Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Konfiguracja komputera Mac pod programy do edycji foto
Autor Wiadomość
suso 
Bywalec
suso

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2014   Konfiguracja komputera Mac pod programy do edycji foto

Mam ograniczenie środki dlatego mogę wybrać takie zestawy komputerowe
1 pentium 7 3.1 16 mg ram, i 1 trabant tradycyjnego twardego dysku
2 albo pentium 5 2,9 8 m ram i 512 giga ssd twardego dysku
Co będzie lepsze pod ps.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 07 Wrz, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Intimate 
Bywalec

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

512 GB SSD?! tak duży ssd jest raczej nie potrzebny. 120GB albo nawet 60 - na tym system i programy, a obrazy filmy itp. na tradycyjnej talerzówie. Ani słowa o karcie graficznej, a wydaje mi się, że PS wykorzystuje w dużej mierze też kartę graficzną. No i pisz trochę porządniej, bo czytając pentium 7 3.1 16 nie wiadomo z początku o co chodzi.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

A nie lepiej 128 lub 256 SSD i 1TB HDD?
SSD na system, oprogramowanie i aktualną obróbkę, a HDD na kopię i składnicę mniej potrzebnych danych i programów. Sam używał właśnie takiej kombinacji jako najbardziej optymalnej.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

jaki to pentium 7 a jaki 5 ??
Przy dużej liczbie obrabianych zdjęć będzie lepszy SSD, odczujesz różnice. Ale braknie miejsca szybko.
Jak obrabiasz mało fotek to "zwykły" hdd wystarczy ale za to więcej RAM się przyda szczególnie przy skomplikowanej obróbce.

Wojmistrz 
Obserwator

matys, niezależnie czy mało czy dużo tych fotek, to na SSD zawsze czuć różnicę. Dziś montaż kompa bez startowego SSD to strzał w kolano. O ile to będzie stacjonarny komputer, to mix dysków wydaje się zawsze optymalny, zarówno pod względem szybkości jak i bezpieczeństwa danych. Znam takich, którzy aby przyśpieszyć pracę w obróbce grafiki odpalają sobie RAMDrive, ale sam takie rozwiązania traktuję jako extramalne :)

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wiem, że na SSD czuć różnice bo sam posiadam i nie wyobrażam sobie teraz życia bez SSD. Kalkulowałem tylko na chłodno pomiędzy tymi dwoma które podał suso.
W sumie sam w dwóch laptopach mam 128 SSD + 1 TB HDD, chociaż teraz uważam że 128 GB to trochę mało. :mrgreen:
RAMDrive też powoli przestaje być "extramalne" szczególnie jeżeli mówimy o cenach, no i niestety żeby mieć coś takiego w laptopie to mogę sobie pomarzyć. :cry:

suso 
Bywalec
suso

Dziękuję za podpowiedzieć. Ale z pewnych względów konfiguruje i mac. Dlatego mam ograniczone możliwości,i dlatego też finanse dość szybko się kończą.Z tego co wiem mogę mieć tylko jeden dysk twardy. Fotografią zajmuje się amatorsko, ale staram się robić to poźadnie.

Wojmistrz 
Obserwator

To po kiego iMac?
W domu mam PC z Windows 7, w pracy 3x droższego iMac na nieco niższym poziomie i w życiu bym się na niego nie przesiadł w domu. Wszelkie mity o pracy bez zwiech i super ergonomii, intuicyjności padają każdego dnia. Do ergonomii i intuicyjności pewnie się po latach bez PC da przyzwyczaić, ale PC zwiesił mi się 2 razy w ciągu roku z mac 2 razy w zeszłym miesiącu :D Ale reklama i fama czyni cuda.

komor 
Moderator

Intimate napisał/a:
120GB albo nawet 60 - na tym system i programy, a obrazy filmy itp. na tradycyjnej talerzówie.

Obecnie dyski SSD 60GB czy 120GB to już bardzo tani towar. Trochę szkoda nowy sprzęt kupować z takim, u mnie sama baza podglądów w Lightroomie to 40GB, a lepiej trzymać ją na SSD niż talerzu. Ceny dysków 250GB są dość przystępne. Jak konfigurujesz iMaka w sklepie Apple to kupno SSD o pojemności 512GB jest zabójczo drogie.

suso napisał/a:
Z tego co wiem mogę mieć tylko jeden dysk twardy.

Nie, możesz wybrać (i moim zdaniem powinieneś) Fusion Drive, który jest rozwiązaniem składającym się z SSD i HDD. To jest obecnie najekonomiczniejsza opcja.

Wojmistrz napisał/a:
To po kiego iMac?

Bo nie wszyscy akceptują pracę na Windows. :)

Wojmistrz napisał/a:
Wszelkie mity o pracy bez zwiech i super ergonomii, intuicyjności padają każdego dnia.

To nie mity, to fakty, wielokrotnie o tym tu dyskutowaliśmy. Ale ludzie mają różne doświadczenia, żeby być zadowolonym z maka też trzeba umieć się nim posłużyć. Jedyne co przychodzi samo i bez problemu to brak wirusów i prawie całkowity (prawie!) brak trojanów.

Wojmistrz napisał/a:
PC zwiesił mi się 2 razy w ciągu roku z mac 2 razy w zeszłym miesiącu

Zwykle jest na odwrót. Zwieszający się mak oznacza raczej problem sprzętowy, albo ktoś ostro namieszał w systemie. W firmach jak się nie dba o sprzęt to się zdarza, to samo jest u Koziego. Brak kumatego admina? :)

mozer 
bo Pentax

komor napisał/a:
Ale ludzie mają różne doświadczenia, żeby być zadowolonym z maka też trzeba umieć się nim posłużyć.

Wiesz co... To dość płytki argument ;) To samo zdanie można powtórzyć wpisując zamiast maka windows ;)

komor 
Moderator

mozer, nie znam nikogo, kto ma maka w domu i mu się psuje, zawiesza itd. bez przyczyny sprzętowej. Natomiast znam mnóstwo takich osób z pecetami. W firmach jest różnie, w firmach wyposażonych głównie w PC pojawienie się maka to jest często problem dla admina, bo się nie zna, musi czegoś nowego nauczyć itd. Jak się nie dba to każdy komputer można doprowadzić do stanu nieużywalności, ale nikt mi nie wmówi, że łatwiej to zrobić z makiem niż Windowsem. W Windows zdaje się kiedyś wystarczyło zainstalować i podłączyć do internetu, żeby w ciągu pół godziny coś załapać, prawda? :)

Nie chce mi się wdawać w dyskuje po raz kolejny, ale mówienie o „upadaniu mitów” to głoszą głównie osoby, które bardzo dobrze orientują się w świecie PC, wiedzą co kupić i dlaczego, jak to poprawnie sobie złożyć i używać. Bo oczywiście samodzielne złożenie złomiaka z Windowsem :) zawsze będzie tańsze niż komputer firmy, obojętnie Dell, HP czy Apple, a z tej przyczyny taniej można złożyć bardzo silny sprzęt.

Jak ktoś chce komputer tylko do zdjęć, np. tylko do PS czy LR, to wcale nie zamierzam przekonywać go do maka. To samo z graczami. Ale taki komputer do wszystkiego i na dodatek bez wirusów – czemu nie.

Oczywiście maki też schodzą na psy. Wszystko coraz tańsze, tandetniejsze i jednorazowe. Nie polecam kupowania obecnego modelu 21-calowego iMaka, bo to sklejona na stałe jednorazowa puszka z komponentami laptopowymi, byle była mniejsza i cieńsza. Nawet pamięci się już nie da dołożyć potem, zupełnie jak w retinowym Macbooku Pro. O ile w laptopie możemy próbować bronić takiej strategii, to w stacjonarnym iMaku? Bez sensu.

Jeśli duży, 27-calowy iMac jest za drogi, to polecam skonfigurowanie silnego Apple Mini na i7, z 16 GB RAM i dyskiem SSD, a osobno kupić sobie przyzwoity monitor NEC, Dell, HP czy Eizo. Zewnętrzny dysk USB3 albo Thunderbolt (drogi niestety) na fotki i mamy mały i cichy a niezbyt drogi komputer do pracy.

mozer 
bo Pentax

komor napisał/a:
nie znam nikogo, kto ma maka w domu i mu się psuje, zawiesza itd. bez przyczyny sprzętowej

Prawdziwy fanboj się nie przyzna :D

komor 
Moderator

mozer, od lat coś tam znajomym grafikom w makach instalowałem, konfigurowałem itd. Często więc słyszałem „nie działa, zawiesza się”. Ale czasy zawieszającego się na sztywno maka bez problemu sprzętowego skończyły się dawno temu, powiedzmy tak gdzieś od OS X w wersji 10.4 co najmniej. Zwiechy sprzętowe zdarzały się w czasach klasycznego Mac OS-a, zanim wszedł uniksowy OS X. Ale i tak w agencji reklamowej, w której wtedy pracowałem, mogłem cały dzień na maku mieć odpalonego PS, AI, Quarka i nie mieć ani jednej zwiechy, a koledzy na Windows 95 musieli restartować parę razy dziennie. :)
Dziś nie mam już prawie kontaktu z agencjami reklamowymi, to nie mam bieżącego przeglądu kto i jak tam pracuje. Może jak nikt nie patrzy to kopią i szturchają te maki, albo wlewają im kawę do obudowy? :)

mozer 
bo Pentax

komor napisał/a:
koledzy na Windows 95

Ale antyczne czasy wspominasz ;)

Problem jest taki, że w makach problemy sprzętowe występują ostatnimi czasy zbyt często w odniesieniu do kwot jakie się na nie wydaje...
Dla użytkownika docelowego jest bez znaczenia, czy źródło problemów jest w sofcie, czy w sprzęcie.

Windowsy to też się raczej bez problemów sprzętowych nie wieszają.

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
Problem jest taki, że w makach problemy sprzętowe występują ostatnimi czasy zbyt często w odniesieniu do kwot jakie się na nie wydaje...

No jak mówiłem, wszystko na psy schodzi. :)

mozer napisał/a:
Dla użytkownika docelowego jest bez znaczenia, czy źródło problemów jest w sofcie, czy w sprzęcie.

Absolutnie nie, bo problemy sprzętowe można wyeliminować i pracować dalej, a jak oprogramowanie ma tendencję do wieszania się, to jak mu zaufać z pracą? Tak przy okazji to problemy programowe też mogą dotyczyć maka, oczywiście. Ostatnio na przykład jest plaga problemów powodowanych przez oprogramowanie dysków WD na najnowszym OS X Maverick. Znikają wszystkie dane z dysków...
http://www.infoworld.com/...-digital-230100
http://www.computerworld....s-disaster.html

Odpowiedz do tematu