Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
posiadam aparat canon 350D. Jaki obiektyw polecacie za rozsadna cene?
Czy to powinien byc obiekty typu FISH-EYE ? Ale te obiektywy robia zdjecia takie zaokraglone na koncach a j bym chciala robic takie proste. Czy tym obiektywem da rade? A moze jakis inny obiektyw to powinien byc?
ja myslalam zeby bylo max 1000 PLN. Wiadomo...wolalabym troche mniej bo jestem poczatkujaca w tym temacie...ale tez nie chce kupic czegos nieprzydatnego.
ja myslalam zeby bylo max 1000 PLN. Wiadomo...wolalabym troche mniej bo jestem poczatkujaca w tym temacie...ale tez nie chce kupic czegos nieprzydatnego.
Cena wplywa na jakosc obiektywu, a to oczywiscie ma przelozenie w jakosci zdjec. To co pokazalas to zdjecia ktore sa skladane z kilku. Jak by sie uprzec, to i 18-55 zrobisz to samo, ale bedzie wymagalo to znaczenie wiecej pracy.
gotka, dla wygody przydałby się ultra szeroki kąt. IMHO minimum to Sigma 10-20/4-5.6.
Obowiązkowo statyw, a przy ciasnych pomieszczeniach dodatkowo potrzebna być może specjalna głowica umożliwiająca obrót aparatu wokół osi przechodzącej przez matrycę aparatu, żeby uniknąć efektu paralaksy.
Im wiecej przez obiektyw mozna zobaczyc, tym mniej zdjec trzeba wykonac. Aplikacje skladajace panoramy daja sobie bez problemow rade z zaokraglonymi zdjeciami, stad fish-eye jest stosunkowo czesto stosowany przez milosnikow panoram.
poniewaz ceny obiektywow sa wysokie a ze nie jestem wprawiona w tym temacie to zastanawiam sie aby na razie wynajac obiektyw i sie sprawdzic. Widziałam np. taka wypozyczalnie: http://www.cyfrowe.pl/usl...go-i-wideo.html
I teraz mam pytanie...rozumiem, ze zamiast 10-20/4-5.6 (czyli w tej wypozyczalni pewnie: Obiektyw Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM / Canon) mógłby być: Obiektyw Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM / Canon ? Ten drugi jest jaśniejszy, co wiem, że ma znaczenie przy zdjęciach portretowych, ale czy przy panoramie tez?
A jesli chodzi o fish-eye to czy ten mógłby byc: SAMYANG 8mm F3.5 Fisheye CS II Obiektyw Canon ?
czy prostowanie fiszaja nie powoduje większej utraty jakości?
Tutaj kryterium jest docelowy format zdjecia. W "normalnych" zastosowaniach jest ok. Natomiast fakt, ze 3-4 fotki zalatwiaja sprawe jest czasami bardzo istotny, bo swiat sie jednak szybko zmienia.
gotka, ja używam pełnoklatkowej Sigmy 12-24. Ciemna, ale nie ma to tak na prawdę większego znaczenia bo bez statywu do takich zdjęć się nie podchodzi, a do tego przymykam ją w okolice f/11 (+-1EV). Tobie na cropie, może warto dozbierać lub kupić używaną Sigmę 8-16mm f/4.5-5.6.
gotka, jest jeszcze stosunkowo nowy (oraz pewnie stosunkowo średnio trwały) nowy plastikowy ale tani Canon Canon 10–18/4.5–5.6 IS STM, który kosztuje około tysiaka za nowego. Nie jest to pewnie trwały obiektyw na lata, ale do zabawy od czasu do czasu powinien spokojnie wystarczyć. Optycznie jest OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10