Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 14 Wrz, 2014
Canon G12 w kąpieli
Autor Wiadomość
Avallone 
Uczestnik

Wysłany: Pią 15 Sie, 2014   Canon G12 w kąpieli

Witam.
Dawno temu korzystając z rad Waszych kupiłem świetny aparat żonie.
Niestety niedawno stała się rzecz straszna gdyż moja żona o mało się nie utopiła co opisałem tu: Niebezpieczna zasiadka sumowa

Bardzo cieszymy się że nic się nie stało, wyciągnęliśmy wnioski i od tego momentu będziemy zwracać uwagę na nasze bezpieczeństwo znacznie bardziej niż kiedyś.

Trzeba jednak pomyśleć nad aparatem, co z nim zrobić.
Na dzień dzisiejszy udało się nam go uruchomić ( bateria wyjęta kilka sekund po utopieniu go oraz wysuszony dobrze kilka dni) ale zdjęcia robi takie:

Nie wiemy co jest nie tak. Z bliska nie robi w ogóle zdjęć gdyż biała plama zostaje i tyle. Z daleka jak widać.
Czy jest szansa na jego naprawę?

Reklama

tadi 
Nowy

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2014   

W najlepszym wypadku wymiana matrycy, ale ciężko cos powiedzieć, trzeba rozkręcić i zobaczyć. Wszystko jest możliwe ...

Jar 
Maniak

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

Współczuję wypadku żony... Faktycznie, o włos od tragedii. Aparat przy tym to pikuś oczywiście.
Wracając do tego ostatniego: sądząc z ogólnego opisu zdarzenia, to znalazł się on całkowicie pod wodą, czyli był zalany wodą rzeczną w 100%. Nie jestem ekspertem, ale chyba jakakolwiek naprawa jest nieopłacalna. Optyka i matryca (zdjęcia j.w.) jest zanieczyszczona osadami z wody rzecznej. Koszt wymiany i czyszczenia -już lepiej nowy aparat kupić. Elektronika działa jeszcze, bo nie zeżarła jej korozja. Tylko, że to kwestia czasu. Mój stary telefon, zalany deszczówką w podręcznym plecaczku, też dał się reanimować po wysuszeniu, ale z czasem działał coraz gorzej. Tu na pewno lepiej nie będzie...
Pozdrawiam
-J.

Avallone 
Uczestnik

Wysłany: Nie 19 Paź, 2014   

Wielka szkoda ale to niestety otwiera przed nami drzwi do sklepu z aparatami.
Zastanawiam się czy znów kupić Canona G12 czy może już jakąś lustrzankę?
Żona niestety najczęściej na auto robi zdjęcia ale może i na auto będzie można lustrzanką zrobić ładne fotki??
Czy istnieją lustrzanki z podglądem na ekranie w trakcie robienia zdjęcia?? Pytam bo żona ma nieco problemy ze wzrokiem i przez wizjer jej po prostu ciężko.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Avallone napisał/a:
Zastanawiam się czy znów kupić Canona G12 czy może już jakąś lustrzankę?
Żona niestety najczęściej na auto robi zdjęcia ale może i na auto będzie można lustrzanką zrobić ładne fotki??

IMO kup nowy kompakt. :smile:
Jaki masz budżet?

komor 
Moderator

Obecnie każda lustrzanka ma taki tryb. Nazywa się to Live View.

Avallone 
Uczestnik

Budżet to u mnie sprawa drugorzędna.
Dla mojej Pani zawsze to co najlepsze tak żeby naprawdę była zadowolona.
Chodzi o jakość zdjęć.
Ten tryb Live View jest ważny.

moronica 

Pomogła: 106 razy

Avallone, komfort robienia zdjec lustrzanka w trybie live view jest zazwyczaj zaden, zwlaszcza z jakimkolwiek szklem wiekszym od wydmuszki 18-55. lepiej jednak kompakt badz bezlusterkowiec

Sunders 

Avallone napisał/a:
Budżet to u mnie sprawa drugorzędna.
Dla mojej Pani zawsze to co najlepsze tak żeby naprawdę była zadowolona.

Canon PowerShot G1X mark II.
Jeśli będziesz obstawał przy zakupie kolejnego G12, mogę Ci odstąpić mój i wtedy sam sobie kupię G1X II. :mrgreen:

Avallone 
Uczestnik

Czym się różni od G12?? Co go wyróżnia tak ze jest od niego lepszy??

Sunders 

Avallone napisał/a:
Co go wyróżnia tak ze jest od niego lepszy?

Jest chyba lepszypod każdym względem, z wyjątkiem trybu makro i stabilizacji.

Avallone 
Uczestnik

To bardzo ogólnikowe jest. Cena zbliżona do G12 wydaje mi się.
Co jest nie tak z tą stabilizacją i trybem makro w nim??

Ty zdjęcia z ostatniego weekendu robione Iphonem.

Ciekawi mnie jaka byłą by jakość i efekt przy zrobieniu tego zdjęcia tym polecanym Canonem i tym G12?

Nie oszukujmy się ale imponujące te nie są i dlatego szukam porządnego aparatu żeby lepsze zdjęcia robić.

Sunders 

Avallone napisał/a:
Co jest nie tak z tą stabilizacją i trybem makro w nim??

Minimalną odległość ostrzenia ma od 5cm/G12 od 1cm/, a stabilizację wg testów o pravie 1EV mniej skuteczną. Matrycę, obiektyw i wyświetlacz LCD ma zdecydowanie lepsze.

[ Dodano: Nie 19 Paź, 2014 20:23 ]
Avallone napisał/a:
Ty zdjęcia z ostatniego weekendu robione Iphonem.

Gratuluję pięknego suma. Gdzie go złapałeś?

Avallone 
Uczestnik

Co to jest to 1EV??

Sumy z Sekwany.
Temu sumowi ze względu na wielkość mógłbym zrobić takie zdjęcie:

Niestety przez to że nie mam dobrego aparatu nigdy takiego nie zdobię.

Co to znaczy że obiektyw ma lepszy?? Lepszej jakości zdjęcia wychodzą??

Żeby móc robić dużo efektowniejsze zdjęcia jestem w stanie poświęcić na aparat znacznie więcej niż na tego Canona.

Czy ten Canon to optimum czy jeszcze wyżej sięgać?
Pamiętać trzeba że głównie na automacie żona robi.

Czy jest coś ma to co ten i makro oraz stabilizację jak G12 a do tego możliwość zrobienia naprawdę dobrych zdjęć z daleka??

moronica 

Pomogła: 106 razy

Avallone, to powyzsze zdjecie to zadna rewelacja i nie stanowi wyzwania dla wspolczesnie produkowanego amatorskiego sprzetu. ale nie oszukujmy sie, przy zerowej wiedzy i braku checi zaglebienia sie w temat to i najlepszym aparatem moze nie wyjsc, wystarczy ze bedzie tak jak u ciebie powyzej pod swiatlo i tryb auto moze zglupiec. a wystarczy troche poczytac o fotografii i nie obstawac z takim uporem przy tym trybie auto i juz moze byc duzo lepiej nawet przecietnym sprzetem

Odpowiedz do tematu