Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jako tańsza ergonomiczna opcja są jeszcze Panasy G5 i G6.
Popatrzyłem na testowe zdjęcia z tych Panasów i w porównaniu z Olkami, jpegi nie powalają.
W kwestii szkieł to już się pogubiłem, który system daje większe możliwości za mniejsze pieniądze. Sprawdzę organoleptycznie i porównam ceny.
Na pewno odpada zakup drogich, wielkich teleobiektywów.
Możliwość robienia takich zdjęć nie jest dla mnie równoznaczna, że teraz głownie będę się tym parał.
To ma być dodatek ze wszystkimi ograniczeniami wynikającymi z jasności takich tele oraz maksymalnej ogniskowej.
Raczej nie pokuszę się o wydanie kilku tysięcy złotych na szkło, z którego zrobię 50 klatek w ciągu roku.
[ Dodano: Wto 02 Wrz, 2014 23:32 ]
Jest teraz w promocji w ABFOTO Olympus OM-D E-M5 z obiektywem 12-50 i dodatkowym gripem za 3200 zł.
Może jednak wejść w coś takiego?
Cena atrakcyjna jak za taki zestaw. Ale tak czy inaczej obejrzyj - już tu ktoś kiedyś kupił E-M5 i zwrócił z powodu ,,gumowych'' w działaniu przycisków. A są takie z powodu uszczelek.
profes napisał/a:
ale też abym mógł wrzucić go do plecaka, czy kieszeni i zabrać w łowisko
Do plecaka - tak, ale na kieszeń za duży. Dość długi obiektyw. Za to masz uszczelniony i uniwersalny zestaw.
Do plecaka - tak, ale na kieszeń za duży. Dość długi obiektyw. Za to masz uszczelniony i uniwersalny zestaw.
OMD nie są do kieszeni, chyba że do kieszeni kurtki (i to raczej EM-5 czy EM-10 a nie EM-1) i wyłącznie z małym obiektywem (najlepiej naleśnikiem). Do plecaka jak najbardziej. Za to zawieszony na szyi nie ciąży (ale też kwestia obiektywu czy za daleko nie wystaje).
Kieszonkowy w 100% jest za to Panasonic GM1 - też u43.
Proponuję porównać rozmiary aparatów na stronach camerasize.
Przykład:
Ofertę i ceny obiektywów, które Cię zainteresują obejrzałeś jak mniemam?
Dobre używane stałki z mikro4/3 będą kosztowały w Polsce niewiele mniej niż nówki...
Jest trochę ofert na e-bayu, w tym nówki z Azji sprowadzane przez UK (odpada cło itede), też są nieco tańsze od nówek w Polsce.
Z drugiej strony, jeśli jesteś zdecydowany na mikro4/3, chcesz robić głównie jotpegi i mieć wizjer to w tej chwili bedzie to sensowna oferta.
Sensowniejsze cenowo oferty niż na Allegro bywają też na stronach forum Olympusa:
1) Panasonic 14/2.5 za 650 zł
http://forum.olympusclub.pl/threads/92304-Lampa-OLYMPUS-FL-50R-Metz-58-AF-1-i-Obiektyw-PANASONIC-14mm-f2.5-obiektyw-jak-nowy
2) Sigma 30/2.8 za 350 zł
http://forum.olympusclub.pl/threads/92241-m4-3-Sigma-30-2-8
3) Panasonic 20/1.7 za 900 zł
http://forum.olympusclub.pl/threads/92052-Lumix-G2-20-1-7-45-150-...
4) Olympus 45/1.8 za 800 zł (taniej niż tu podano z Allegro):
http://forum.olympusclub.pl/threads/92043-Obiektyw-mZuiko-45-1.8-czarny-na-gwarancji
http://forum.olympusclub.pl/threads/91897-oly-45-1.8-panas-20-1.7-i-epm1
Analizator - podałem tylko ceny nowych obiektywów z fakturą.
[ Dodano: Wto 09 Wrz, 2014 00:17 ]
W weekend poprzymierzałem kolejne aparaty - Lumix GF6 i 5, Olympus OMD 10 i różne Samsungi.
Całkiem przyjemny okazał się GF6 - sprzedawca w sklepie bardzo go zachwalał i polecał abym zapoznał się z opisem na optycznych. OMD 10 leżał w dłoni całkiem nieźle, szczególnie w porównaniu do E-PL5. Z Samsungów najbardziej przyjazny w obsłudze znów okazał się NX300.
Zachęcony przez sprzedawcę zajrzałem do testu GF6 i raczej negatywnie zaskoczyłem się oglądając przykładowe zdjęcia i czytając wyniki poszczególnych testów.
Po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw, pomimo, ze moje serce skradł system u43, do tego duży wybór obiektywów, to jednak nie znalazłem body, które by mi odpowiadało przy budżecie, którym dysponuję. Ostateczny wybór padł na NX300. Skorzystałem z weekendowej promocji w Pixelu i kupiłem go z obiektywem 18-55 za 1400 zł. Na razie bawię się ustawieniami, opcjami, synchronizuję z telefonem, itd.
Dziękuję wszystkim za udzielone rady i otwartą dyskusję.
Dzięki Wam nabyłem aparat świadomy jego ograniczeń, ale też i możliwości.
Przede mną zakup portretówki i tele i nauka, nauka, nauka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11