Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Nie 20 Lip, 2008
Obiektywy/akcesoria do fotografii ślubnej - porady/sugestie.
Autor Wiadomość
MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Wto 01 Lip, 2008   

darekk napisał/a:
ROB76, Mam 50/1.4 tyle że do Nikona i jest to dobre szkło ale zakres ma typowo do portretu ze średniej odległości od obiektu we wnętrzach. Całej postaci ciężko umieścić w kadrze, chyba że z dalsza albo trzymając aparat pod kątem 90 stopni. Jest wtedy ryzyko że ktoś Ci wejdzie w kadr i popsuje zdjęcie. Ja szykuje się do zakupu stałki w zakresie 20-35mm (35 mm max. bo blisko tu do 50mm), bo jest do wszystkiego (ujęcia z bliska-portrecik, architektura, cała postać). Testowałem S30/1.4 i była dobra, ale chodzą opinie że trzeba sprawdzić bo są różne sztuki. Nikon nie ma dużego wyboru w krótkich stałkach z jasnym światłem (N35/2). Z tego co wiem Canon ma 24mm, 28mm, 35mm z takim światłem: 1.2, 1.4, 1.8, 2.0, więc masz spory wybór. Raczej wolałbym firmowe obiektywy niż z firm niezależnych, ale to nie jest reguła.
Nie mam 85mm, ale sprawdzałem na zoomie 80-200 i zakres 85mm do wnętrz jak dla mnie to za wąsko. Bardziej pasuje do portretu na zewnątrz.

Tylko, że Canon o takich jasnościach to raczej w eLkach (jeśli się nie mylę) a tu cena ohoho albo i lepiej. Nikon ma przyzwoite stałki (50 1.4, 35 2.0) w dużo przystępniejszych cenach. Oczywiście ma też w mniej przystępnych :mrgreen: zwłaszcza te szersze.

Reklama

krisv740
[Usunięty]

MichalP napisał/a:
krisv740 napisał/a:
MichalP,
jest jeszcze lepszy z chyba podglądem. jak dorwę (płyta sie odkręci w głowie) to zlinkuję

to czekam :mrgreen: dzięki

zmobilizowałeś mnie :mrgreen:
masz : http://www.dofmaster.com/dofjs.html

MichalP 
Optyczny
foto&moto

fajne dzięki raz jeszcze

5kbFlashMemory 
Rozmowny

Wysłany: Sro 02 Lip, 2008   

No ja właśnie kupiłem Speedlite 580EX II i jestem bardzo zadowolony, wcześniej w Minolcie miałem lampę Metz i nie ma porównania...

Teraz w sierpniu obiektyw Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM z USA za niewiele ponad 2 tys. i można już coś działać ;)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

bardzo słuszna decyzja z 17-55 2.8, chociaż tak po prawdzie wziąłbym jakąś eLkę, w Stanach różnice cenowe nie są zbyt duże a przynajmniej będziesz miał obiektyw pod FFa.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

MichalP napisał/a:
chociaż tak po prawdzie wziąłbym jakąś eLkę
ale jaką? 24-70? Z drugiej strony 5kbFlashMemory ma Sigmę 10-20 :)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

może być 24-70 albo 24-105, ze wskazaniem na ten pierwszy (jaśniejszy, choć nieco krótszy)

5kbFlashMemory 
Rozmowny

24-70 kosztuje u nas 3870 zł a w USA 2600 zł

Pewnie taka różnica w cenie, bo na Polski rynek po prostu dają lepsze szkło :lol:

Jakby jeszcze miał stabilizację to byłoby OK...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

no to 24-105 - jest w cenie 17-55 2.8 i też ma stabilizację tylko szkoda że od f4

5kbFlashMemory 
Rozmowny

Właśnie f/4 to trochę kiepsko ;(

MichalP 
Optyczny
foto&moto

No to pozostaje jednak 17-55 2.8 i przy zmianie na FF sprzedać. Na szczęście na szkłach tej klasy nie traci się zbyt wiele, albo zostawić sobie cropa z tym obiektywem jako body zapasowe :razz:

007areka
[Usunięty]

...na mojej 40 17-55f2.8 jest swietne...polecam

mr.marecky
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   

Hello Wszystkim!!! to i ja dorzucę do tematu kilka słów
ogniskowa 24 na cropie moim zdaniem nie wystarcza a swiatło f4 jest mało kreatywne. Oczywiscie że można łoić wszystko z lampą ale jakość naszych prac będzie bardzo przeciętna. Na rynku fotografii slubnej konkurenscja zaostrza się coraz więcej fotografów stosuje jasne stałki. Ja bym nie odrzucał szkła 17-55 bo to dobre jasne szkło dodatkowo wyposażone w IS. Przy odsprzedaży stracisz 300-400zł więc czy to dużo????
Prawda jest taka że nikt z I ligi nie stosuje szkieł f4 poza 17-40 na FF i to kilka ujęć w kościele i w zależności od miejsca podczas sesji w pleneże
A puszkę proponuję 40 a to co masz na rezerwę. zarobić a po roku na FF wskoczyć

kijos 
Entuzjasta

mr.marecky napisał/a:
Oczywiscie że można łoić wszystko z lampą ale jakość naszych prac będzie bardzo przeciętna.

Jeżeli nie potrafi się jej wykorzystać to rzeczywiście jakość będzie bardzo przeciętna.

Monastor 
Optyczny

kijos napisał/a:
mr.marecky napisał/a:
Oczywiscie że można łoić wszystko z lampą ale jakość naszych prac będzie bardzo przeciętna.

Jeżeli nie potrafi się jej wykorzystać to rzeczywiście jakość będzie bardzo przeciętna.

Jeśli natomiast umie się ją dobrze wykorzystac to prace mogą byc wybitne.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi