Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 01 Lut, 2014 Delta Optical Titanium 65ED II
Witam!
Czy ktoś z Koleżeństwa ma tę nową lunetę i podzieli się uwagami? Może dodatkowo stosuje okulary "stałki" i coś poleci?
Potrzebuję dobrej lunety na strzelnicę, do obserwacji przestrzelin na 100 m kaliber od 5,6 mm do 7,62 mm.
Chętnie bym też pooglądał niebo, ale czy zobaczę np. wyraźne pierścienie Saturna?
Poza tym na ptaki. Czy nie ma AC takiej jak w poprzedniej wersji, bo była moim zdaniem za duża?
Pierścienie Saturna zobaczysz na pewno. Stałek do niej żadnych nie ma, a ma ona inne mocowanie niż poprzednia - bagnet a nie gwint. Tyle wiem ale nie widziałem i nie znam nikogo kto widział. Trudno znaleźć dla niej jakąś konkurencję.... Nikon Prostaff? Celestron Regal?
stałki nie są koniecznie potrzebne do DOT ED. IMHO, ten zoom w starej był jednak całkiem dobry. Ostatnio staniały Pentaksy PF. Oczywiście nie nad Wisłą. Jak byś chciał z USA to za $500 jest mały a za $700 duzy:
http://www.bhphotovideo.c...4116+4291284238
Witam!
Chętnie bym też pooglądał niebo, ale czy zobaczę np. wyraźne pierścienie Saturna?
pzdr
Cześć
WYRAŹNIE nie zobaczysz - przy odrobinie wyobraźni będziesz wiedział, że patrzysz na pierścienie Saturna. Ale ze średnicy 65mm nie liczyłbym na efekt opadającej szczęki.
Do planet moje minimum to 80ED lub mak ~100mm. Do tego baaaardzo stabilna atmosfera i solidny montaż, pozwalający na precyzyjne ogniskowanie
Miałem okazję dłuzej potestować tę lunetę (na AstroShow DO w Piaskach) i byłem zaskoczony połączeniem kompaktowości ze świetną jakością obrazu. Jako okularnik też nie miałem z nią żadnych kłopotów.
Obraz ostry jak żyleta w zasadzie na całej długości zoomu. x15 mozna stosować jako szukacz a potem dokładać do pieca aż do x45
W nocy niestety nie było na niebie ani Saturna ani Księżyca, ale o 4 rano z balkonu Jowisz z księżycami prezentował się dobrze, bardzo wyraźna tarcza planety, choć bez szczegółów - to jednak "tylko" x45. Gwiazdy - pięknie
Teleskopu nie zastąpi, ale jako mobilna lub balkonowa luneta z pewnością będzie bardziej komfortowa niż lornetka np. 20x80.
Jedyna "wada" - okular oczywiście pod kątem około 45 stopni, więc nieba bliżej zenitu raczej nie poobserwujemy
PS. Prawie kupiliśmy, prawie, bo ciągle nie wiemy, czy moja "pani astronom" za tę cenę nie wolałaby jednak teleskopu
To chyba Twoja Pani ma na mysli jednak Dobsona, ktorego bedziesz za nia nosil Refraktora, a zwlaszcza ED, za ta sume nie kupicie na pewno. Ja to bym wolal 102/500 ale do planet to raczej MAK/SCT ze 125mm chociaz...
To chyba Twoja Pani ma na mysli jednak Dobsona, ktorego bedziesz za nia nosil Refraktora, a zwlaszcza ED, za ta sume nie kupicie na pewno. Ja to bym wolal 102/500 ale do planet to raczej MAK/SCT ze 125mm chociaz...
Nie no... kto mówi, że refraktor ED? Taki np. Sky-Watcher Synta R-102/1000 EQ-3-2
ew. właśnie jakiś MAK (np. Sky-Watcher MAK 102/1300 EQ-2) - są w zasięgu, tylko decyzji nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10