nie nada się, bo szumy nawet na ISO 100 są widoczne. Te 4000zł będą na lustrzankę/bezlusterkowca/SLT + obiektyw. Co do obiektywu myślę, że odpowiedni będzie coś w rodzaju 18-105 u Nikona . Z góry dzięki za pomoc.
E: Upsss widzę, że zły dział, proszę o przeniesienie
Dziwne, że piszesz o szumach na ISO 100. Może warto zainwestować trochę w oświetlenie którego być może jest za mało. Pokaż próbkę tego co nakręciłeś(jak duże są te produkty, jak wygląda "studio") może wtedy ktoś będzie wstanie doradzić co kupić(w co zainwestować) żeby było lepiej. Jaki masz obiektyw przy tym d7000 ?
Obiektyw typu 18-105mm bym sobie odpuścił bo jest za ciemny i wybrał jakąś jaśniejszą stałkę.
Jeżeli chodzi o nagrywanie filmów to Nikon odstaje trochę od Canona, na korzyść tego drugiego, szczególnie w tym przedziale cenowym. Canon również wygrywa z obiektywami STM które są niemal bezgłośne:
https://www.youtube.com/watch?v=djOPPQycZ8g
AF w Nikonie może wkurzać. Chyba, że w grę wchodzi osobny mikrofon.
matys, nie naciskaj kolegi. W życiu nie dał bym mojego prywatnego aparatu do pracy i znalazł bym 100 argumentów by zniechęcić do takiego pomysłu.
Zastanawia mnie jakie tam daliście światła na te parasole 2x 1200W i 1x600W - co to? Halogeny? Może mowa o energooszczędnych i ekwiwalencie? Tak czy inaczej przy takim świetle, jakie by ono nie było, efekt powinien być całkiem dobry.
CO do wyboru aparatu, wszystko rozbija się o to czy będzie operator czy kamera na statywie i ma "coś" nagrać. Osobiście jestem zwolennikiem Canona, ale do celów filmowych Sony sprawia się całkiem dobrze. Osobiście dźwięk (bo jak to się mówi, to ważniejsza połowa filmu) nagrywam osobno więc jako rejestrator obrazu może wystarczyć dobry kompakt. Przy dobrym świetle obraz Full HD mało ustępuje drogim konstrukcjom, a mała matryca zapewnia duży zakres ostrości.
Jeśli koniecznie musi to być aparat i jak wspomniałem wcześniej nie będzie żadnego kamerzysty tylko statyw to skupił bym się na jakiś nowszym modelu SLT. Jeśli ktoś będzie stał za obiektywem aparatu, zajmował się ostrzeniem itd, również pomyślał bym o 70D, z jakimś szerokokątnym szkiełkiem (nawet zoomem STM z IS), ale to chyba wykracza poza 4000 zł.
Zestaw niezły, ale słabo do mini-studia - za wąsko szczególnie na APS-C. Na taką zabawę wolał bym zwykłego 18-55 is stm, żeby się jakoś z kasą nie rozpędzić, a jeszcze chętniej 15-85.
Te światła to energooszczędne żarówki, ta moc co podałem to odpowiednik u halogenów.
Jak wspomniał kolega Wojmistrz, nie chcę użyczać swojej prywatnej lustrzanki. Całość będzie wyglądała tak, że ja będę swego rodzaju operatorem, a druga osoba prezenterem (choć będzie widać tylko ręce). Skłaniałbym się do SLT (czyt. Sony), bo być może nie dam rady z ustawianiem ostrości (w mojej historii fotografowania nabrałem może 5 filmów lustrzanką, bez AF). Myślałem o A77 II, ale on z obiektywem wykroczy poza 4000zł. Co myślicie o A65?
Jeśli potrzebujesz filmować tylko prace przy jakimś stole i opowiadać o prezentowanym sprzęcie to nie wiem czy potrzeba ci tam nie wiadomo jak dobrego sprzętu. W piękną pogodę nawet filmy ze smartfonów wyglądają rewelacyjnie. Często dźwięk w takich projektach jest stopą achillesową. Na pewno warto dać dużo światła i przykręcić przysłonę, aby nie mieć problemów z GO i oczywiście statyw. Tak naprawdę, co nie wybierzesz będzie dobrze, o ile tylko będzie można korzystać z niskiego ISO. Jak to powiadają "światła nigdy dość" , pozostaje kwestia odległości i jego utraty na dyfuzorach. Zakładając, że realnie mają 2/3 tego co jest napisane, to łączeni masz ekwiwalent 2000W. O dziwo to nie jest aż tak dużo. To dobra moc przy fotografii produktowej, ale przy filmowaniu może być niewystarczająca.
To moje główne spawary Ja używam żarówek 150W (eq750W realnie eq500W) w dwóch lustrzanych kloszach i jarzmem dokładnie takim jak na tym zdjęciu tricolor light z oddzielnymi włącznikami dla każdej żarówki:
Klosze 50cm, a te świetlówki mają po 23cm długości
Myślę, że przed jakimikolwiek zakupami trzeba rozwiązać wspomniany problem oświetlenia. Bo jak komuś Nikon D7000 szumi na ISO 100, to nie wiem jaki aparat nie będzie szumiał…
Sprawdź jakie parametry ekspozycji masz przy tym oświetleniu, przecież czas migawki pewnie nie jest krótszy niż 1/50 czy 1/60, nie dłuższy niż 1/30. Jakość filmu powinna być OK, nawet na ISO 400.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13