Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki monitor do obrobki zdjec...? zaczynajac od najtanszych
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014   

Zerknęłaś na tego NECa?

Reklama

AgaS 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2014   

Zerknęłam, dzięki. Poważnie go rozważam, a cena jaka przyjemna :)
patrzyłam jeszcze na ten: NEC MultiSync EA234WMi, bo NEC MultiSync EA244WMi to już chyba trochę za dużo dla mnie.

Wtedy to, co mi zostanie z założonego budżetu mogłabym na jakieś fajne szkiełko odłożyć :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2014   

Używam od niedawna nieco starszego Nec LCD2190 UXi, po skalibrowaniu niczego więcej mi nie trzeba.

bassotronic 
Rozmowny

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2014   

Ja niedawno zakupiłem monitor "AOC i2757Fm", matryca IPS ładnie oddaje kolory.
Dodatkowo styl w jakim jest wykonany monitor jest bardzo ładny (jak dla mnie).

27 cali daje komfort w pracowaniu ze zdjęciami.

A i cena całkiem przystępna.

fatman 
Optyczny

bassotronic, ale z poziomu czerni to chyba nie jesteś zbytnio zadowolony :wink:

bassotronic 
Rozmowny

Nie, ale w tym przedziale cenowym to chyba najlepsze rozwiązanie.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 18 Wrz, 2014   

No właśnie bez sensu rozwiązanie, bo za wielkie piksele, chyba, że używasz do oglądania filmów, a nie obrabiania grafiki. 27" z 1920x1080 to porażka. Ja też pracuję na 27" ale 2560x1440, chociaż 30" 2560x1600 mi bardziej odpowiada, tak samo jak 24" z 1920x1200. I ku ścisłości, 24" 1920x1080 nie ma, to są prawidłowo 23,6"

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2014   

bassotronic napisał/a:
monitor "AOC i2757Fm", matryca IPS ładnie oddaje kolory.

No cóż , tak ci się zdaje... Ładnie - dla każdego znaczy co innego... różnica jest taka że twój monitor pracuje na poziomie odwzorowania kolorów 8-bitowych, podczas gdy w zaawansowanym monitorze do obróbki zdjęć każdy kolor ma 12-bitowe odwzorowanie. Zatem zwykłe (również te w laptopach) mają True Color 24bity , a graficzne 36-bitowe odwzorowanie - co daje kolosalną różnicę w obrazie. Komputer wbudowany w monitor graficzny w końcu po coś jest... :grin:

[ Dodano: Pią 19 Wrz, 2014 10:41 ]
bassotronic napisał/a:
w tym przedziale cenowym to chyba najlepsze rozwiązanie.

To samo możesz uzyskać podłączając kompa pod TV... :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

AndrzejM.Makuch, też nieco mieszasz. Monitory posiadają matryce LCD/LED 6, 8, lub 10 bitowe.
Typowe TN obsłgują zaledwie 6 bitowy kolor, więc wystarczy im 6R+6G+6B+6Bk co daje 24bit kolor z karty. Nieco lepsze (wszystkie dzisiejsze) modele posiadają elektronikę emulującą dodatkowe 2 bity, co pozwala na symulowanie koloru 32bit. Przykładowo, ustawione wyświetlanie 32 bit jest najpierw tracone do 24bit, a potem emulowane na 32bit. Nieco lepiej ma się sprawa w VA, który natywnie obsługuje 8bit kolor. IPS i PLS mają 8 bit, a zaawansowane 10 bit.
Karty graficzne z serii profesjonalnych, mają możliwość wyświetlania co najmniej tak zwanego koloru 30-bitowego, de facto 40-bitowego i tu stanowi to 10 bit na każdy kanał.
Elektronika bardzo zaawansowanych monitorów, potrafi dodatkowo emulować np 12 bitowe gradienty, chociaż przetwarzane dane mogą być nawet 16bit. Jak na razie nie ma takich kart, sterowników i wsparcia przez systemy operacyjne. Nawet 10 bitowy kolor to nadal wielki problem.
Różnica między 8 a 10 bitowym kolorem jest dość znaczna, lecz zdecydowanie mniejsza niż między 6 a 8 bitowym kolorem, ale dla pospolitego "oglądacza" i trzeba mieć młode i zdrowe oczy, nie wspominając o źródle obrazu.
Problem z IPS i przepięknymi kolorami jest taki, że większość jest nieskalibrowana nawet fabrycznie, a wyświetlane kolory są tak na prawdę przesycone i nienaturalne.

komor 
Moderator

Wojmistrz, co oznacza 6Bk w Twoim „6R+6G+6B+6Bk”?

Wojmistrz 
Obserwator

komor napisał/a:
Wojmistrz, co oznacza 6Bk w Twoim „6R+6G+6B+6Bk”?
No tak, porypałem, powinno być 6A.
EDIT
Przy okazji zaktualizowałem swoje wiadomości i przy okazji teraz widzę, że rzeczywiście już istnieją karty graficzne nawet z 48bitową głębią kolorów, ale niestety potwierdza się, że nie idzie to nadal w parze z oprogramowaniem.

komor 
Moderator

W takim razie pytanie co to jest 6A. Kanał alfa? Ale on przecież nie idzie chyba torem sygnałowym do monitora? To jest wewnętrzna informacja karty graficznej, regionu/kontektstu graficznego, a nie właściwość gotowego obrazu przesyłanego na monitor?

Tak poczytałem sobie o tym, jakie są możliwości przenoszenia sygnału przez DVI, HDMI i DisplayPort. Nie wszystkie urządzenia i porty są w stanie przenieść więcej niż 8-bitów.

Wojmistrz 
Obserwator

Zaznaczam, że pisałem to tylko dla monitorów TN i też nieco w skróconej wersji. W każdej TN jest tylko 18 bitowy kolor. Podanie lepszego sygnału TrueColor 32bit (właśnie 24bit+8bit Alfa) jest degradowane do 6bit, a na podstawie alfy emulowane dodatkowe kolory, ale już przy samym 24bit, te informacje były przekazywane, bo alfa była wyliczana przy degradacji sygnału. Elektronikiem nie jestem, dokładnie tego nie rozpiszę.

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

przede wszystkim pełne AdobeRGB, rodzaj matrycy nie jest istotny jeśli tylko ma taką rozpiętość, do tego pełna sprzętowa kalibracja, w tańszych rozwiązaniach ciężko coś wybrać, nikt z nas tutaj wszystkich tych monitorów nie używał, można się przyzwyczaić do monitora nawet jak ma lekką dominantę żółta lub niebieską, po jakimś czasie wydaje nam sie że to optimum, przydałby się test na optyczne 5-6 monitorów od Eizo przez Nec'a po Della :)

Wojmistrz 
Obserwator

Chyba nie ma takiej potrzeby. Kolejna strawa, to odsetek potrzebujących takie najlepsze modele.

Odpowiedz do tematu